Ekonomija

Otvoren novi terminal na tivatskom Aerodromu: Razvojne prilike se ne čekaju

Premijer Duško Marković danas je otvorio novoizgrađeni Terminal 2 Aerodroma Tivat – prvu investiciju od kada je 2006. godine izgrađena sadašnja aerodromska zgrada, i tom je prilikom poručio da saradnju Vlade i Menadžmenta Aerodroma Crne Gore smatra primjerom koji treba da slijede i drugi u Crnoj Gori.

“Investicija koja danas otpočinje svoj testni rad, predstavlja hitan i neophodan odgovor na ozbiljno infrastrukturno zagušenje tivatskog Aerodroma koje je došlo kao posljedica intenzivnog turističkog rasta, i povećanja broja putnika koji dolaze u Crnu Goru. Upravo ovakav odnos prema državnim dobrima želim da vidim kao praksu i djelovanje odgovornih ljudi. Uočite problem, donesite odluku i realizujte je. Vlada će baš kao u ovom, i u svakom drugom slučaju stati iza takvog pristupa”, poručio je premijer.

On je precizirao da je Menadžment Aerodroma predložio Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Vladi da se u Tivtu i Podgorici izgrade dodatni objekti koji za kraće vrijeme mogu obezbijediti elementarni komfor putnicima, ali i funkcionalnost aerodromskim službama, naročito tokom turističke sezone.

“Vlada je to prihvatila i u ovaj objekat uloženo je oko 3,5 miliona eura, a za objekat koji će se graditi u Podgorici, Aerodromi će uz saglasnost Vlade trebati da izdvoje još oko dva miliona eura. Prilika je da kažem da je sadržaj i kvalitet onoga čemu danas svjedočimo već postavio određene standarde i za druge kompanije koje u Crnoj Gori upravljaju resursima i infrastrukturom od javnog interesa”, kazao je Marković.

Prvo proširenje od 2006. godine

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić podsjetio je sadašnja terminalna zgrada još 2006. godine.

“Dvanaest godina kasnije, Crna Gora je stabilna država, priznata i uvažena širom svijeta i članica je NATO alijanse. Upravo zato su se mnoge renomirane aviokompanije odlučile da saobraćaju ka našoj zemlji, posljednja od njih je Lufthansa. Novi kapaciteti i poboljšani uslovi na Aerodromu Tivat bili su ključna tačka konačnog dogovora sa najznačajnijom evropskom kompanijom a sedmom na svjetskom nivou, koja će od aprila povezivati Crnu Goru sa Frankfurtom i Minhenom, svojim glavnim čvorištima. Samo posljednje dvije godine, Crna Gora je povezana sa čak 30 novih destinacija, broj opsluženih putnika je uvećan za 600 000 i bio je krajnji momenat da uvećamo naše kapacitete”, rekao je direktor Aerodroma.

Terminal 2 – energetski efikasan među prvima u regionu

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP) – organizacije koja je učestvovala u projektu – Miodrag Dragišić, rekao je da je Terminal 2 izgrađen u skladu sa principima energetske efikasnosti: od fasadnih materijala i izolacije, preko savremene opreme, modernih sistema klimatizacije i ventilicije, do rasvjete.

“Ovo će doprinijeti ne samo komforu putnika i osoblja, već i ostvarenju značajnih finansijskih ušteda i očuvanju životne sredine. Izuzetno je značajno što će u okviru ovog projekta, tokom naredne godine biti uspostavljen i sistem energetskog menadžmenta, kao dio procesa
karbonske akreditacije Aerodroma Crne Gore. Time će se poslovanje učiniti prihvatljivijim sa stanovišta klimatskih promjena, a Aerodromi Crne Gore biti među prvima u regionu koji su prepoznali značaj ovog međunarodnog sertifikata”, rekao je predstavnik UNDP-a.

Crna Gora je destinacija u koju se investira

Govoreći o prednostima koje će biti ostvarene ulaganjima u Aerodrome premijer Duško Marković je rekao da povezanost naše zemlje sa evropskim metropolama, pored daljeg unapređenja dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije, ima dimenziju i kroz bolje
vezuje sa našim građanima koji su otišli u inostranstvo da rade ili da se školuju.

“Direktne linije do Beča, Rima, Frankfurta, Ljubljane, Beograda, Istanbula, Moskve, Ciriha i Stokholma, važne su za očuvanje veza sa njima”, naglasio je premijer.

Podsjetio je da je proteklih godina mnogo učinjeno da avio-prevoz ne bude samo privilegija bogatih ljudi.

