Ekonomija

Opština Bar posvećena razvoju maslinarstva; Maslinijada na najbolji način prezentuje bogatstvo Bara i njegovu tradiciju

Pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u organizaciji NVO „Maslinijada“ i NVO Udruženje maslinara „Antivari“ Stari Bar, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalne Turističke organizacije, danas je zvanično otvorena jubilarna “Maslinijada“, jedna od najznačajnijih maslinarskih svetkovina u Crnoj Gori.

Povodom dvadesetog izdanja manifestacije koja se održava u čast masline, kao simbola grada pod Rumijom, a koje je okupilo više od 40 izlagača maslina i maslinovog ulja, vina, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda , predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je kazao “Maslinijada” na najbolji mogući način prezentuje bogatstvo Bara i njegovu tradiciju.

“Maslinarstvo kao kultura doživjelo je procvat i ima ogromnu razvojnu perspektivu ne samo u našem gradu, već širom Crne Gore. U prilog tome govori i činjenica da naši maslinari osvajaju vrijedne međunarodne nagrade, te je kvalitet maslinovog ulja iz Bara nešto čime se možemo ponositi. Pored tradicionalne podrške organizaciji manifestacije “Maslinijada”, lokalna uprava kroz direktne subvencije u kontinuitetu podržava i sve oblike poljoprivredne proizvodnje u Baru, posebno maslinarstvo, čime pokazujemo da smo pouzdan partner našim sugrađanima”, kazao je on.

Raičević je obišao sve izlagače, poželio im uspješnu i rodnu godinu i zahvalio im se na posvećenosti u namjeri da tradicionalni barski proizvodi budu što kvalitetniji i prepoznati na tržištu.

XX “Maslinijadu” zvanično je otvorio potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, a goste je pozdravio i Suljo Mustafić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije. Uz brojne ugledne građane, predstavnike društvenog i kulturnog života i turiste, otvaranju “Maslinijade” su prisustvovali i ministar zdravlja Dragoljub Šćekić, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević kao i brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora.

Tradicionalno, uručene su i nagrade najboljim maslinarima za proizvodnju maslinovog ulja u dvije kategorije – esktra djevičanska monosortna maslinova ulja i ulja dobijena od više sorti maslina. U kategoriji ekstra djevičanskih monosortnih ulja, prva nagrada je pripala Halilu i Sulju Mustafiću, druga Avdulahu Duku Rašketiću, a treće Arseniju Martinoviću. Najbolje ocijenjeno ekstra djevičansko višesortno ulje proizvod je Lazara Medigovića. U toj kategoriji druga nagrada dodijeljena je Milanu Markoloviću, a treća Mirsadu Rašketiċu.

Send this to a friend