Ekonomija

Opština Danilovgrad ponudiće Italijanima lokacije za razvoj biznisa

Opština Danilovgrad spremna je da italijanskim investitorima ponudi atraktivne lokacije i povoljne uslove za razvoj biznisa, saopštila je predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević najavljujući veliki broj kulturnih manifestacija povodom 140 godina od uspostavljanja saradnje između Italije i Crne Gore.

Ona je danas ugostila ambasadora Italije u Crnoj Gori Luku Celiolija, koji je, nakon razgovora sa njom, posjetio danilovgradsku Gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“ i učenike četvrtog razreda na času italijanskog.

Kovačević je kazala da je ambasadora danas upoznala sa projektima koji će biti realizovani tokom ove godine u pogledu infrastrukture, putne infrastrukture, socijale, zdravstva, sporta i svih aktivnosti.

„Ambasadora smo upoznali da smo spremni da, jedan broj investitora iz Italije, ukoliko su zainteresovani, primimo na razgovor u našu Opštinu i ponudimo im atraktivne lokacije, povoljne uslove za razvoj biznisa, kao i najmanje komunalije u Crnoj Gori“, istakla je Kovačević.

Ona je navela da su ambasadora upoznali da su spremni da italijanskim investitorima pruže sve potrebne informacije kako bi, kako je navela, donijeli odluku da ulažu u Opštinu Danilovgrad.

„Razgovarali smo i o situaciji u firmi Mermer, vezano za dodjelu nove koncesije i nastavak angažovanja italijanskog partnera koji je jedan od vlasnika Mermera, u kojoj radi 60 porodica. Složili smo se da zajednički, do kraja, dovedemo posao do raspisivanja koncesije da bi Mermer imao mogućnost ponovo da konkuriše kod Ministarstva ekonomije, da bi dobio koncesiju i u narednim godinama nastavio da se bavi poslom rezanja kamena“, kazala je Kovačević.

Kako je istakla, sa ambasadorom je razgovarala i o kulturnoj saradnji.

„Usaglasili smo se da je, ove godine jubilej 150 godina našeg grada, 140 godina od kada je uspostavljena saradnja između Italije i Crne Gore, prilika da jedan broj kulturnih manifestacija preselimo u našu Opštinu. Biće tu filmovi, izložbe, susreti uglednih vajara koji će posjetiti Umjetničku koloniju“, rekla je Kovačević.

Celioli je rekao da je Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ prva škola koju je posjetio u Crnoj Gori, u kojoj se uči italijanski jezik.

„Veoma je važno učiti italijanski jezik, ne samo zbog toga što postoje odnosi koji su se tokom vremena razvijali, već i zbog toga što je Italija jedna od zemalja osnivača Evropske unije u koju Crna Gora želi u što kraćem vremenskom roku da uđe“, naveo je Celioli.

On je rekao da su, u fazi pripreme kulturne saradnje sa Opštinom Danilovgrad, koja, kako je pojasnio, predviđa malu reviju italijanskog filma.

„Radi se o četiri filma, koja ćemo uskoro donijeti u Crnu Goru. Između ostalih gradova u kojima će biti prikazani, uključićemo i Danilovgrad“, rekao je Celioli.

U okviru kulturne saradnje, kako je dodao, predviđene su i dvije izložbe.

„Jedna izložba je o istoriji italijanskog jezika. Druga će zavisiti od toga kakvo će biti interesovanje od opštine“, rekao je Celioli.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novo
Gost
Novo

Trebaprioritetno učiti engleski,francuski i njemački. Kao drugi jezik ruski i kineski.

Send this to a friend