Ekonomija

Opera i parkovi bolji od zgrada i parkinga

Prijedlog plana za urbanistički projekat Kasarna Morača, koji je uradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje RZUP, a po kojem će na ovom podgoričkom lokalitetu biti podignuta samo zgrada opere, rješenje je koje u potpunosti uvažava sve primjedbe sajavne rasprave i sve kvalitete i osobenosti lokacije, smatraju u grupi Kana (Ko ako ne arhitekt). Iz podgoričkog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora navode daje propisano da se sprovodi ponovnajavna rasprava, ukoliko se planski dokument bitno razlikuje od prvobitnog nacrta.

<<<Opera na obali Morače<<<

Predstavnica grupe Kana, arhitektica Milica Vujošević zadovoljna je prijedlogom plana.

“Obrađivač, potpuno suprotno od prvog skandaloznog nacrta, predlaže rješenje koje u potpunosti uvažava sve primjedbe sa javne rasprave, a što je još važnije uvažava sve kvalitete i osobenosti lokacije i predlaže rješenje koje je sa datim kontekstom u pravoj harmoniji”, kazala je Vujošević Pobjedi.

Podsjeća da se zelenilo većim dijelom zadržava, dva postojeća objekta za koja se vjeruje da imaju kulturnu vrijednost se razmatraju za očuvanje, a na čitavoj lokaciji se predlaže samo jedan monumentalni objekat javnog sadržaja.

“Prijedlog ide dotle da ovaj objekat smješta na dijelu parcele gdje ima najmanje zelenila, što je neviđeno u Crnoj Gori. Obavezuje se izrada studija za zelenilo, kulturno nasljeđe i geomehaničke karakteristike, takođe nešto što crnogorskoj praksi gotovo da nije poznato”, naglasila je Vujošević.

Dodaje da planer nije zaboravio da nametne čak i savremeni izraz u arhitekturi opere, primjenu savremenih tehnologija i visok nivo energetske efikasnosti.

Prema njenim riječima, kada bi se ovako planiralo, Crna Gora bi bila novi Luksemburg ili Švajcarska i istakla da je RZUP, kao nekadašnja glavna republička ustanova sa tradicijom i kvalitetom u projektovanju i planiranju, pokazao da i danas može, kada hoće, da proizvede dobar materijal.

“Nažalost, posljednjih godina to nije bio slučaj, već je to ime već počelo da bude sinonim za loše planove koji praktično uništavaju prostor Crne Gore. Bilo bi dobro da ova ustanova zbilja radi u korist, a ne na štetu stanovnika Crne Gore”, izjavila je Vujošević.

Iz podgoričkog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora navedeno je da im je RZUP dostavio prijedlog urbanističkog projekta Kasarna Morača 31. avgusta. Prijedlog plana je, kako su naveli, urađen na osnovu primjedbi građana i institucija i značajno se razlikuje od nacrta koji je prošao procedure javne rasprave.

Iz kompanija Zetagradnja, Normal kompanija i Čelebića nijesu željeli da komentarišu prijedlog plana za urbanistički projekat Kasarna Morača.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dado
Gost
dado

Reprezentativna zgrada – da, ali opera…. Pokondirene tikve. Ugledajte se na Valensiju ili Bilbao – jedna dobra javna biblioteka kombinovana sa muzejem Crne Gore.

Musa
Gost
Musa

Odlicno! Da je nekada ranije bolje planirano sada bi tu bila i opera i CNP a ne nabijen u centru i uvujek guzva u Stanka Dragojevica kad su predstave..

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Gradite zgrade sa stanovima i poslovne prostore. Fali nam kladionica i apoteka!

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Mislim da je bolje da tu počne da radi buvljak, sa pratećim sadržajima, burekdžinicama, ćevabdžinicama, krčmama…! Mnogo je bliži našem mentalitetu, ministrima nije daleko da trguju, ne trebaju ulaganja, nagli porast zaposlenosti…!

Tomo Č
Gost
Tomo Č

Tu treba podići blok zgrada a ne operu koja nikome ne treba ili kakav kvalitetan šoping mol

Baća
Gost
Baća

Kakav idiotluk na toj lokaciji se može podići 5-6 vrhunskih zgrada sa pogledom na Moraču a ne samo jedna zgrada opere,ovi što forsiraju zelenilo neka se vrate na sjever tamo ga imaju dosta

Baća
Gost
Baća

Kakav je ovo idiotluk,na toj lokaciji se može sagraditi 5-6 vrhunskih zgrada sa pogledom na Moraču a ne samo jedna opera

Nenad
Gost
Nenad

I da sto je blokas rekao..napravite city kvartu skolu vrtic i dom zdravlja ostavite blok 5 na miru..sad ce u bloku 9 da grade vrtic da mogu iz city kvarta da dolaze.

Nenad
Gost
Nenad

Sagradite operu na vrh delte tamo ce raditi. Centar kako se sredjivao i micao jedan po jedan parking sve manje naroda je bilo.. Napravite jednu veliku garazu za besplatan parking i narod ce se vratiti centru. Ovo je jedini grad na svijetu bez centra grada. A bolesnici i po suncanim danu djecu izvode u Deltu

Gost
Gost
Gost

Jeste odlična je zamisao da se tamo izgradi veljeljepna Opera ali đe da izmjeste UN koje su tamo? Aj da vidimo.

