Ekonomija

Orlandić uvjeren da treba što prije uzeti kredit za Aerodrom Tivat

Orlandić

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić, uvjeren je da treba što prije uzeti kredit za Aerodrom Tivat, kao i da će 2018. godina biti godina investicija u crnogorskim vazdušnim lukama.

On je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da u preduzeću imaju potpuno razrađen model saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD.

“Moje mišljenje je da što prije uđemo u saradnju sa EBRD. Taj model saradnje sa EBRD znači uzimanje kredita od strane Aerodroma u iznosu od 30 miliona eura. Mi bismo taj projekat, od 54 miliona, svojim sredstvima mogli da iznesemo taj drugi dio investicije, tako da vjerujem da je taj model optimalan u ovom trenutku za državu Crnu Goru. Model koji donosi euro više je optimalan za Crnu Goru”, rekao je Orlandić.

Saopštio je da je jedna britanska analiza pokazala da se jedan euro uložen u Aerodrom Tivat vraća Crnoj Gori skoro pet puta više.

“Treba vidjeti i drugi model koji će se razraditi pa vidjeti što je najbolje”, rekao je Orlandić.

Smatra da bi tivatska vazdušna luka mogla da opsluži znatno veći broj putnika kad bi imali veću zgradu.

“I mi i Vlada trebalo bi pažljivo da donesemo odluku za razvoj Aerodroma Tivat. To nije moguće bez detaljnih analiza. Aerodromi Crne Gore su mnogo uradili na realizaciji jednog od dva moguća modela – jedan je saradnja za Evropskom bankom za obnovu i razvoj, to bi značilo da Aerodromi uzmu kredit i drugi model je eventualna koncesija prilikom uzimanja Aerodroma Tivat u vlasništvo”, saopštio je on.

Govoreći o rastu broja putnika na crnogorskim aerodromima, Orlandić je rekao da je tome doprinijelo “povećanje broja avio destinacija koje smo otvorili”.

Orlandić očekuje da ćemo ove godine imati rekordan broj putnika – više od 2,1 milion.

“U Tivtu smo polovinom septembra imali preko milion putnika, nadam se tom broju u decembru i u Podgorici”, rekao je Orlandić.

Kad je riječ o poslovanju Aerodroma Crne Gore, Orlandić je rekao da je kompanija 2015. imala 26 miliona eura prihoda, godinu kasnije 31 milion eura, dok se ove godine nadaju da će ta brojka biti oko 36 miliona eura.

“Nadam se i siguran sam da će naredna godina biti godina investicija na aerodromima. Došli smo u situaciju da moramo da razmišljamo o novim kapacitetima na oba aerodroma. Prije svega u Podgorici smo pri kraju projektnih zadataka za izgradnju dva privremena objekta montažnog karakteera, gdje bi u vršnom satu mogli da opslužimo 400-500 putnika. Dakle to je novi kapacitet koji bi se gradio pored postojeće zgrade. U Tivtu su problematični kapaciteti, pri kraju smo i tamo da napravimo prirvremeni objekat pored zgrade većih kapaciteta, poput Podgorice. Tu bi mogli 500-600 putnika da smjestimo i to je nešto što bi relaksiralo postojeće kapacitete”, rekao je Orlandić.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
augustine junio
Gost
augustine junio

Krediti za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 5 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% Razdoblje zajma: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti stariji od 18 godina Ova transakcija je 100% sigurna za sve kupce Za više informacija o bonusa kontaktirajte nas putem e-maila: ([email protected])

Sanja
Gost
Sanja

Ovaj politički kadar koji je dovučen ne po znanju nego da pljačka i uništava, treba što prije rašćerat i krivično gonit.

Yugo45
Gost
Yugo45

Danilo sine,neka ti tatu neko nauci a dako ti on onda prenese da je potrebno prvo opremiti aerodrom za nocni rad

peki
Gost
peki

kuku tome ko se beskonacno zaduzuje kreditima…lako je tako…uzmu se ogromni krediti i onda to neko nekad mora vracati

милтон
Gost
милтон

Poceo je ,,STRUCNJAK,Sa URNISA NJEM Aerodroma..
E to je KADROVSKA politika DPS.

Pg081
Gost
Pg081

Ti si ubijedjen? Aj izgubi se

Dimitrije
Gost
Dimitrije

Kao covek koji se bavi vazdusnim saobracajem 27 godina, moram reagovati na politikanstvo u ovom sektoru. Za opsluzivanje BROJA putnika aerodromi NE MOGU u tome imati presudnu ulogu. Avio kompanije ne otvaraju svoje linije jer je negde aerodromska uprava dobra, vec zbog trzisnog interesa. To sto je toliko ljudi proslo kroz Aerodrome znaci da je napravljena ponuda i traznja na… Više »

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Dimitrije ne da se ne bavis vazdusnim saobracajem 27 godina,ti nisi letio avionom u zivotu.Zasto?Pa nebi ovdje kuckao nebuloze>

cinik
Gost
cinik

Možda je analitičar vazdušnog saobraćaja?

KURIR
Gost
KURIR

Dimitrije, djelimicno si u pravu ali zavisi dosta i od aerodroma. Ako aerodrom nema kapaciteta da opsluzi avione i putnike koji imaju interesovanje da dodju onda dzaba interesovanje. Zbog toga i postoje slot koordinisani aerodromi za kojima postoji veliko interesovanje da bi mogli da rasporede saobracaj. Jednostavno ako je potraznja veca od mogucnosti da aerodromi opsluze, onda nista od posla.

Korej
Gost
Korej

Baš si kurir . Možda i u ACG . Dimitrije je odlično objasni stvar . Ovoliko zaduženje je nepotrebno sem daSD i njeni čelnici napune partijsku kasu i privatne džepove kroz koruptivne ugovore i poslove . Tu su šamponi .

JohnyBoy
Gost
JohnyBoy

Dobro, a ko ce da ga vraca i odakle? Meni nije jasno kako takva jedna firma može da posluje sa gubitkom?

Gaeta
Gost
Gaeta

A kad obični narod kojem tate nijesu budže i rukovodioci doći u situaciju da budu direktori ! Previše je ovih “tatinih” sinova koji su u vrhu državnih preduzeća.

Toni
Gost
Toni

Ođe i sada nikad! Da ima imalo pameti i hrabrosti kod naroda, davno bi Orlandić bio na birou sa ostalima, pa ko šta ponese.

Dejo milion ?
Gost
Dejo milion ?

Milion putnika u septembar milion putnika u decembar je li to sve u jednom danu ???????

Dejo milion ?
Gost
Dejo milion ?

Danilo i sunce na nebo ???????

Durmitor
Gost
Durmitor

Ako nam ne pomognu tatini i mamini sinovi niko nece!!!!

Marko
Gost
Marko

Živjela SČ

Cile
Gost
Cile

Bravo za nase Aerodrome. Samo nastavi Orlandicu puna podrska.

Anominus
Gost
Anominus

Aerodrome treba dati u zakup, da bi neka veca kompanija preusmjerila dio letovavprwko Cg, tako bi se stvorili uslovi da se prosire kapaciteti i naprave hoteli u zoni aerodroma. Sve ostalo je zamajavanje.

ispravka
Gost
ispravka

Ne zna se je li ti veći minus nik ili komentar.

Send this to a friend