Ekonomija

Osobe sa invaliditetom stekle znanja koja će im pomoći pri zapošljavanju

Od sedam osoba sa invaliditetom OSI, koje su bile uključene u projekat Novim vještinama do smanjenja nezaposlenosti lica sa invaliditetom, šest je nastavilo da radi na ugovor od sedam mjeseci, saopšteno je na pres konferenciji Udruženja paraplegičara Podgorice.

Predstavnik Udruženja paraplegičara Podgorica, Dejan Bašanović, kazao je na pres konferenciji povodom završetka projekta „Novim vještinama do smanjenja nezaposlenosti lica sa invaliditetom“, koji je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore da su, realizujući projektne aktivnosti, nastojali da uključe što veći broj partnera.

Partneri na realizaciji projekta su, kako je precizirao, su Udruženje paraplegičara Podgorica, Agencija za računovodstvene i pravne poslove “PORTAS”, Centar za socijalni rad za Glavni grad Podgorica i opštine u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi i Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom “Luča”.

„Kod ovih partnera su, osobe koje su bile uključene u projekat, imale mogućnost da prođu radnu praksu i na taj način steknu određene vještine koje će im kasnije pomoći kako u radu u Udruženju paraplegičara Podgorica, tako i prilikom zapošljavanja u drugim institucijama“, istakao je Bašanović u PR Centru.

Pojasnio je da je, nakon završene obuke koja je trajala tri mjeseca, šest osoba nastavilo da radi po ugovoru o radu.

“Od njih je dvoje bilo zaposleno u Agenciju PORTAS, dvoje u Udruženju paraplegičara Podgorica, a dvoje u Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom Luča“, naveo je Bašanović.

Prema njegovim riječima, sprovedene obuke su se odnosile na zanimanja za pravnog asistenta, administrativnog asistenta, asistenta za PR i digitalni marketing, kao i za projekt menadžere.

„Osim ovih obuka koje su prošli tokom trajanja projekta, uveli smo još tri aktivnosti, za koje smo smatrali da su u tom trenutku značajne. Tako da su prošli obuke za digitalnu fotografiju – spoj teorije i prakse, radionicu grafičkog dizajna i radionicu emocionalne inteligencije i asertivnosti“, rekao je Bašanović.

Predstavnica Centra za socijalni rad za Glavni grad Podgorica i opštine u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi, Suzana Milović, kazala je da su učesnici imali priliku da sprovedu radnu praksu u toj ustanovi, koja je trajala dvije sedmice.

„Sprovođenjem radne prakse u okviru Centra, učesnici programa imali su mogućnost da se upoznaju sa jednim dijelom obaveza sa kojima se susreću zaposleni u okviru Centra svakodnevno obavljajujući svoje djelatnosti, ali su imali mogućnost da postave sva pitanja koja su im bila od značaja i da se uključe u aktivnosti koje obavljaju zaposleni u okviru Centra“, navela je.

Dodala je da su, s obzirom na to da Centar raspolaže elementima pristupačnosti za kretanja OSI, u toj ustanovi učestvovale dvije osobe koje su korisnici invalidskih kolica.

„Tokom realizacije projekta, učesnici programa su bili u mogućnosti da se, od predstavnika Centra, upoznaju sa pravima iz oblasti socijalne i dječije zaštite, da saznaju kako najlakše mogu da ostvare prava koja im pripadaju, ali i održane su obuke u okviru naših redovnih aktivnosti vezane za finansijsko i blagajničko poslovanje“, pojasnila je Milović.

Rajka Rakonjac Zogović iz Agencije za računovodstvene i pravne poslove PORTAS, kazala je da je program obuke obuhvatao upoznavanje učesnika projekta sa teoretskim znanjima i vještinama, sa zakonskim i podzakonskim propisima i njihovom primjenom u praksi.

„Takođe je program obuke uključivao i praktičan rad korišćenjem softvera i računarskih programa, vođenje materijalnog knjigovodstva, poslovnih knjiga i finansijsko knjigovodstvo, vođenje glavne knjige do sastavljanja finansijkih iskaza“, rekla je Rakonjac Zogović.

Prema njenim riječima, pored računovodstvenih poslova, da bi stekli kompletan pregled rada određene firme, zaposleni su imali priliku da prođu obuku i sve segmente od, kako je navela, registracije privrednih društava do izrade finansijskih iskaza.

„Učesnicima projekta omogućili smo da prođu obuku o postupku sprovođenja dijela radnog prava. Zaposleni su pokazali veliko interesovanje, volju i istrajnost u savladavanju programa i sadržaja obuke i dostigli su jako visok nivou osposobljenosti za obavljanje navedenih poslova, uz povremeni nadzor i eventualnu pomoć“, navela je Rakonjac Zogović.

Predstavnik Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Veljko Boljević, kazao je da je cilj te ustanove bio da uključi što veći broj osoba koje se nalaze na evidenciji biroa.

„Projekat je Zavod pratio u tri izvještajna perioda, koje je Udruženje paraplegičara Podgorica bilo u obavezi da nam dostavi, kao i završni izvještaj“, naveo je Boljević.

Učesnica projekta, Milijana Ćirković, kazala je da joj je ovo drugo zaposlenje putem projekta Zavoda za zapošljavanje.

„Kroz projekat sam stekla veoma lijepo iskustvo i mnogo kvalitetnih obuka. Uključena sam bila u rad Agencije PORTOS. Mislim da će mi to mnogo značiti u daljem zaposlenju i očekujem da ću se, u narednom periodu, zaposliti na duži vremenski period“, navela je Ćirković.

Učesnica projekta, Slobodanka Gurišić, rekla je da joj je projekat Udruženja paraplegičara Podgorica prvi u kojem je učestvovala, navodeći da je stekla veliko iskustvo, koje će joj sjutra pomoći na stalnom poslu.

„Smatram da treba da nađemo stalno zaposlenje jer projekti nisu rješenje, pogotovo za OSI, jer kad se završi jedan projekat mi nemamo šta drugo da radimo. Apelujem na sve da zapošljavaju OSI, jer nam je to zaista potrebno“, zaključila je Gurušić.

Send this to a friend