Ekonomija

Ove godine u deset turističkih projekata uloženo 136 miliona eura

Veći dio prioritetnih projekata iz oblasti turizma u primorskom regionu nastavljaju trend realizacije u skladu sa dinamikom i obavezama iz zaključenih ugovora i investicionih programa, ali ne i na sjeveru Crne Gore, konstatuje se u Informaciji o njihovoj realizaciji od januara do juna ove godine.

I ovog puta se skreće pažnja na kašnjenje radova na sjeveru planiranih ovogodišnjim kapitalnim budžetom, te da je “potrebno iskoristiti sve kapacitete kako bi u drugom polugodištu došlo od povećanja efikasnosti realizacije”, pišu Dnevne novine.

U deset projekata turističke namjene širom Crne Gore, investitori su za ovu godinu najavili ulaganja od 165 miliona eura. Međutim, prema dokumentu Ministarstva održivog razvoja i turizma, oni su u aktivnosti završene do početka ovog mjeseca već izdvojili 136 miliona eura.

Valorizacija lokaliteta Bjelasica i Komovi, sa nizom projekata o kojima Vlada posebno vodi računa jer su dio dugogodišnjeg plana stvaranja nove turističke ponude u Crnoj Gori, trenutno se razvija kroz tri nova skijališta Kolašin 1600 u Kolašinu, Žarski u Mojkovcu i Cmiljača u Bijelom Polju. Prema usvojenim elaboratima, u pitanju su investicije ukupne vrijednosti 70 miliona eura, a tokom ove godine uloženo je 826.380 eura.

Konkretno, u Kolašin 1600 utrošeno je 477.702 eura, dok je ukupan iznos od 2015. godine dostigao 17 miliona eura. Dalje se navodi kako je u toku potpisivanje ugovora vrijednog 8,99 miliona eura za novu žičaru K7, koja će povezati ski-centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Cmiljača se radi po principu “projektuj-izgradi” koji obuhvata žičaru i tri kilometra ski staza, a plan je da radovi vrijedni 7,99 miliona eura budu gotovi ove godine. Za sada, uloženo je samo 26.916 eura, a od početka realizacije 3,87 miliona eura. Za Žarski se očekuje da će žičara-šestosjed vrijedna 8,99 miliona eura biti završena naredne godine. U ovoj, pak, uloženo je 321.761 eura, a od početka realizacije projekta 1,94 miliona eura.

Skijalište Savin kuk od 47,5 miliona eura, koje je dio programa valorizacije u Nacionalnom parku Durmitor, kao najveću stavku podrazumijeva nabavku žičare-šestosjeda i izgradnju dijela staza vrijednu 8,79 miliona eura. Kad su u pitanju ulaganja u 2019, planirano je 2,6 miliona, a do sada realizovano 198.646 eura.

Hotel Kraljičina plaža na Svetom Stefanu, koji je kompanija Adriatic Properties dugoročno zakupila, podrazumijeva ulaganja od 60 miliona eura. Do kraja prošle godine u pripremne radove na izgradnji novih kapaciteta uloženo je 3,68 miliona eura. Ove godine planirana su ulaganja od 5,7 miliona, a do početka ovog mjeseca realizovano je 603.923 eura. Najavljeno je da će samo za gradnju u narednom periodu biti izdvojeno 27 miliona eura.

Projekat Portonovi nastavlja izuzetnu priču. Kompanija Azmont u ovaj rizort u Kumboru uložiće 969 miliona, umjesto prvobitnih 650 miliona eura. Za ovu godinu, kada se očekuje otvaranje hotela One&Only, planirano je 43,99 miliona ulaganja, ali je taj iznos već sad premašen i iznosi 98,97 miliona eura. Porto Montenegro, koji je sada u vlasnišvu Investment Corporation of Dubai, kao prvi veliki novi turistički projekat na obali već je višestruko pokazao svoj potencijal. Prvobitno određen za ulaganja od 450 miliona, ali su ukupni troškovi do sada dostigli 595 miliona eura. Za prva četiri mjeseca ove godine određeno je investiranje od 18,13 miliona, od čega je realizovano 11,74 miliona eura.

Luštica Bay koji kompanija Luštica Development gradi nadomak Tivta, razvija se u turističko naselje čiji investicioni plan iznosi 1,1 milijardu eura. Od 2013. do početka juna, investirano je 221,02 miliona eura, a kada je u pitanju samo ova godina, od planiranih 66 miliona uložena su 14,04 miliona eura.

Hoteli Belvi i Olimpik, dio Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera, valorizacijom kroz Holiday Village Montenegro kompanije Karisma Montenegro uz 31,84 miliona eura, postaje novi turistički rizort sa četiri zvjezdice. Za ovu godinu predvidjeli su ulaganja od 6,4 miliona, a do početka juna su ostvarili 4,09 miliona eura.

Qatari Diar u projekat bivšeg hotela Plavi horizonti namjerava da uloži 270 miliona eura, i za sada je dala 67,9 miliona eura. Nakon što je regulisano da je plaža kompleksa i ove godine na raspolaganju turistima, procijenjena ulaganja do kraja maja dostigla su pola miliona eura.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica kod Herceg Novog, investicija kompanije OMH Mamula od 15 miliona eura, do sada je ulagače koštala 3,45 miliona eura. Prema izvještaju investitora, u ovoj godini je već uloženo 1,35 miliona eura, do kraja će biti još dva miliona, u narednoj 5,1 milion, a 2021. godine 6,45 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Stranci kad dođu u Cg ne mogu verovati da nam je plata 300e ovako bogata zemlja sa malo stanovnika

Bnjj
Gost
Bnjj

A fabriku i poslove preko čirave godine oće li toga biti ili je samo turizam

Send this to a friend