Ekonomija Marković na premijerskom satu

Ovo su zlatne godine crnogorskog turizma

U posljednjih 12 godina smo praktično svakog mjeseca otvarali po jedan hotel visoke kategorije, kazao je danas predsjednik Vlade, Duško Marković, odgovarajući na pitanja poslanika tokom Premijerskog sata. On je ponovio da su ovo zlatne godine crnogorskog turizma.

<<<Nije bilo zabrane odavanja državnih počasti Momiru Bulatoviću<<<

<<<Šta će poslanici danas pitati premijera<<<

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić pitao je Markovića kako ocjenjuje aktuelnu turističku sezonu i domete Vlade kada je u pitanju sektor turizma u dosadašnjem mandatu.

Marković je podsjetio da smo 2006. godine u Crnoj Gori imali samo 31 hotel visoke kategorije – dva sa pet i 29 sa četiri zvjezdice.

“Danas Crna Gora ima 171 hotel visoke kategorije, 19 sa pet i 152 hotela sa četiri zvjezdice, od čega je u 2017. i 2018. godini izgrađeno njih 35”, rekao je premijer.

O tome kakvi su im dalji planovi, kako kaže, dovoljni govori podatak da je od 2016. godine u velike razvojne projekte na primorju uloženo više od pola milijarde eura.

“Danas u Crnoj Gori imamo poznate hotelske grupe kao što su Hilton, Aman, Regent, Sheraton, Chedi, Melia, Iberostar, Falkensteiner i prvi One&Only hotel u Evropi. Nema bolje vizit karte od ovog niza imena i brendova duž naše obale”, naglasio je predsjednik Vlade.

On je kazao da posljednji preliminarni zbirni podaci za kolektivni i privatni smještaj za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da smo uspjeli da po prvi put u istoriji registrujemo više od milion noćenja u tom periodu.

“Za četiri mjeseca ostvareni su direktni i indirektni prihodi od turizma u iznosu od 80.7 miliona eura ili 13 odsto više nego u istom periodu 2018. godine”, rekao je premijer, naglasivši da nije bez razloga ranije govorio da su ovo zlatne godine crnogorskog turizma.

Podsjetio je da je u februaru ove godine otvoreno novo skijalište Kolašin 1600, te da je Uprava javnih radova prije nekoliko dana potpisala Ugovor za izradu Idejnog rješenja, Glavnog projekta i izgradnju šestosjedne žičare na lokalitetu „Hajla i Štedim”, kao i da je juče potpisan je i Sporazum o primopredaji lokacije Vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku sa obavezom zakupca da investira pet i po miliona eura u izgradnju luksuznog hotelsko-turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica.

“U toku su aktivnosti na izgradnji elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja budućih žičara u okviru ski kompleksa Cmiljača i Žarski. Za ova skijališta ugovorena je i montaža žičara, a procijenjena vrijednost kompletnih investicija na ova dva lokaliteta je više od 52 miliona eura. Posebno ističem da će na lokaciji nekadašnjeg kultnog hotela Durmitor na Žabljaku, kompanija Aman na jesen početi izgradnju novog hotela sa 5 zvjezdica“, rekao je Marković.

Kako je istakao, podaci koji ulivaju dodatan optimizam stižu iz Aerodroma Crne Gore – koji su već opslužili više od milion putnika ili 10 odsto više, dok je nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines prevezao pet odsto više putnika.

“Nacionalni parkovi od početka godine do 1. jula bilježe posjetu od gotovo 152.000 turista, što je za 35 odsto više, dok je prema podacima Agencije za elektronske komunikacije, za prvi pet mjeseci registrovano preko 1,47 miliona romer korisnika ili 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Uvjeren sam da sve što sam saopštio, potvđuje našu posvećenost da turizam ostvari svoj puni doprinos na dobrobit naših građana i crnogorske ekonomije. Na hiljade stalnih i sezonskih radnih mjesta ukazuju nam da je crnogorski turizam u punom razvojnom zamahu”, naveo je Marković.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pitao je premijera koliko će novo zaduženje od 500 miliona eura, koje je predviđeno prijedlogom rebalansa budžeta, uticati na ukupni javni dug koji je tokom 2019. godine premašio iznos od 3,1 milijarde eura.

