Ekonomija

Opština Tuzi blokirala račune podgoričkom Vodovodu, Komunalnim uslugama i CEDIS-u

Tuzi

Opština Tuzi je od dva preduzeća Glavnog grada i jednog državnog preduzeća naplatila 65.313 eura zbog dugovanja koje nisu izmirili po osnovu godišnje naknade za cjevovode, vodovode i električne kablove, piše Dan.

Od Vodovoda su naplatili 43.239 eura, Komunalnih usluga 7.052, a od CEDIS-a 15.022 eura.

“Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Tuzi, rješavajući po službenoj dužnosti na osnovu Zakona o poreskoj administraciji i Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Opštine Tuzi, donijela je rješenja o visini godišnje naknade za cjevovode, vodovode, kanalizaciju, električne, telefonske i telegrafske vodove i slično na opštinskim putevima, za 2020. godinu. Rješenja su donijeta za privredna subjekte Mtel, Telekom, Vodovod i kanalizacija, Komunalne usluge, kao i za CEDIS. Mtel iznos od 11.318 eura i Telekom od 10.572 eura su svoju obavezu uplatil i u zakonom predviđenom roku. Vodovod, Komunalne usluge i CEDIS nisu platili obavezu u propisanom roku. Shodno zakonu i propisima, poslali smo im opomenu za plaćanje obaveza, kako ni nakon toga nijesu postupali, izvršili smo prinudnu naplatu preko Centralne Banke Crne Gore. CBCG je postupila po našim rješenjima i prinudno smo naplatili ove obaveze”, kazali su iz Opštine Tuzi na čijem čelu je Nik Đeljošaj.

Oni su naveli da ukupan iznos ovih obaveza prema Opštini Tuzi iznosi blizu 100.000 eura na godišnjem nivou.

“Napominjemo da je Glavni grad donio rješenja o visini godišnje naknade za 2019. i 2020. godinu za Telekom i CEDIS za teritoriju Podgorice, ali i Tuzi, što nijesu smjeli da rade, jer je to u suprotnosti sa zakonom. U toku je postupak inspekcijskog nadzora u vezi naknada iz prethodnog perioda, jer poreska obaveza ne zastarijeva. Nadamo se da se u budućnosti pojedini subjekti korektno odnositi prema našoj opštini, kao recimo Mtel i Telekom i to se neće više desiti, te da će ostali privredni subjekti platiti obaveze koje imaju prema Opštini Tuzi, bez preuzimanja mjera prinudne naplate”, poručili su iz Opštine Tuzi.

Iz Vodovoda na čijem čelu je Filip Makrid kažu da je od 4. januara Opština Tuzi izvršila prinudnu naplatu.

“Na rješenje o prinudnoj naplati godišnje naknade naše društvo je blagovremeno uložilo žalbu Sekretarijatu za finansije Opštine Tuzi. Imajući u vidu da žalba nema suspenzivno dejstvo, to jeste da ne odlaže izvršenje rješenje, izvršena je prinudna naplata u iznosu od 43.239 eura. Nakon dobijanja odgovora na žalbu, pokrenućemo upravni spor tužbom kod Upravnog suda”, najavili su iz Vodovoda.

Iz Komunalnih usluga kojima rukovodi Mladen Rašović potvrdili su da im je račun bio blokiran na iznos od 7.052 eura.

Iz CEDIS-a su potvrdili da je Opština Tuzi 1. februara sa računa CEDIS-a prinudno naplatila iznos 15.022,87 eura po osnovu rješenja od 29. decembra 2020. godine o visini godišnje naknade za cjevovode, vodovode, kanalizaciju, električne, telefonske i telegrafske vodove i slično na opštinskim putevima.

“Ovim rješenjem utvrđena je godišnja naknada za 2020. godinu i na predmetno rješenje je, u zakonom propisanom roku, izjavljena žalba. U žalbi je navedeno da Odredbom člana 14 Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na koju se prvostepeni organ pozvao proizilazi da postupajući upravni organ po osnovu predmetne Odluke može utvrditi i naplatiti samo naknadu za vodove koji su postavljeni na opštinskom putu, ne i u dijelu magistralnog puta. Rješenjem od 29. decembra fakturisana je naknada za 15,52 kilometara kablova postavljenih u trupu opštinskog puta i 8,72 kilometara kablova u trupu magistralnog puta”, kažu iz CEDIS-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makarije
Gost
Makarije

Srbi stoje iza ovoga 😄

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Komunalne usluge ozbiljna firma sa nasim dragim Mladenom na celu. Pohvale za rad ! Pozdrav za njega i za Sava.

Miljes
Gost
Miljes

E moj Nika postavicu ti para pitanja na ovom portalu pa neka mi odgovori tvoj strucni tim 1. Kako je moguće da daš nestručn ljudima da održavaju Javni rasvjetu, koji nemaju stručni spremu za da rade na mrezi distributivnoj. 2 Ko vam plaća račune za Javnu Rasvjetu koji nije mali. 3 Gde je novac od donacija iz Aprila mjeseca. 4… Više »

Filip
Gost
Filip

Ovo što radi Djeljošaj ovo je velika katastrofa ušao je u avanturu dodvarajući se Rukoljubljivom da ga uzme u Vladu CG,tako što je zaratio sa Glavnim Gradom i Gradonačelnikom Ivanom Vukovićem a Tuzi su vezani sa Glavnim Gradom Nika Djeljošaj svaki danaom gubi svoje birače na zadnjem sastanku poprilični broj aktivista ga je napustio nezadovoljan njegovim radom i diktaturom, par… Više »

Fenix
Gost
Fenix

Opstina Podgorica naplacuje usluge koje se nalaze u drugoj opstini!? Tebi je to normalno?

Mitar
Gost
Mitar

A zašto ćute iz Opštine Tuzi i ne kažu pravu istinu da Komunalne Usluge svakog mjeseca plaćaju račun Za utrošenu električnu energiju na teritoriju Opstine Tuzi, radi se o popriličnoj svoti novca za Uličnu Rasvjetu, e sada treba da im se daju računi pa neka gospoda plati svakog mjeseca račune za struju, mislim da su malo požirili stručnjaci Nik Djeljošaj… Više »

Daja stari grad
Gost
Daja stari grad

Eto ih osvjedoceni prijatelji Crne Gore

Hunter
Gost
Hunter

Bravo . Ostavka Vukovicu

Patriot
Gost
Patriot

A kako vole građane da izvode na sud zbog neplaćenih obaveza,a kad njih neko oporezuje -kukaju!

Send this to a friend