“S ponosom se najavljuje skori početak rada Lufthansinih linija prema našim aerodromima, ali ništa manje važna je raspoloživost brojnih jeftinih letova do zapadnoevropskih gradova. Naša evropska integracija zasniva se i razvija na mobilnosti, slobodi kretanja i ekonomskoj razmjeni. Zato su naši aerodromi nezaobilazni i na tom putu. Potreba ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje podrazumijeva razvoj naše ukupne infrastrukture, a jedan od prvih zadataka je razvoj i puna valorizacija aerodroma. Kazaću vam da se razvojne prilike ne čekaju, niti se šanse ponavljaju. Uspjeh u vazdušnom saobraćaju, ne smije da zakloni pogled na izazove u ostalim segmentima saobraćaja. Posebno kada je u pitanju prilično opterećena infrastruktura Boke Kotorske, gdje nas čeka dosta posla”, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je prošle sedmice objavljeno da stopa ekonomskog rasta u III kvartalu ove godine, koji je podudaran sa ljetnjom turističkom sezonom, iznosi cijelih pet odsto, i da predstavlja treću najveću stopu rasta u Evropi.

“Stope rasta naše ekonomije ostvarene u prethodne dvije godine i permanentan rast broja turista i putnika, jasno nam govore da je Crna Gora destinacija u koju se rado dolazi i investira, i u koju će se još više ulagati”,  poručio je premijer.

Novi terminal namijenjen odlazećim putnicima površine oko 3.000 m² sadrži šest šaltera za prijavu putnika, dvije trake za kontrolu, savremenu sortirnicu za opsluživanje prtljaga, prostorije za predstavnike aviokompanija, policije i carine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
amo
Gost
amo

STO NE STAVISTE KOMENTAR!P.S. Pogledajte facu gradonacelnika Tivta,ka na pokajanje,nije uzeo procenat.

aki
Gost
aki

Renoviraju zgradu pa je daju nekom u zakup?! Ocigledno da ce neko nas zakucit aerodrome!

eeee
Gost
eeee

da hoce kupit uniforme ovim radnicima makar na cek inu da barem lice na radnike.

jovan-ivan
Gost
jovan-ivan

Kad te će ga VALORIZOVATI e još jedno 100 meleona investicija i ode Vazdušna Luka Konseljereu kao i Lučica Kalimanj ali kad ograda i video nadzor profunkcionira a to ti je još jedno 20 setak meleona…a onda ode, poleće….

Razum
Gost
Razum

Da ista u ove glave imaju ne bi se brukali!
Pogledajte sta je investicija u aerodrome kod nasih komsija preko puta.
Bio je sravnjen sa zemljom devedesetih godina!
Sram vas bilo koliko ste do sada pokrali trabli smo imati veci i bolji aerodrom od jedne Njemacke!

MSC
Gost
MSC

A ja se čudim sto su noćas svijetla oko piste sva upaljena…mislim, nisu valjda osposobili aerodrom za noćne letove…al’ trt Milojka!

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

A pogledaj ovog Brajovica kako se prči da bude ispred svih . Ovo je jedna od onih oboljelo ambicioznih osoba

Bokelj
Gost
Bokelj

E lako je baratati sa drzavnim novcem,nicije je svacije,neko se dobro ogradio,pita bi ove umijetnike na gornjim slikama dali bi ovako radili sa svojim novcem?

Žužu XIV
Gost
Žužu XIV

Koja stopa rasta je veća, naše ekonomije ili naših zaduženja?

BARANIN
Gost
BARANIN

Bravo.
Odlično.Premijer radi kako mu nacrta SD i BS a skida kadrove DPS-a.Bravo Duško.
Njih ne smiješ pipnut Markovića.
SVAKA TI ČAST.
KAPA DOLJE SD-U I BS-U..

Enigma
Gost
Enigma

Ovo je Pravi Premijer ovako se radi, samo naprijed Markoviću !!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko radi ne boji se gladi

Misko
Gost
Misko

Budimo realni u svakom slucaju je poboljsanje u odnosu na predhodno stanje,ali znamo da je CG turisticka destinacija i da Tivat i Podgorica ne zadovoljavaju potrebe prihvata veceg broja turista na nekom vecem nivou sigurnosti i opsluzenja putnika.Turisti na dolasku se pitaju dje ovo dodjose koja je ovo nedodjija oli divljina.Samo uporedimo dva objekta Porto Montenegro i Aerodrom Tivat da… Više »

Žužu XIV
Gost
Žužu XIV

Porto Montenegro i Aerodrom Tivat su kompatibilni. Jedino što nisu kompatibilni sa saobraćajnicom koja ih spaja!

