Ekonomija

Otvoreno skijalište Savin kuk

Nakon uspješno realizovanog Winter opening-a na ski centru Kolašin 1600, Skijališta Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma (MORT) i Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), danas su organizovali Winter opening na ski centru Savin kuk na Žabljaku.

Za sve posjetioce bio je organizovan besplatan prevoz iz Podgorice, a prisutnima je boravak uljepšao nastup grupe Crveno i crno. Takođe, dijelio se i besplatan kačamak, dok je kompanija Plantaže dijelila besplatno kuvano vino.

“Kao što znate, od prošle godine počeli smo mnogo intezivnije da radimo na otvaranju zimske turističke sezone.
Poznato vam je da je politika takva da Vlada Crne Gore kroz značajna kapitalna sredstva i budžet ulaže u Skijališta i u drugu infrastrukturu na sjeveru”, kazao je državni sekretar u MORT-u Damir Davidović.

Iako su u njegovom resoru, kako kaže, iz godine u godinu sve više zadovoljni, potencijal za razvoj je mnogo veći.

“Skijališta CG u koja je do sad uloženo oko 36 miliona eura, predstavljaju neki određeni generator, ne samo dolaska turista, već generator potreba za stvaranjem nekih novih vrsta usluga. Generator za zapošljavanje lokalnog stanovništva i unaprjeđenje standarda svih građana. Samo ove godine, hoteli koji su najavljeni ili je već počela njihova izgradnja, dovešće do toga da naši zimski centri dobiju prve hotele sa pet zvjezdica, i dovešće do toga da samo ova četiri projekta dupliraju kapacitete smještaja na Sjeveru Crne Gore”, naveo je Davidović.

On je istakao da veliki hoteli predstavljaju sidro razvoja turizma, kako zbog načina prodaje, tako i zbog brendova koji njima upravljaju.

“Po onome što mi gledamo na primorju, znamo koliko dodatnih prihoda oni generišu. To su gosti koji dolaze, i spremni su da potroše novac. Generalno pričamo o gostima koji žele aktivni turizam, gosti koji žele da priušte i domaću hranu i da iskuse i lokalna iskustva”, dodao je Davidović.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić je podsjetila da je organizacija na čijem je čelu imala intezivne promotivne aktivnosti u predhodnom periodu kada je zimska turistička sezona posrijedi.

“Tradicionalno, sa novogodišnjim praznicima nekako počinje zimska sezona, pa imajući u vidu brojno stanje u Crnoj Gori negdje je oko 12.000 evidentiranih turista predstvalja rast od 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Radak Kukavičić.

Imajući u vidu da su praznici pred nama, kako je dodala, očekuje se velika posjećenost primorskih gradova i sjevera.

“Ono što NTO očekuje u narednom periodu jeste sajam predstojeće zimske turističke ponude, ali i ljetnje. Važan sajam koji je ispred nas jeste sajam u Štutgardu, gdje će NTO zajedno sa turističkom privredom promovisati ono što jeste ponuda naših zimskih turističkih centara a i ono što je generalno ponuda Crne Gore. Ponuda Crne Gore je iz u godine u godinu sve kavlitetnija i raznovrsnija kada je u pitanju zima – Onda očekujemo i veći broj gostiju. Ono što je interesantno jeste da imamo ugovorene grupe i novinara i turoperatora za kraj februara i početak marta. Imajući u vidu što su prognoze za zimsku sezonu vjerujemo da će se te grupe iz zapadne Evrope, zaista vratiti zadovoljne”, poručila je Radak Kukavičić.

Direktor Skijališta Miloš Popović je kazao da trenutno nema dovoljno snijega za bezbjedno skijanje, ali i da ga očekuju narednih dana.

“Kako smo prije dvije nedjelje otvorili Ski centar u Kolašinu tako smo i ove nedjelje otvorili Ski centar Savin kuk, i spremno dočekujemo novogodišnje i božićne praznike, i čitavu tekuću zimsku sezonu. Ove godine su u ponudi Ski centra Savin Kuk dvije žičare, tri ski lifta i oko pet kilometara skijaških staza namjenjenih za alpsko skijanje. Takođe će biti jedan avanturistički park namjenjen za one najmlađe, gdje će moći da se oprobaju na tim adrenalinskim sadržajima, a biće i u funkciji Staza za hodanje na krpljama, koja povezuje skijalište Savin Kuk i Crno jezero”, dodao je Popović.

Ove sezone, kako je naveo, na samom Centru je instaliralan najmoderniji sistem kontrole i evidencije skijaša, Ski data sistem, koji košta oko 150.000 eura.

Prema njegovim riječima, to je dio investicije za narednu sazonu, kada će biti izgrađena i nova šestosjedna žičara i dodatnih četiri kilometra skijaških staza.

Direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović je poručila da Durmitor nudi cijeli spektar uživanja na planini.

“Tako za one koji nisu ljubitelji skijanja postoje druge opcije – Šetnja kroz NP Durmitor, mislim da će biti otvoren u onom djelu koji je moguć za šetnje i hodanje po Krpljama. Ove godine na Žabljaku imamo organizovanu stazu na Nordijsko skijanje koja je dobila sve standarde Fis organizacije. Naš cilj je da ove godine, po prvi put organizujemo i Republičko takmičenje u Nordijksom skijanju. Što se tiče hotela i privatnih smještaja aposloutno su svi spremni i već ovih dana prihvataju svoje prve goste. Ono što će biti naš doprinos, naravno u saradnji sa NTO, Skilištima Crne Gore, i MORT-om jeste da se potrudimo da turistima na skijalištima omogućimo što zabavniji program, sa više zabavnih programa i sa više promocije”, istakla je Krgović Šarović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Samo turisti iz Cg, marketing klasični, treba opravdati funkcije i plate iz budžeta. Skijalište a ne možeš se skijati nema dovoljno snijega. Teško onoj državi koja svoju budućnost bazira isključivo na turizmu.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Savin kuk – toponim nov i propagandni, po Savi Nemanjicu, za potrebe SPC i cetnicke druzine. Taj dio masiva Durmitora zove se Mali Durmitor i treba ga vratiti.

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Posaljite jedan ratrak da nam uvalja pistu u Javorje.

budala
Gost
budala

Taj sestosjed ode za kolasin, u Zabljak samo prazna slama

Mirko
Gost
Mirko

Đe je snijeg?
Na što ste skijali????

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Rade li bazeni ili samo konjušnica?

xxbxb
Gost
xxbxb

kakav crni uspijeh, kad nijeste ni kafic mogli popuniti 🙂

Ve$a
Gost
Ve$a

Kako nije, prošla puna šerpa kačamak.

Send this to a friend