Ekonomija

Ove godine posao za 10.000 domaćih i 18.000 stranih sezonaca

Trenutno su najdeficitarnija zanimanja majstori na građevinama, te kuvari, konobari i sobarice u turizmu. Ipak, srednjoškolci se radije opredjeljuju za zanimanja tehničara u tim strukama, ili za neke druge poslove. Tajnaje u tome što je malo poslodavaca u turizmu, a nijedan u građevinarstvu koji radnicima nudi cjelogodišnji angažman. Zato se mladi radije opredjeljuju za zanimanja koja su možda i slabije plaćena, ali su angažovani tokom cijele godine.

Iz Zavoda za zapošljavanje su Pobjedi kazali da je ove godine planirano da zaposle deset hiljada domaćih sezonaca, a da su za pola godine angažovana 6.483 lica sa evidencije, što je na nivou prošle godine za isti period. Osim toga, kvota zapošljavanja stranaca na sezonskim poslovima ove godine je 18.185.

“Za neke su sezonski poslovi nužda, dok ne iskrsne nešto konkretnije. Mladi koriste priliku da spoje ugodno i korisno i dva do tri mjeseca budu na moru, steknu prva radna iskustva i nešto zarade. Znatnu korist od angažovanja na sezonskim poslovima mogu imati i korisnici socijalnih davanja, ukoliko su radno sposobni, ali veliki broj nezaposlenih nije zainteresovan za sezonski rad”, rekli su Pobjedi u Zavodu za zapošljavanje.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su na birou rada najviše tražili konobare, kuvare, pica majstore, mesare, pekare, sobarice, higijeničarke, servire, perače posuđa i radnike na pomoćnim poslovima. Pored osnovnih znanja i radnog iskustva, sve više se traže i dodatna znanja, kao npr. znanje stranih jezika. Iste je rezultate dalo i istraživanje Privredne komore sprovedeno u aprilu ove godine.

“Potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom osciliraju, tako da je najveća potražnja u predsezoni. To ne znači da je nema u toku sezone, jer nerijetko radnici, zbog uslova rada, napuštaju jednog poslodavca i odlaze kod drugog, a često se zbog povećanog obima posla treba povećati i broj izvršilaca”, navode iz ZZZ i naglašavaju da se značajan broj domaćih sezonaca zapošljava mimo njih, jer ih direktno kontaktiraju poslodavci.

“Očekujemo informacije iz Poreske uprave o prijavi radnika na obavezno socijalno osiguranje, što treba da dostave u roku od 30 dana. Savjetodavci iz biroa rada, sa terena, najavljuju intenzivnije zapošljavanje u narednih nekoliko dana”, kažu iz ZZZ.

Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori i veliki “uvoz radne snage, iz Privredne komore navode da je potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Pomocni kuvar u hotelu na primorju (4*) radi bez slobodnog dana po 8-9h dnevno (pauza 15 min) za 300 eur.

Denis
Gost
Denis

Ne znam u kom to hotelu – moj brat radi kao pomocni kuvar za 750€,uz to ne pominjem benefite…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Ucite nas da kupujemo nase i ako je prilicno skuplje a i kvalitet je cesto upitan za tu cijenu,jer tako pare ostaju u drzavu.da mozda vi povecate plate sezoncima pa nece biti vise sezonaca iz regiona nego nasih radnika i tako pare ostaju u drzavu.pa eto i mi kupujemo skuplje a nase.samo da ste po 50-100 e digli plate soncima… Više »

Send this to a friend