Ekonomija

Ovako izgleda put PG-CT-BD: Nurković apeluje na opreznu vožnju

Putem Podgorica-Cetinje-Budva svakodnevno prođe više od 9.000 automobila, a svi koji su se, ovih dana, njime vozili uvidjeli su da su višemjesečni radovi pri kraju i da jedna od najprometnijih saobraćajnica u Crnoj Gori izgleda besprekorno.

Ipak, iako je većina puta proširena na tri trake i omogućava vozaču bezbjednu vožnju, u posljednje vrijeme svjedoci smo mnogih udesa na ovom djelu, stoga ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković upozorava sve vozače na oprez i apeluje na organe reda da pojačaju kontrole.

On ističe da ovaj put treba da omogući da građani bezbjedno putuju, a ne da bude poligon tragedija i nesreća.

“Apelujem i molim, svjedoci smo reli trka i isprobavanje snage automobila kao i nesreća. Ne bih želio ni najmanje da niko od roditelja doživi nesreću najbližih. Apelujem i na organe reda, posebno saobraćajnu policiju, da povećanim prisustvom sankcionišu one koji neće da čuju apele svojih roditelja niti naše apele, i da prevetivno djelujemo da ne dođe do nesreća”, poručio je ministar.

On tvrdi da je država uložila ogromna sredstva i dodaje da su ovu saobraćajnicu doveli do nivoa da može bezbjedno da se  putuje.

“Znamo da je to bilo usko grlo posebno u turističkoj sezoni, ali sad može bezbjedno i lijepo da se putuje na toj saobraćajnici”, rekao je Nurković.

On je naglasio da dionica nije još zvanično otvorena te da je na ovom putu koji je dug 60 kilometara, izgrađeno oko 32 km trećih traka.

“Sledeće godine planiramo da nastavimo rekonstrukciju, a to je izgradnja bulevara od raskrsnice gdje su semafori ka Cetinju i Nikšiću. Ovo će biti zajednički projekat sa opštinom Podgorica, gdje će Ministarstvo saobraćaja, odnosno Direkcija za saobraćaj uložiti oko 6,6 miliona. Cijeli projekat je vrijeda oko 10 miliona”, dodao je ministar.

Put Podgorica – Cetinje – Budva dužine je 60 km, a od 1983. godine je u ekspolataciji.

U periodu od 2001. do 2012. godine izvršena je njegova rekonstrukcija koja je podrazumijevala izgradnju traka za sporu vožnju na ukupno devet lokaliteta.

Direkcija za saobraćaj je 2015. godine počela sa realizacijom projekta rekonstrukcije preostalih djelova puta.

Nedovršeno je još 1,7 km na dionici od Brajića do Lapčića, čiji je rok završetka do kraja novembra, kao i  1,8 km dionice Košljun -Zavala koja nije završena zbog neriješenih imovinskih odnosa.

A.Gajević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar12
Gost
Petar12

Svaka čast Direkciji za saobracaj i Savu Parači na ovakvom putu od PG do BD! Hoce li ovakve puteve raditi i na sjeveru… Bilo bi lijepo da krenu od Berana

Njako
Gost
Njako

Švajcarska!

Koala_Kole
Gost
Koala_Kole

Digne se kredit za autoput…
Odjednom neko zapocinje da radi rekonstrukciju puta BD – CT – PG i to na mjestima dje i nije bilo prevelike potrebe za rekonstrukcijama… Uz sve to Bemax izvodi radove… Hm hm hm.. Malo cudno a ?? Ma nije, to je samo Crna Gora.

requiem
Gost
requiem

procitaj clanak. vec u periodu od 2001-2012 je dosta odradjeno za unapredjivanje ovog puta. Istina, od 2015 do danas je on zaista doveden u red, i ostalo je minimalno sredjivanje koje ce biti zavrseno do kraja godine. A to da nije bilo ptrebe za rekonstrukcijama, pa nema puta u CG gdje nema potrebe za rekonstrukcijama. Ovaj je neko procijenio kao… Više »

Koala_Kole
Gost
Koala_Kole

da li si ti svjestan koliko je para utroseno od te 2015 godina na rekonstrukciji ovog puta?? koliko miliona ??? mislis da je to sve iz budzeta CG ??? Mislis li da je ekonomije CG sposobna da tolike pare ustedi za rekonstrukciju ovog puta?? nisam bas siguran…..

requiem
Gost
requiem

30-35 miliona godisnje

requiem
Gost
requiem

da prosirim odgovor, 30-35 miliona godisnje su ti kapitalne investicije u puteve u CG u zadnjih par godina, tako da, da, to budzet moze da potkrpi. A ti ocigledno nisi svjestan. Recimo, po planu za 2017. iz kapitalnog budzeta je planirano da se izdvoji 29,5 miliona eura. Za 2016 godinu je realizovano 31,3 miliona Eura. A to je za sve… Više »

Enigma
Gost
Enigma

Put je odlican ali smo mi stoka!!!
Jos ovakvih puteva za buduce generacije,mozda Oni budu pametni ….

