Ekonomija

Opština Bar raspisala konkurs za raspodjelu sredstava NVO

Spičanović

Opština Bar raspisala je danas Javni konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2020. godinu.

Iz opštinskog budžeta za podršku projektima i programima NVO će biti raspodijeljeno ukupno 77.000 eura, od čega je 40 odsto (30.800 eura) opredijeljeno za finansiranje program rada devet NVO koje imaju poseban status, shodno Odluci o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama usvojenoj u lokalnom parlamentu 2018. godine.

Preostalih 60 odsto sredstava u iznosu od 64.200 eura će biti raspodijeljen nevladininim organizacijama koje uzmu učešće na Javnom konkursu i čiji projekti zavrijede najveći broj bodova.

Kriterijumi za vrednovanje projekata su utvrdjeni Odlukom,a prednost će imati projekti koji se tiču oblasti utvrđenih kao prioritetne za 2020. godinu:  zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, društvena briga o djeci i mladima i nauka, umjetnost, kultura i tehnička kultura.

Projekte će bodovati Komisija za raspodjelu sredstava, kao i jedan nezavisni procjenjivač. Najviši iznos sredstava po jednom odobrenom projektu iznosi 4.620 eura.

“U prethodnom periodu Opština Bar je donijela nekoliko važnih lokalnih akcionih planova koji će poslužiti kao referentni okvir za djelovanje u pravcu unapređenja tih oblasti. U prvom redu to su LAP za mlade i LAP za socijalnu inkluziju RAE populacije. Sledstveno tome,cijenili smo da upravo na tim oblastima treba da stavimo fokus kada su u pitanju projekti NVO,tim prije što smo u navedenim dokumentima prepoznali NVO kao partnere u realizaciji mnogih aktivnosti. Vjerujem da su predstavnici NVO sektora upoznati sa navedenim dokumentima.kao i sa ostalim strateškim prioritetima razvoja naše opštine i da će u njima sigurno pronaći osnov za kreiranje dobrih projekata koji doprinose realizaciji postavljenih ciljeva”, dodaje se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Komisije Tanja Spičanović. 

Cilj ove finansijske podrške je podsticanje aktivnijeg učešća NVO sektora u kreiranju prosperitetnog lokalnog ambijenta i zagovaranju pozitivnih društvenih promjena.

Lokalna uprava vidi nevladine organizacijekao ravnopravne partnere u kreiranju i implementaciji razvojnih politika.

“Uključivanjem NVO u realizaciju strateških ciljeva pokazujemo u kojoj mjeri nam je saradnja sa tim sektorom značajna. Njihove operativne kapacitete prepoznajemo kao važan resurs za percipiranje potreba različitih slojeva društva i pružanja adekvatnog odgovora na njih. Kroz brojne primjere uvjerili smo se u efikasnost i preduzimljivost nevladinih organizacija,naročito kada je u pitanju neka akutna socijalna problematika i stoga s punim pravom vjerujemo da će ovo biti još jedna prilika da NVO, uz finansijsku podršku Opštine, doprinesu zadovoljavanju određenih prioritetnih potreba u lokalnoj zajednici”, navodi se u saopštenju.

Konkurs će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a prijave se mogu podnijeti na propisanom obrascu koji se može dobiti u Građanskom birou Opštine Bar ili preuzeti sa sajta www.bar.me.

Radi pružanja dodatnih informacija o svim pitanjima od značaja za učešće na Konkursu, u Opštini Bar će 10. marta, od 11 do 14 sati, biti održan Info dan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

Ne sjedite na biro osnujte NVO ! Tu su pare .

Send this to a friend