Ekonomija

Orlandić demantovao URA-e: Sigurnost vazdušnog saobraćaja nije ugrožena, podnijećemo krivične prijave

foto: Radio Tivat

Sigurnost i bezbjednost odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat ni u jednom trenutku nije bila niti je sada ugrožena, kazao je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, reagujući na, kako tvrdi, skandaloznu konferenciju za medije Građanskog pokreta URA.

URA je danas saopštila da je značajano ugrožena bezbjednost avio saobražaja, jer je, kako tvrde, “na površini PSS (piste) vidna pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih usljed izrazitog prisustva vode i da ih je nemoguće sanirati zapunjanjem bitumenskom masom već je neophodno izvršiti zamjenu habajućeg sloja”, što predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguća izlijetanja vazduhoplova sa piste”.

<<<URA: Procurio dokument ACV-a, značajno ugrožena sigurnost avio saobraćaja>>>

Orlandić tvrdi da ovakav medijski i senzacionalistički nastup vide kao pokušaj kompromitacije države Crne Gore i ugrožavanje njene rastuće ekonomije kao i poslovanja naše kompanije i na to neće ostati nijemi.

“Zbog neistinith tvrdnji koje su iznesene, podnijećemo krivične prijave protiv aktera današnje konferencije za medije. Kao što vam je poznato, Aerodromi Crne Gore su pod konstantnom kontrolom kako medjunarodnih tako i domaćih vazduhoplovnih vlasti, koje imaju pravilo nulte tolerancije u slučaju ugrožene sigurnosti odvijanja vazdušnog saobraćaja. I pored dvocifrenog rasta saobraćaja, nikada se nije dogodio ni najmanji incident, a samo tokom 2018. godine opsluženo je 6 815 vazduhoplova na ATV”, jasan je Orlandić.

Poručuje da su, čim su uočili određene promjene na poletno-sletnoj stazi, pokrenuli smo projekat sanacije, koji podrazumijeva niz koraka administrativne prirode i pri samom smo kraju istih.

“U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za civilno vazduhoplovstvo  i uskoro će se pristupiti radovima. Pored realizacije ovog projekta koji se podvodi pod tekuće održavanje, u plan javnih nabavki, uvrstili smo i izradu Glavnog projekta za rehabilitaciju i rekonstrukciju operativnih površina na aerodromima Crne Gore i u te svrhe smo opredjelili 320 000 eura. To dovoljno govori da ozbiljno i odgovorno pristupamo održavanju naše infrastrukture”, napominje on.

Prvi čovjek Aerodroma CG tvrdi ni on, a ni njegovi saradnici neće ulaziti u raspravu sa potpunim laikom kada je vazdušni saobraćaj u pitanju.

“Ipak, moram da naglasim par činjenica: poletno-sletna staza na Aerodromu Tivat je površine 112 500 m2 i stvaranje pukotina na tolikoj površini nije moguće spriječiti. Kada se to dogodi, aerodromske službe sprovode mjere i radnje koje su strogo definisane internom procedurom, a kontrolu vrše i nadležne institucije. Najvažnije je istaći da su te pukotine nastale na habajućem sloju poletno-sletne staze, koji se i zove habajući jer se svakodnevno troši, dok konstrukcija donjih slojeva čiji je kvalitet ključni element, nije ugrožena. Da je bilo koji segment Aerodroma Tivat sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti problematičan, zar bi na njega slijetali avioni kompanija koje izuzetno drže do svog ugleda i standarda po pitanju sigurnosti i bezbjednosti,poput Lufthanse, SAS-a, Norwegiana, Aeroflota ili IsAira?”, jasan je Orlandić.

On napominje da sigurnost odvijanja vazdušnog saobraćaja nije ugrožena.

“Za razliku od diplomiranog menadžera turizma, koji sebi daje za pravo da se igra sa tako osjetljivom i ozbiljnom temom, inžinjeri vazdušnog saobraćaja i stručne službe Aerodroma Crne Gore, rade na projektu sanacije i  to pitanje će uskoro biti riješeno”, zaključio je Orlandić.

M.D. 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
2006
Gost
2006

Zasto dozvoljavate komentarisanje tekstova, kad brišete korektne i tačne komentare?

2006
Gost
2006

Podnijeće krivičnu tužbu zbog citiranja zvaničnog izvještaja, zvaničnog državnog organa. To može samo u (ovakvoj) Crnoj Gori. Isto kao što neke socijaldemorate nijesu odgovarale za lažno svjedočenje na sudu. Bolje bi ti bilo tatin sine da popraviš tu pistu, no što prijetiš krivičnim tužbama.

Send this to a friend