Ekonomija

Otpremnine od 1.050 eura za radnike, do 16.500 za funkcionere

Vlada

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju su pokrivali, pokazuje Tablica simulacije iznosa otpremnina koju je Ministarstvo javne uprave proslijedilo državnim i lokalnim institucijama.

Prema tablici najveće otpremnine imaće oni koji su pokrivali istaknutije pozicije i samim tim imali najveće zarade. Precizirano je i da lica sa manje od šest godina staža u javnom sektoru nemaju pravo na otpremninu po osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa, piše Dan.

U tablici se navodi da lica koja imaju šest godina staža i koja su radila u javnom sektoru sa srednjom stručnom spremom, kao što su viši namjesnik, referent i samostalni referent, mogu računati na iznose od 1.051 do 1.329 eura otpremnine. Sa šest godina staža i višom školskom spremom zaposleni ima pravo na otpremninu od 1.468 eura, dok oni s visokom stručnom spremom, odnosno lica koja su pokrivala pozicije savjetnika, kordinatora i šefa kabineta ili načelnikau ministarstvu mogu dobiti od 1.718 do 2.803 eura.

Sa 10 godina staža otpremnine su za one sa srednjom stručnom spremom od 1.779 do 2.252 eura, višom 2.488, a visokom od 2.913 do 4.756 eura. Službenik koji je radio u javnom sektoru 20 godina, a pokrivao je neku hijerarhijski nižu poziciju ima pravo na otpremninu od 3.768 do 7.781 euro, lice sa višom školskom spremom i saradničkom ulogom u javnom sektoru ima pravo na 5.287 eura, dok oni koji su bili na boljim pozicijama mogu računati na iznose od 6.198 do 10.147 eura.

Službenik koji je tri decenije radio sa srednjom stručnom spremom u javnom sektoru može da računa na otpremninu od 6.071 do 7.725 eura, višom 8.552, dok je za savjetnike, koordinatore i šefove obezbijeđeno iz budžeta od 10.040 eura do 16.490. Na primjer, savjetniku u sudu ima pravo na otpremninu od 14.175 eura ako ima 30 godina radnog staža, 8.730 za dvije decenije rada u sudu i 4.095 za 10 godina staža.

Prema anketama koje je radilo Ministarstvo javne uprave, oko 2.000 zaposlenih u javnom sektoru je zainteresovano za otpremnine, ali do 31. avgusta se neće znati tačan broj lica koja će se za njih prijaviti. Prema ranijim podacima, na centralnom državnom nivou ima 39.312 zaposlenih, a na lokalnom 12.174. Država do kraja ove godine treba da smanji broj zaposlenih za 3.183 (1.966 zaposlenih na centralnom i 1.217 na lokalnom nivou), a ispunjavanje ovih indikatora direktno je vezano za transfer dvije varijabilne tranše u iznosu od osam miliona u okviru sektorske budžetske podrške koju pruža Evropska unija.

Prema podacima za prvi kvartal 2019. o realizaciji Plana optimizacije, broj zaposlenih na centralnom nivou javne uprave povećan je za 143. Plan optimizacije donekle se sprovodi na lokalnom nivou, gdje je tokom prva tri mjeseca broj zaposlenih smanjen za 93.

Prijave do 30. avgusta

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović uputila je krajem jula javni poziv svim organima i institucijama na centralnom i lokalnom nivou za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine zaposlenom. Na javni poziv se mogu prijaviti zaposleni koji imaju najmanje šest godina radnog staža i koji do 30. avgusta 2019. godine podnesu starješini svog organa zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

U skladu s odlukom o otpremnini, zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Zaposleni koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nekom kupus,nekom meso u prosjeku sarma

DjokicaJova
Gost
DjokicaJova

O nevidjeli ste kakvi ste – sprdnja sa ovim narodom . Ali neka – taman imaju sto im treba . glasajte stoko !

Lotus
Gost
Lotus

E ovo je za ulicu, a ne koverte i telekom….sad svi na ulicu…

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ništa novokod nas,onaj ko ima daj mu još!