14 MLD JEVREJ
Gost
14 MLD JEVREJ

Mislim da su engleska njemačka i Holandija preko sto miliona noćenja u toku godine. ………☆☆☆☆☆☆☆

Ja i jos neko i
Gost
Ja i jos neko i

Odlicno izgleda!
Ajde sada da se sredi put Sutomore – Bar, krajnje je vrijeme!
Nova zaobilaznica da se spasimo guzvi od Sozine.

14 MLD JEVREJ
Gost
14 MLD JEVREJ

Hrvatska ima 77 miliona noćenja u toku godine. ……..Grčka 97 miliona noćenja spanija 450 miliona noćenja francuska i italija 397 miliona noćenja poljska 79 miliona noćenja. ………itd juče sam gledao u novine. ………☆☆☆☆

Anonimni
Gost
Anonimni

Ispade ovaj Nurkovic jedini koji nesto radi a ne krade. Svaka cast covjeku, za kratko vrijeme uradio dosta vaznih stvari. Kada bi i drugi uzeli malo primjera od njega bolje bi nam svima bilo.

Velimir
Gost
Velimir

Naravno da je odlicno,svaki put je potreban ovoj drzavi,narodu,turistima. Treba samo poboljsati puteve koji vode do ovog puta. Od manastira Moraca do Pg put je katastrofa,od Debelog brijega do Tivta i Kotora takodje. Svako prosirenje treba asfaltirati. Prodjite hrvatskim primorjem i uradite ono sto su oni uradili. Sitnice oko puteva kvare prvi ugodjaj. Zadovoljni smo,ali moze mnogo bolje.

Ćotek
Gost
Ćotek

Ekstra je put!

amo
Gost
amo

EVO se na video snimko vidi kamion sa prikolicom pun starih guma koje istovaraju na Lovcenu,pa neka ih uhapse moj CDM!

Mili
Gost
Mili

Ha ha 🙂 Svaka čast za “oštro oko”. Stvarno se vidi na snimku. Eto dokaza.

BD888
Gost
BD888

Bravoo ! Ako nista drugo, makar se zna da su sa primorija poslate na istovar

Doclea
Gost
Doclea

Amo, podrzavam… Jasno se vidi na 1:54 min snimka

Mili
Gost
Mili

Lijepo lijepo. Sviđa mi se. Samo bi pitao Vladu: Znate li da je Boka još u sastavu CG ? Nije hitno. Put nam je extra inače 🙂

gost
Gost
gost

Sprema se bulevar (4 trake) od Jaza do aerodroma u Tivtu… Pripremna mjerenja su valjda vec zavrsena. A i prije 10tak godina je renoviran put Morinj-Grahovo-Niksic, nije da se bas nista ne radi.

14 MLD JEVREJ
Gost
14 MLD JEVREJ

Koliki malina ima nos. ……….boli je uvo placu joj unuci. ………☆☆☆☆☆☆

realno
Gost
realno

po 100 put bravo!!!! Jos par prosirenja ka BD i I BR i dionica autoputa od pg ka moru postaje suvisna…a usteda velika…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Жали Боже ове љепоте!

Biohazard
Gost
Biohazard

A sto zali boze novljanin , ne valja ti sto se grade putevi jeli ? Do prije 10 godina ste kukali kako ne valjaju , sad kukate kad se grade ??? Ludilo mozga e !!! Po meni ne valja jedino nasa svijest i zloupotreba istih , i mislim da mi nismo jos za dobre puteve radi neodgovornih vozaca , a… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Potpuno pogrešno si razumio moj komentar ali me ne čudi jer si ostrašćen. Žali Bože ove ljepote ne zato što je prošarana putnom mrežom već zato što đe god prođe put zahvaljujući našoj “kulturi” ostaje smeće. Žali Bože što umjesto da uživamo kroz ovu ljepotu mi jurcamo ko bez glave i ginemo. Nijesam ja isfrustriran no realan, a ako razmisliš… Više »

Biohazard
Gost
Biohazard

Pogresno sam shvatio onda , posto cesto nailazim na ono sto sam gore pomenuo u komentaru . Veliki pozdrav , i hvala na razjasnjenju !

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Opušteno! Možda sam i ja pretjerano skratio komentar misleći da će svima bit dovoljno jasno, a sudeći po minusima očigledno nije.

boba
Gost
boba

Budimo realni, poznato nam je tvoje negatorstvo svega crnogorskog.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

@boba Je li to sebi persiraš ili vas nekoliko sjedi i cuka tako genijalan komentar?

Nase ime
Gost
Nase ime

Na video snimku put2 vidi se kamion pun guma… Cetinje, Lovcen,gume, sve se snima, ne zna se ko ih je bacio

123
Gost
123

Na 1:56

14 MLD JEVREJ
Gost
14 MLD JEVREJ

Pozdrav za d pletikosu. ……… ☆☆☆☆☆☆☆

123
Gost
123

Moderator miči ovu budalu više.

Biohazard
Gost
Biohazard

Nemoj ga , pusti ga , vidis kako mu je banja ???

123
Gost
123

I to što kažeš.
Makar nekom da bude banja.

Lob
Gost
Lob

Meni je bas zanimljiv!

Send this to a friend