Gost
Gost
Gost

Bolje Operu nego Grand seljački kao na Pink M!

ddd
Gost
ddd

Neki možda nisu upoznati ali struka za tu lokaciju preporučuje operu već 20 godina. Tako da ovo nije ništa novo.

Nijedan urbanistički plan tu ne predviđa stambeno naselje.

Ono je bio jedan bezočan pokušaj da se profitira na odličnoj lokaciji, iako ima potpuno drugu namjenu.

ddd
Gost
ddd

Ako nam dovijeka rekacija na bilo kakav napredak bude “A šta će to nama?”, vazda ćemo ostati kasaba.

Izgleda sve treba da se nabije stambenim socijalnim zgradurinama, da se Čelebić i Zetagradnja napune para.
To što će sjutra opet Podgorica da izlazi na listama najružnijh glavnih gradova nema veze.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Opera je naziv za grandiozno pozorište koje je sposobno da da svojim karakteristikama i opremom priređuje i opere koje se smatraju za najkompleksniju formu scenske umjetnosti. To ne znači da je namijenjeno isključivo za opere. Naprotiv, osposobljeno je za sve vrste kulturno-umjetničkih programa – predstave, koncerte, premijere filmova, muzičke festivale… Definitvno se radi o objektu koji je potreban gradu sa… Više »

@@@
Gost
@@@

Odlična zamisao, kulture nikada dovoljno. Imate idealne uslove da na otvaranju premijerno prikažete djelo ,,Fantom iz Opere”. Opera će biti izgrađenja na mjestu gdje je nekad bila vojna kasarna. Morača je u blizini u slučaju da se pojavi neki crnogorski fantom, sjajno sve se podudara sa događajima iz književnog djela :))

2006
Gost
2006

Kakva crna Opera. Ni gusle još nijesmo savladali.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

ne ti bogami…

Geva
Gost
Geva

Je li KANA sprijecila izgradnju onoga solitera kod hotela ,,Podgorica”?

Tades
Gost
Tades

A za koga opera? Za ove poznavaoce ozbiljne muzike iz DPS kojima su krajnji dometi Jami, Ceca, Perper i Slobo Kovačević…ili za ,,staropodgoricane” koji preferiraju Žutog Serhatlica.

Baš
Gost
Baš

A škaljarci, a kavčani, a ministar kultureee.

Gost
Gost
Gost

@Tades u pravu si. Dobar ti je kom bez CDM-a. Trebalo bi napraviti Operu na obali Morače da ne gledamo seljački Paprazzo lov na tv Pink M i Grand paradu.

Gulphy
Gost
Gulphy

Ko garantuje da ce ovaj plan zaista da bude prihvacen. Bojim se da ce na kraju ipak blok zgrada da bude tu..

Pjetro
Gost
Pjetro

mozda ipak bolje parking i zgrade i obavezno 2-3 kruzna toka da ga obrcu neizivljeni.

Laik
Gost
Laik

Kome vjerovati, ovoj iz Kane da se zelenilo u Podgorici čuva ili svojim očima? Evo smo Goricu i Ljubović počeli da betoniramo, zgrade niču na Ćemovskom polju (gdje je prostor parka urnisan i ne održava se)… glupo mi je i da pišem, svako ko je iz Podgorice VIDI kako se grad urbanizuje.

aplikacija
Gost
aplikacija

Ma bolje sva stabla sasjeci, sagraditi stambene zgrade od 1500 jednosobnih stanova a izmedju zgrada parking od 20 mjesta i svuda beton i po koja “kocka” sa zemljom u kojoj bi teorijski trebalo da raste ( jedno) stablo, ali to nikada nije slucaj. I najvaznije: ako se ista i zasadi – ne bi trebalo nista vece od šimšira ili sličnog… Više »

Lll
Gost
Lll

Nije mi jasno sto ljudima koji nemaju stan u city kvartu smeta city kvart? To je kao da nekome smeta guzva na Menhetnu a nikad nije bio u Njujorku. Uzivaj ti na tvom Koniku ili Zabjelu.

Blokaš stari
Gost
Blokaš stari

@Lll: Meni, koji živim u Bloku konkretno smeta zato što dijete ne mogu da upišem u Štampar Makarije koji mi je bukvalno ispod zgrade jer nemam vezu ni mjesta od ljudi koji žive u City Kvartu. Srećom pa sam ugrabio da imam odabranog u Dom zdravlja u Blok 5 (koji mi je recimo 120 metara od stana), jer da nisam… Više »

Gost
Gost
Gost

@Blokaš stari: Bivši komšo tako je to prijatelju. Svuđe niču zgrade kao kakve gljive. Pozdrav druže!

aplikacija
Gost
aplikacija

Nije mi jasno sto ljudima koji nemaju stan na koniku ili zabjelu smetaju konik i zabjelo? To je kao da nekome smeta guzva na Menhetnu a nikad nije bio u Njujorku. Ne smeta mi siti kvart, nego mi smeta kako se (ne) osmisljavaju prostori za zivljenje. Svako je novo naselje takvo. Temperature citavo ljeto 37 – 45 stepeni a nigdje… Više »

RofZ
Gost
RofZ

A dje je KANA da je pobuni rušenju hotela Ljubović i uništavanju prostora oko Ljubovića ?ili ovaj Burić može redom da uništava po Podgorici a da mu niko ne pisne ?

Radenko iz Maše
Gost
Radenko iz Maše

Pa pokreni se ti, što će ti KANA.

Send this to a friend