Marković je naglasio da se predloženim izmjenama Zakona o budžetu za 2019. godinu ne uvodi nikakvo novo zaduženje, koje će povećati javni dug u narednim godinama.

“Naprotiv, ovdje je riječ o pažljivo osmišljenim mjerama otplate državnog duga, sa ciljem zamjene dijela dospjele glavnice povoljnijim sredstvima”, ukazao je premijer.

Prema njegovim riječima, poboljšana je pozicija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu, povećani su izvorni prihodi budžeta, pooštrena štednja i kontrola u dijelu rashoda, što doprinosi stvaranju suficita tekućeg budžeta.

“Usmjereni smo na jačanje fiskalne stabilnosti i povećanje konkurentnosti ekonomije. U tom kontekstu je i stvaranje pretpostavki za refinansiranje glavnice postojećeg javnog duga, koji dospijeva na naplatu u 2020, a što je i osnovni cilj predloženog rebalansa”, istakao je Marković.

Pošto postojeći dio duga dospijeva 2020. godine i iznosi oko 530 miliona eura, od čega se 321 miliona eura odnosi na euroobveznice emitovane 2015. godine, Vlada i Ministarstvo finansija pažljivo prate kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, a ovih dana i sedmica uslovi za emisiju euroobveznica za zemlje u razvoju su veoma povoljni.

Zato, kako je kazao, smatraju potpuno opravdanim da se sredstva za otplatu duga obezbijede uz što niže troškove.

“Time će se doprinijeti postepenom svođenju javnog duga ispod 60 odsto BDP-a u toku 2022. godine. Mogu da uvjerim i Vas i građane da ova finansijska operacija neće biti teret o vratu novim generacijama, već je u pitanju promišljena i pravovremena reakcija, oslonjena na odgovornu ekonomsku politiku koju vodimo”, poručio je predsjednik Vlade Konjeviću, ističući da se razvoj svake zemlje dijelom oslanja i na kreditna sredstva.

Naglasio je da je blagovremena otplata, uključujući i plasman obveznica, mjera odgovornosti države u ovom trenutku, ali i viza za buduće aranžmane sa kreditorima.

“Tokom mandata ove Vlade otplaćeno je više od 1,2 milijarde eura javnog duga, a naredne godine planiramo otplatu još 520 miliona eura”, istakao je Marković.

Rekao je da je samo prošle i pretprošle godine ostvaren suficit tekućeg budžeta od oko 115 miliona eura, od kojih 100 miliona u 2018. godini, a povećanje duga u posmatranom periodu je usmjereno isključivo na finansiranje razvoja kroz kapitalne projekte.

“To su projekti koji imaju snažne multiplikativne efekte na ekonomiju, poput projekta izgradnje auto-puta. Povećanje javnog duga u iznosu od 600 miliona eura u periodu od 2016. godine, koje pominjete u svom pitanju, dominantno se odnosi upravo na povlačenje sredstava za izgradnju prioritetne dionice auto-puta i drugih razvojnih projekata finansiranih iz kapitalnog budžeta”, dodao je Marković.

Ponovio je da je izgradnja prve dionice auto-puta, zajedno sa ostalim investicionim projektima, uticala na povećanje bruto investicija u zemlji, što je sve doprinijelo ekonomskom rastu od skoro pet odsto koji je ostvaren u posljednje dvije godine.

“Očekuje se da će nivo BDP-a, u 2021. godini, u odnosu na 2015. godinu, biti realno veći za oko 20,0 odsto. Snažna investiciona aktivnost u zemlji, koja je jednim dijelom finansirana iz kredita, ubrzala je ekonomski rast i približila bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Crnoj Gori nivou od blizu 50 odsto onog evrospkog prosjeka, što je daleko najviše u region, Srbija je tek na 40 odsto”, kazao je predsjednik Vlade.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke strane je u ime Kluba manjinskih partija Markovića pitao da li je Vlada planirala konkretne mjere u cilju unapređenja kvaliteta pružanja usluga i efikasnijeg ostvarivanja prava građana iz gradova sa sjevera Crne Gore.

