Ekonomija

Ove aviokompanije lete u najviše zemalja

Turkish Airlines leti u 121 državu i prva je aviokompanija na svijetu po broju zemalja u koje leti. Ova kompanija je daleko ispred drugoplasirane Lufthansa Grupe koja leti u 105 zemalja. Treća po redu je aviokompanija Air France, četvrta Qatar Airways, a Emirates su peti, prenose agencije.

Kompanija Turkish Airlines preko svojih centara povezuje više od 300 destinacija u 121 zemlji svijeta, podaci su portala flight-delayed.co.uk.

Emiratski avioprevoznik saobraća u 77 zemalja i nalazi se ispred British Airwaysa po broju prevezenih putnika. Qatar Airways saobraća sa Međunarodnog aerodroma Hamad u Dohi zabilježio je snažan rast proteklih decenija. Nacionalna kompanija Katara osnovana je 1993. godine. Nedavno se pridružila Oneworld alijansi i omogućava putnicima pristup svakom kutku planete.

Francuski nacionalni avioprevoznik saobraća u 85 država, uglavnom sa dva pariška aerodroma – Šarl de Gol i Pariz Orli.

Na drugom mjestu liste se nalazi Lufthansa Groups sa 105 zemalja. Ta kompanija je 2017. godine pretekla Ryanair na listi najvećih avioprevoznika u Evropi. U njenoj floti lete avioni brojnih kompanija, među kojima su Lufthansa, Eurowings, Swiss Air, Brussels Airlines i Austrian Airlines.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, na svijetu ima 195 zemalja. Turkish Airlines leti u 121, što čini 62 odsto ukupnog broja. Novo čvorište, Međunarodni aerodrom Istanbul, postaće najveći i najposjećeniji aerodrom na svijetu. Ta kompanija prevozi blizu 60 miliona putnika flotom od 300 aviona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivantg
Gost
Ivantg

Ima 193 zemlje članice UN

Mehmed
Gost
Mehmed

To braćo, silo svetska…živelaaa Turska, Osmanovo carstvo…

Slavko
Gost
Slavko

Imamo i mi dva aviona! Doduse stara po 30 god i iznajmljena…

555-333
Gost
555-333

Braca Turci.Jednom sila,sad sila,zauvjek sila.

Send this to a friend