Ekonomija

Otkupna cijena duvana povećana za 15 centi

Novi duvanski kombinat NDKP će ovogodišnji duvan domaćim proizvođačima plaćati po 15 centi većoj cijeni po kilogramu od prošlogodišnje, saopštio je predsjednik Udruženja proizvođača duvana Podgorica Hamdija Ljujković.

“Izvršna direktorica NDKP-a Savka Darmanović me je obavijestila da je utvrđeno da će ovogodišnja otkupna cijena duvana biti povećana 15 centi”, kazao je Ljujković Pobjedi.

Prema njegovim riječima, za A klasu duvana NDKP će plaćati 2,25 eura za kilogram, dok će za B klasu cijena biti dva eura.

“Novi duvanski je već ranije prethodnih godina povećao otkupnu cijenu za 15 centi, tako da je od njihovog dolaska otkupna cijena duvana povećana 30 centi”, rekao je Ljujković.

On je izuzetno zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa upravom NDKP-a, a posebno ističe zasluge i zalaganje direktorice Darmanović za povećanje otkupne cijene.

“I u prethodne dvije godine otkup je prošao bez problema, rokovi isplate su ispoštovani, a NDKP nam je obezbjeđivao i besplatno sjeme”, istakao je Ljujković.

On je dodao da je lani duvan isplaćen u roku od 30 dana, a da za ovu godinu rok isplate još nije preciziran. Ipak, on očekuje da će biti kratak.

Ugovor o dokapitalizaciji NDKP-a su u februaru 2016. godine potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada sa investitorom kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Investitor, kompanija BMJ po ugovoru o dokapitalizaciji dužna je da u fabriku uloži najmanje 20 miliona eura. Do sada je uloženo oko 17 miliona eura, a u fabrici je zaposleno 55 radnika, što je bila i ugovorna obaveza arapskog investitora.

Send this to a friend