Ekonomija

Osnovan Savez stočara Crne Gore

Ilustracija

U Nikšiću je danas održana osnivačka skupština Saveza stočara Crne Gore. Savez će biti registrovan kao nevladina organizacija čiji su osnivači lokalna udruženja stočara sa područja Crne Gore, saopštio je predsjednik Saveza Milko Živković.

Osnivači su Unija stočara sjevera Crne Gore koja okuplja sedamnaest udruženja stočara sa sjevera Crne Gore zatim udruženje iz Nikšića AGRO-MLEK, Udruženje stočara iz Danilovgrada i udruženje stočara iz Podgorice.

Živković napominje da je Udruženje formirano sa ciljem da se problemi u stočarstvu na adekvatan način definišu, i predlože rješenja nadležnim organima prije svih nadležnom Ministarstvu kao i svima koji su povezani u lancu mljekarskog sektora i tova.

“Ovaj savez je trebalo osnovati i ranije ali je aktuelna teška situacija u ovom sektoru koja je evidentna i u regionu a kod nas zbog svih specifičnosti možda i najteža samo je ubrzala njegovo osnivanje”, rekao je on.

Za predsjednika je izabranMilko Živković iz Pljevalja, inače aktuelni predsjednik unije stočara sjevera kao i četiri potpredsjednika iz udruženja Nikšića, Danilovgrada , Podgorice i jedan iz udruženja sa područja Petnjice, Rožaja, Berana , Plava Andrijevice, i Gusinja.

Izabran je i Upravni odbor koji čine po jedan predstavnik svih opština iz kojih je pokazano interesovanje.

“Udruženje proklamuje više ciljeva kao zastupanje interesa članova svih udruženja,unapređenje stočarstva u Crnoj Gori, uvođenje novih tehnologija, uspostavljanje saradnje sa drugim domaćim i međunarodnim organizacijama u cilju unapređivanja poljoprivrede, oživljavanje seoskih domaćinstava, uključivanje u kreiranje agrarne politike, strategije razvoja crnogorske poljoprivrede i mnogih drugig tema bitnih za ovaj sektor crnogorske privrede i društva.
Savez ostaje otvoren za sva udruženja stočara sa područja Crne Gore kao i spremnost da savez bude član neke šire asocijacije poljoprivrednika”, napomenuo je on.

Savez će u najskorije vrijeme biti veoma aktivan i konstruktivan za rješavanje akutne situacije kao i u kreiranju dugoročno održivih politika u ovom sektoru.

Send this to a friend