Ekonomija

Ove godine 10 odsto više zelene energije

Proizvodni objekti pušteni u rad u posljednje tri godine generisaće u ovoj oko deset odsto nove, zelene energije, bez grama emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u ovogodišnjem Programu rada Vlade.

Na taj način, kako se dodaje, Crna Gora se kandiduje za mjesto neprikosnovenog lidera energetske tranzicije u Jugoistočnoj Evropi, potvrđujući reputaciju poželjne investicione destinacije.

“U 2020. godini očekuje se nastavak investicija u sektoru energetike, sa akcentom na vjetroelektrane, solarne elektrane i energetsku efikasnost”, ukazuje se u Vladinom dokumentu.

Električnu energiju iz obnovljivih izvora, pored dvije velike hidorelektrane “Piva i Perućica” trenutno proizvodi 14 malih hidroelektrana koje, prema podacima Regulatorne agencije za energetiku, imaju povlašćeni status.

On je utvrđen i za tri solarne elektrane, kao i za vjetroelektrane Krnovo i Možura.

Crnu Goru očekuje i izgradnja vjetroelektrana Gvozd i Brajići, kao i radovi na solarnoj elektrani na Briskoj gori u Ulcinju.

U novembru prošle godine pušten je u funkciju i podmorski energetski kabl koji našu zemlju povezuje sa Italijom.

“Povezivanje Crne Gore i Italije podmorskim kablom jedan je od najvećih projekata u prenosnoj mreži u Evropi, već premašuje finansijske projekcije, a zemlju sa evropske energetske margine čvrsto pozicionira na mjesto povezivanja tržišta Balkana i Zapadne Evrope”, konstatovano je u dokumentu.

U Vladinom programu se navodi i da je planirani rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare 30. septembar, što je, prilikom spajanja mosta Moračica u oktobru prošle godine, najavio i premijer Duško Marković.

“Kada je riječ o prvim kilometrima auto-puta u Crnoj Gori, na potezu od Smokovca do Mateševa, ukupan procenat izvedenih radova do sada je oko 86 odsto, a planirani završetak radova na ovoj dionici je 30. septembar 2020. godine. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva preduzima aktivnosti na stvaranju preduslova za početak realizacije i ostalih dionica ovog projekta, prioritetno dionice Mateševo Andrijevica, koja osim što je detaljnim prostornim planom auto-puta Bar-Boljare definisana kao dio II etape realizacije, istovremeno predstavlja i logičan, građevinski i funkcionalan nastavak tekuće investicije”, istaknuto je u Vladinom programu.

Kako se dodaje, u toku je izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo Andrijevica i dionicu Smokovac Farmaci, kao i nove Studije opravdanosti za čitav auto-put Bar-Boljare, čija priprema bi trebalo da bude okončana do kraja ove godine.

Kada je riječ o turizmu i održivom razvoju, u fokusu prioriteta za ovu godinu biće poslovi izrade i donošenja Prostornog

plana Crne Gore, kao i poslovi na izradi Plana generalne regulacije kojim će se u potpunosti planski definisati cjelokupna teritorija naše zemlje. “Takođe, za 2020. godinu pripremiće se i IV faza projekta Hiljadu plus za koju su obezbijeđena sredstva za još oko 400 korisnika”, predviđeno je Planom.

Konstatovano je da je u posljednje tri godine otvoreno 100 novih hotela.

“Iako su u prethodnom periodu značajna sredstva uložena u izgradnju hotelskih kapaciteta na jugu države, mnogi od njih se još uvijek fazno realizuju, dok se intenzivno radi na izgradnji hotelskih kapaciteta i ski centara na sjeveru države”, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.

Vlada je do sada na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma uvrstila izgradnju kondo hotela “Kolašin Resort & Spa” i “Breza” u Kolašinu i “Durmitor Hotel and Villas” na Žabljaku, dok će se u primorskom dijelu graditi hotel “Kraljičina plaža”.

Ukupna ulaganja iznose 123,3 miliona eura, čijom realizacijom će biti otvoreno 519 novih radnih mjesta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Sezonska radna mjesta će biti otvorena tim hotelima nažalost. Autoput će te kasnit opet. Nastavak još niste započeli

Pjer
Gost
Pjer

Imali ko da nam objasni
Zasto placamo najskuplju struju na svijetu

Sova
Gost
Sova

Kad postaviš normalno pitanje – dobićeš odgovor. Prije toga proguglaj malo kolike su cijene struje u svijetu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zbog toga što smo privatna država. Moraju se Dps feudalci obogatiti

Nenad
Gost
Nenad

Vise nego lani

Send this to a friend