Bokelj
Gost
Bokelj

Zuzu XlV@nekompatibilnost se odnosi na aerodrom Tivat izgledom,funkcionalnoscu,nema nocnih letova i bezbijednost putnika.Drugim rijecima cemer i tuga!

Žužu XIV
Gost
Žužu XIV

Bokelj, slažem se potpuno da je ćemer i tuga za svjetske standarde. Nisu u stanju da dodaju središnju traku za skretanje prema aerodromu iz pravca Budve, a kamoli nešto drugo. Svako auto koje stane da bi skrenulo na aerodrom automatski napravi kolonu iza sebe. Ali to dvoje se još i mogu uskladiti. A da mi je samo znati kuda će… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

ZuzuXIV#Slazem se u potpunosti sa tvojim navodima.Ovi umijetnici na slikama se ne voze avionima ka normalan narod vec privatnim jetovima,putem kada stizu moras se sklanjati da te ne pokupe ili kazne imaju coce prioritet ka madone.Plus otvaranje terminala 2 u zimskoj idili kada nema zive duse na putu.Nek ljeti dodju ka normalan narod pa nek osijete uzbudjenje bijesa!

jovan-ivan
Gost
jovan-ivan

E moj Žužu 14najesti za treću traku skretnicu treba mozga a viđe li ti kako je Marović napravio tu treću traku na skretanje za Jaz od pravca Budve tu treba dosta moždana za to projektovat a da ne spomenemo kako ući na budući AUTOBAN kad Brajo nije nacrtao ni planirao PETLJE…mada to može ali za još 50 setak meleona A… Više »

Simo
Gost
Simo

Srecan Badnji Dan ovim zaposlenima rekoste li im? Ne vi bogami i Dule zgrada NIJE IZGRADJENA 2006 NEGO RENOVIRANA tutu mene

Zar ne
Gost
Zar ne

Sto ce novomgazdi aerodroma pasti kasika u med

Rolex
Gost
Rolex

Da se razumijemo oba aerodroma Tivat i Podgorica su aerodromi u nivou ili zvani local(domestic) airports.Danas u svijetu ne zamislivo da international airports nemaju jet bridge ili passanger boarding bridge,tako da ovo je samo zamagljivanje za javnost i za neupucene ciji je domet do ova dva aerodroma,i dok ne preuzme neko renomiran i ozbiljan u dometu investiranja i rada sa… Više »

MicunCG
Gost
MicunCG

Znaci strateski investitor ce dobiti aerodrum sa novim terminalom od 3 miliona ???
Good job !!!

BogdanS
Gost
BogdanS

E ovo je politika!
Vlada za davanje u zakup,bez ulaganja,a dana premijer i predsjedsjednik skupstine “nesto” otvaraju na aerodromu Tivat???
Katastrofa!!!

Jato
Gost
Jato

Dajte više slika !

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ovo je odlicno, ali s’obzirom da je promet od 2006-7 kad su renovirani aerodromi skocio nekoliko puta, mislim da je malo. Treba nam aerodrom kod Ulcinja hitno da pokriva ljeti Ulcinj, Bar, Sutomore i Petrovac a Tivatski ostalo. Mozda i onaj u Beranama makar za neke male avione otvoriti jer tesko da je isplativ za sto drugo ali zato Niksicki… Više »

Rajan
Gost
Rajan

Koji si ti kapacitet….

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Uci malo pa ces i ti ovako jednog dana.

Mitrogol
Gost
Mitrogol

Kraljeviću, ajde da provjerimo tvoje učenje, tj. znanje. Ako odgovoriš gdje na kugli zemaljskoj ima 5 aerodroma na ovolikom prostoru (Tivat-Ulcinj-Podgorica-Nikšić-Berane), ja ću ti darivati cijelu svoju platu!

Žužu XIV
Gost
Žužu XIV

Napisa li ti ovo da treba da imamo 5 aerodroma??? Ahahahahahahahahahahahahaaaaaaaa
Gluplje nešto odavno nisam čuo!!!
Hoćeš li da uvedemo i avio-linije Tivat – Ulcinj, Nikšić – Berane, Podgorica – Tivat, Ulcinj – Nikšić???
Ahahahahahahahahahahahahaaaaaaaa
Malo je to!!! Treba napraviti i u Pljevljima i Gusinju po jedan Aerodrom!!!
Ahahahahahahahahahahahahaaaaaaaa

Djoka
Gost
Djoka

Hvala Bogu. Bila je nevidjena guzva ljeti. Znam da je stari terminal nedavno renoviran ali trebalo ga je vec tada duplo veceg napraviti.

Vaka
Gost
Vaka

Tako treba

Send this to a friend