Pjer
Gost
Pjer

Kud ces postenije

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Sistem trop100’/,.. Kad se oslobodimo…Ko ovo piše i usvaja treba ga osuditi na doživotnu robiju..

spiro
Gost
spiro

Pa se nešto žalimo na vlast I državu. Uzmeš fino otpremninu pa onda vizu za Ameriku I na rad u inostranstvo. A ovo je Eldorado…. (narode stoko)

Dule
Gost
Dule

Hahaha funkcionerima vazda dobro, nesposobni plate krediti povoljno stanovi sluzbena kola tenderi ….

Micko
Gost
Micko

A sto mogu da urade sa recimo 5000 prosjeka srenjoskolci (20-30 godina staza) da razduze neki manji kredit i sa svojim godinama da se vise nidje zaposlit ne mogu a oni sto su citavi zivot sjedjeli i drali drzavu dobijaju jos garsonjeru.

Nebojša
Gost
Nebojša

To su vam oni isti funkcioneri koji su uništili privredu u CG. Pa zbog “savjesnog” rada su čašćeni!

1389
Gost
1389

Nebo, procitaj text! Funkcioneri su nacelnici, pomocnici direktora, direktori… i normalno je da vise dobije onaj koji je imao vecu platu, vise staza… njegovo radno mjesto je skuplje

Nebojša
Gost
Nebojša

Još jedna uredba Vade koja nenamjenski troši novac porezkih obveznika pred izbore. Primjer: Funkcioner koji ima 66godina i mora po sili zakona da ide u penziju. Ovom uredbom Vlada ga je častila 16500€. On će poći u penziju uzet pare i vratiti se na posao preko ugovora o privremenom radu. Dok mladi i sposobni ili biježe iz države ili kući… Više »

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Kod manitija na priganice !

1389
Gost
1389

Blagu vezu nemas

komentator
Gost
komentator

Po ovim uslovima im se niko normalan nece prijaviti, od te otpremnine covjek sa vss i 15-tak godina staza ne moze prezivjeti po godine

mrgud
Gost
mrgud

e kuku nama

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Odlicno ! Prava socijalna superhik drzava ! Uzmi od sirotinje i daj bogatima. Kao sa stanovima i kreditima za funkcionere i “kadrove”. Onaj koji ima 40.000 € i vise prihoda godisnje plus zaposlenu citavu familiju u ministarstvima i ambasadama vraca beskamatni kredit sa smjesnim iznosom rate od 30 -40 € a obicni radnik sa godisnjim primanjem oko 5000- 6.000 €… Više »

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ko je osta odje ugasio ga je…citavi zivot ce se pricat i kukat i opala ode zivot u jad i muku

Milova Prćija
Gost
Milova Prćija

Jel uz ovu otpremninu ide neka klauzula da ne može do kraja života da radi u javnom sekteru, osim ukoliko ne vrati otpremninu sa kamatom zaračunatom za taj period? I ja pitam svašta.

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Službenik koji je tri decenije radio sa srednjom stručnom spremom u javnom sektoru može da računa na otpremninu od 6.071 do 7.725 eura, višom 8.552, dok je za savjetnike, koordinatore i šefove obezbijeđeno iz budžeta od 10.040 eura do 16.490.

Nikad ne čitaj samo naslov

Darko
Gost
Darko

Na lokalnom nivou smanjen broj zaposlenih?Kako da ne!U Opstini Niksic ima preko 70 ugovoraca i samo njih da maknu eto im pozamasna cifra…ali ne, oni vole ovako oci da nam mazu.

Skakavci
Gost
Skakavci

Ćeraj neradnike da idu da nešto rade. Kakve hiljade, kakvi bakrači! Pali su na nas kao skakavci, sa svakom smjenom vlasti sve ih je više i više, sve izjedoše.

Govedo izRasove
Gost
Govedo izRasove

Za funkcionere po dva stana i tri stanbena kredita, supružnike isto toliko a za radnike po jedan stan i jedan kredit! Znaju se zasluge!

Mrkoje
Gost
Mrkoje

xaxaxaxaxa. 1050 za radnike 16500 za funkcionere xaxaxxaxaxa . Pa ovo je strašno.

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Radnik od 1051 do 7725, a funkcioner od 1718 do 16490. Čitaj malo. Ne velim da je dobro ali naslovi nas nagrdise

Send this to a friend