Ekonomija

Ostvaren rekord: Uprava carina u 2019. godini naplatila oko 801 milion eura

Uprava carina je od 1. januara do 20. decembra naplatila rekordnih 800.903.567,22 eura.

Kako su istakli iz Uprave, ostvaren je rast prihoda od 5,6 odsto što je za 42 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvarenom naplatom u ovoj godini premašen je plan prihoda za 17 miliona eura.

Po osnovu PDV-a pri uvozu naplaćeno je 528 miliona eura, što je za pet odsto ili 26 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine, dok je po osnovu carine naplaćeno 27,8 miliona eura, što je za sedam odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Po osnovu akcize naplaćeno je 242,5 miliona eura, čime je ostvaren rast prihoda od 6,4 odsto ili 14,6 miliona eura više nego u prethodnoj godini.

U ovoj godini službenici Uprave carina izvršili su više od 67.000 detaljnih kontrola vozila i robe, kao i 900 inspekcijskih kontrola. Oduzeta je krijumčarena roba u vrijednosti od 10,6 mil.eura, od čega se najveći dio odnosi na zaplijenjene akcizne robe, posebno cigarete.

Kada je u pitanju krijumčarenje narkotika, u 11 slučajeva službenici Uprave carina oduzeli su 432 kg skanka, 17 kg heroina, i 32 kg kokaina. Izdato je 437 prekršajnih naloga, dok je podnijeta 41 krivična prijava nadležnom tužiocu.

Kako navode, Uprava carina je i u 2019. godini bila pouzdan partner u nacionalnoj i međunarodnoj saradnji i razmjeni informacija.

“Zajednički rezultati i saradnja na suzbijanju krijumčarenja i carinskih prevara sa Upravom policije i Tužilaštvom jedno je od postignuća koje je obilježilo rad Uprave carina u protekloj godini. Odlučna borba za jačanje etike i integriteta i suzbijanje korupcije u carinskoj službi sprovodi se sistematski, čime Uprava carina na najbolji način kontroliše, ali i afirmiše posvećenost i profesionalizam carinskih službenika. Uprava carina će nastaviti da ostvaruje svoje strateške ciljeve i u narednom periodu, uspostavljanjem dobrog balansa između ubrzanja procedura za legalnu trgovinu i pojednostavljene prostupake sa jedne strane, dok će sa druge strane obezbjijediti efikasnost u naplati prihoda i bezbjednost carinskog područja kroz sprovođenje savremenih carinskih procedura”, kažu u Upravi.

Send this to a friend