Ekonomija

Otvorena prva regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu

Regionalna konferencija o preuzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, uz podršku kompanije Visa, danas je počela u hotelu Palas u Petrovcu, Crnoj Gori,  i trajaće do 23. marta 2018.godine.

Konferencija je okupila oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i prestavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore g-đa Željka Radak Kukavičić istakla je da je organizacija ove Konferencije jedan od modela buduće saradnje, kada je u pitanju sektor turizma, jer kroz regionalnu saradnju jačamo našu konkurentsku moć kada su u pitanju daleka tržišta.

“Crna Gora, zemlja u kojoj je turizam jedna od strateških grana razvoja i učestvuje sa 22% u društvenom bruto proizvodu, podstiče preduzetništvo u oblasti turizma, a ova konferencija je mogućnost za jedno novo umrežavanje”, navela je Kukavičić.

Ovo je idealna prilika za sve preduzetnike u turizmu da se predstave budućim partnerima i saradnicima i ostvare nove poslovne saradnje, ali i predstave eventualne novine u svom budućem radu.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević, zahvalio se organizatorima na inicijativi i istakao da Srbija svake godine beleži sve bolje rezultate kada je u pitanju turzam.

“U 2017. godini smo finansirali 98 projekata promocije, edukacije i treninga i preko 40 velikih infrastrukturnih projekata. Vlada Republike Srbije je polovinom februara usvojila uredbu kojom ćemo podsticati turističke agencije za unapređenje prometa stranih turista na teritoriji Srbije”, kazao je on.

Imajući u vidu da je turizam u zemljama regiona važan privredni činilac i faktor povezivanja, cilj konferencije je da okupi privatne kompanije i preduzetnike koji će kroz panele, radionice i dvodnevno druženje imati priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u turističkoj industriji, da razmene kontakte i mišljenja i uspostave nove poslovne dogovore.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona  Mirsad Gluhić rekao je da mu je drago što je učesnik Regionalne konferencije o preduzetništvu u turizmu i što može dosta toga da čuje i prenese, s obzirom na to da Tuzlanski kanton doživljava ekspanziju turizma.

Generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević naveo je da već dugo podržava ovakve regionalne konferencije iz razloga što ispred svoje kompanije želi da pomogne ovom sektoru i demonstrira kako je lako za mala i srednja preduzeća da posluju u modernom svetu i da, takođe, želi da omogući jednostavan način razmene sredstava i vidljivosti na globalnom nivou.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, ovakav događaj vidi kao novu priliku za unapređenje regionalne saradnje, a tako postoji i želja da se preduzetništvo u turizmu podigne na viši nivo.

Jedan od zaključaka konferncije odnosio se na povećanje informisanosti i edukacije javnosti u domenu turizma kroz povezivanje javnih servisa i formiranje specijalizovanih redakcija za turizam.

Neophodnost jačanja stručnih kadrova na nivou srednjeg obrazovanja u vidu promocije zanimanja kao što su kuvar, kelner i druga, i stvaranja mogućnosti ne samo sezonskog rada, već 365 dana u godini.

Obavezan element predstavlja i stvaranje infrastrukturnih uslova za razvoj i unapređenje turizma, kao i pojednostavljivanje administrativnih procedure prilikom posete inostranih turista.

U okviru pratećih programa Кonferencije, preduzetnici su u mogućnosti da prođu besplatnu edukaciju iz domena razvoja preduzetničkih veština, a jedna od edukacija je i radionica kompanije Visa koja će sutra biti održana.

Organizatori Konferencije su organizacije Centar Spektar, Jelek i Korak dalje.

 

Send this to a friend