Ekonomija

Otpremnine čeka još 3.000 žrtava tranzicije

Ilustracija, foto: Pixabay

U Crnoj Gori za isplatu otpremnine od 1.926 eura čeka još oko 3.000 lica, a ukoliko se svima odobri to pravo, država će morati da isplati preko 5,7 miliona. Kako je za Dan saopštio direktor Fonda rada Kemal Đečević, budžetom za ovu godinu za isplatu potraživanja žrtava tranzicije opredijeljenoje 1.251.900 eura, štoće biti dovoljno za oko 650 rješenja.

Fond rada isplaćuje potraživanja shodno Zakonu o Fondu rada, a koja mogu ostvariti zaposleni kojima je 23. avgusta 2008. godine prestao radni odnos kod poslodavca usled stečaja i radnicima za čijim je radom prestala potreba zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena.

Takođe, Fond isplaćuje potraživanja i onima koji su mogli da pokrenu postupak za ostvarivanje svih neisplaćenih potraživanja u roku od godinu od dana stupanja na snagu Zakona o Fondu rada, odnosno 8. januara 2011. godine.

Visina potraživanja utvrđena je odlukom o kriterijumima i načinu isplate potraživanja kod Fonda rada. Tom odlukom propisano je da zaposleni, kojem je u postupku utvrđeno da ispunjava uslove za ostvarivanje prava, a nije mu potraživanje isplaćeno u cjelosti, ima pravo na isplatu potraživanja u visini od 1.926 eura.

Najveći broj neobrađenih zahtjeva odnosi se na zahtjeve bivših zaposlenih Vunarskog kombinata Vunko Bijelo Polje (279), Fabrike celuloze i papira Berane (147), Titeksa Podgorica (128), GK Titograd (123). Zahtjevi će se rješavati u narednom periodu i u ovom trenutku nije moguće procijeniti koliko će biti zahtjeva koji ispunjavaju uslove propisane zakonom, niti potrebna sredstva za isplatu kaže Đečević.

Osim 1,2 miliona, koliko je opredijeljeno za isplatu potraživanja, Đečević ističe da Fond raspolaže i sa dodatnih 350.000 eura namijenjenih za potraživanja lica kojimaje radni odnos prestao usled stečaja, a koja se odnose na isplate zarada, plata zbog privremene spriječenosti za rad, za neiskorišćene godišnje odmore usled krivice poslodavca.

“Tu su i otpremnine za odlazak u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je pokrenut stečajni postrupak, naknade štete po osnovu odluke suda donijete u godini kada je pokrenut stečaj zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja. Tu je i 200.000 eura za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje bivšim zaposlenim za godine radnog staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju, za koji period poslodavac nije vršio uplatu tog doprinosa”, naveo je Đečević.

On ističe da je Fond rada do sada isplatio naknadu za 14.337 bivših radnika, za šta je opredijeljeno 27.612.657 eura.

“Do sada smo imali 3.772 odbijena zahtjeva, jedan dio radnika je isplaćen u prethodnom periodu, odnosno prije osnivanja Fonda rada, preko Ministarstva rada i socijalnog staranja i Saveza sidnikata. Takođe, dio negativno riješenih zahtjeva odnosio se na činjenicu da njihov radni odnos nije prestao usled stečaja ili tehnološkog viška. Imali smo i slučajeva da se u postupku utvrdilo da je poslodavac isplatio otpremnine i tada smo zahtjeve odbijali kao neosnovane”, zaključuje Đečević.

Send this to a friend