Ekonomija

Otvaranje ponuda za Brodogradilište 19. aprila

Ponude koje stignu na novi tender za prodaju dijela imovine Jadranskog Brodogradilišta Bijela, po ukupnoj početnoj cijeni od skoro 8,1 milion eura, biće otvorene 19. aprila.

U obaviještenju koje je danas objavila stečajna uprava navodi se da će ponude biti otvorene 19. aprila umjesto 14. aprila, kako je bilo navedeno u javnom pozivu koji je objavljen u utorak.

Javna prodaja imovine stečajnog dužnika biće održana putem prikupljanja pismenih ponuda. Ponude će biti otvorene u Privrednom sudu u 11 sati i 30 minuta.

Cijena za prodaju dijela imovine preduzeća od skoro 8,1 milion eura je oko osam odsto manja nego na prethodom tenderu.

Na prodaju je ponuđena imovina koju čine posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, brodogradnji, pomoćne zgrade, kao i oprema za obavljanje djelatnosti.

Od ukupne cijene, na portalne okretne dizalice, opremu, mašine, vozni park, kancelarijski namještaj, specificirane po posebnim spiskovima, istaknutim na oglasnoj tabli Privrednog suda, odnosi se 2,15 miliona eura.

Na mali dok sa pripadajućom opremom, specificiranoj po posebnom spisku, istaknutom na oglasnoj tabli Privrednog suda odnosi se 2,1 milion eura.

Ostatak se odnosi na pomoćne zgrade, posebne djelove poslovnih zgrada u privredi i brodogradnji.

Pravo na dostavljanje ponuda za kupovinu imovine imaju svi građani i preduzeća, uz uslov da uplate depozit u iznosu od deset odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda.

Smatraće se da su ispunjeni uslovi za otvaranje ponuda ukoliko, do navedenog vremena za njihovo dostavljanje, stigne makar jedna.

Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena.

Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti za kupca drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, a koja nije manja od početne.

Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije osam dana od otvaranja ponuda.

Odustanak odabranih ponuđača od date ponude ili zaključenja ugovora, ima za posljedicu gubitak uplaćenog depozita.

Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od prodaje ili proglašenja oglasa neuspješnim.

Na jednom od ranijih tendera za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela najveće interesovanje je bilo za kupovinu velikog doka sa pripadajućom opremom i alatima.

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta, Žarko Ostojić, potpisao je početkom juna prošle godine ugovor o prodaji velikog doka, vrijednog 11 miliona eura, litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla.

Ugovor je u ime kupca potpisala barska agencija Abako, koja ga zastupa.

Stečaj u Brodogradilištu uveden je na zahtjev Poreske uprave 1. jula 2015. godine, zbog duga od šest miliona eura.

Send this to a friend