Ekonomija

Ovako izgleda put PG-CT-BD: Nurković apeluje na opreznu vožnju

Putem Podgorica-Cetinje-Budva svakodnevno prođe više od 9.000 automobila, a svi koji su se, ovih dana, njime vozili uvidjeli su da su višemjesečni radovi pri kraju i da jedna od najprometnijih saobraćajnica u Crnoj Gori izgleda besprekorno.

Ipak, iako je većina puta proširena na tri trake i omogućava vozaču bezbjednu vožnju, u posljednje vrijeme svjedoci smo mnogih udesa na ovom djelu, stoga ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković upozorava sve vozače na oprez i apeluje na organe reda da pojačaju kontrole.

On ističe da ovaj put treba da omogući da građani bezbjedno putuju, a ne da bude poligon tragedija i nesreća.

“Apelujem i molim, svjedoci smo reli trka i isprobavanje snage automobila kao i nesreća. Ne bih želio ni najmanje da niko od roditelja doživi nesreću najbližih. Apelujem i na organe reda, posebno saobraćajnu policiju, da povećanim prisustvom sankcionišu one koji neće da čuju apele svojih roditelja niti naše apele, i da prevetivno djelujemo da ne dođe do nesreća”, poručio je ministar.

On tvrdi da je država uložila ogromna sredstva i dodaje da su ovu saobraćajnicu doveli do nivoa da može bezbjedno da se  putuje.

“Znamo da je to bilo usko grlo posebno u turističkoj sezoni, ali sad može bezbjedno i lijepo da se putuje na toj saobraćajnici”, rekao je Nurković.

On je naglasio da dionica nije još zvanično otvorena te da je na ovom putu koji je dug 60 kilometara, izgrađeno oko 32 km trećih traka.

“Sledeće godine planiramo da nastavimo rekonstrukciju, a to je izgradnja bulevara od raskrsnice gdje su semafori ka Cetinju i Nikšiću. Ovo će biti zajednički projekat sa opštinom Podgorica, gdje će Ministarstvo saobraćaja, odnosno Direkcija za saobraćaj uložiti oko 6,6 miliona. Cijeli projekat je vrijeda oko 10 miliona”, dodao je ministar.

Put Podgorica – Cetinje – Budva dužine je 60 km, a od 1983. godine je u ekspolataciji.

U periodu od 2001. do 2012. godine izvršena je njegova rekonstrukcija koja je podrazumijevala izgradnju traka za sporu vožnju na ukupno devet lokaliteta.

Direkcija za saobraćaj je 2015. godine počela sa realizacijom projekta rekonstrukcije preostalih djelova puta.

Nedovršeno je još 1,7 km na dionici od Brajića do Lapčića, čiji je rok završetka do kraja novembra, kao i  1,8 km dionice Košljun -Zavala koja nije završena zbog neriješenih imovinskih odnosa.

A.Gajević

Send this to a friend