“Ne prođe dan a da sa svojim sagovornicima ne razgovaram o razvoju sjevera. Čini mi se da nema ni sektorske politike koja sa posebnom pažnjom ne tretira ovo pitanje”, rekao je pvi čovjek crnogorske Vlade.

On je podsjetio da je prošle godine u razvoj sjevera uloženo 340 miliona eura, a plan je da se ove godine uloži 90 miliona eura više.

“Samo na današnji dan na sjeveru imamo 50 aktivnih gradilišta”, rekao je Marković, nabrojivši da se grade vrtići, škole, pijace, sportski tereni, vodovodi, trgovi…

Marković je kazao da je, kada je riječ o poljoprivredi, od ukupno realizovanog Agrobudžeta u prošloj godini više od 50 odsto sredstava bespovratne podrške usmjereno prema sjeveru. Osvrnuo se i na značaj razvoja sporta u tom području, pomenuvši da je Ministarstvo sporta i mladih uspostavilo servis „Evropska omladinska kartica”, koji obezbjeđuje 60.000 povlastica za mlade u 37 zemalja Evrope.

“Tu karticu, posredstvom Ministarstva, dobilo je 1.500 mladih ljudi sa sjevera”, naglasio je premijer.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša pitao je premijera kakvo je stanje javnih finansija, odnosno izvršenje ovogodišnjeg budžeta i da li se tekući izdaci finansiraju iz tekućih prihoda, što je jedan od glavnih ciljeva defnisanih Fiskalnom strategijom.

Marković je rekao da je glavni cilj ekonomske politike Vlade povećanje kvaliteta života svih građana, ali da se za snažnije iskorake moraju nastaviti sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije i naše finansije učiniti dugoročno održivim.

“Namjera nam je da nastavimo sa daljim smanjenjem budžetskog deficita i stvaranjem uslova za opadanje javnog duga u srednjem roku”, naglasio je predsjednik Vlade.

Kako je kazao, mjere fiskalne konsolidacije su u prethodne dvije godine dale dobre rezultate, čemu svjedoči činjenica da su izvorni prihodi budžeta povećani za oko 260 miliona eura, što predstavlja rast od 17 odsto.

“U istom periodu smo racionalnije trošili, pa smo stvorili prostor za povećanje ulaganja u infrastrukturne projekte, čijom realizacijom se ubrzava ekonomski rast i direktno utiče na kvalitetniji život svakog pojedinca. Efekti sprovedenih mjera fiskalnog prilagođavanja omogućili su smanjenje budžetskog deficita sa 5,8 odsto BDP-a u 2017. godini na projektovanih 2,97 odsto BDP-a u 2019. godini i obezbijedili da se novo zaduživanje vrši isključivo za finansiranje Kapitalnog budžeta i potrebe prijevremene otplate postojećeg duga”, istakao je.

U isto vrijeme, dodaje, omogućeno je ostvarenje suficita tekuće budžetske potrošnje, što ukazuje da je deficit budžeta nastao isključivo usljed realizacije kapitalnih projekata.

“O postignutim rezultatima u oblasti javnih finansija svjedoči i podrška međunarodnih finansijskih institucija. To je doprinijelo i poboljšanju kreditne pozicije Crne Gore, čime su se obezbijedili i povoljniji uslovi za pribavljanje sredstava na međunarodnom finansijskom tržištu, odnosno reprogram postojećih kredita uz velike uštede”, rekao je premijer.

I ove godine se, ističe, nastavljaju pozitivni trendovi, što potvrđuju i podaci o ostvarenju Budžeta u 2019. godini.

“U periodu januar – jun 2019. godine, prihodi budžeta su naplaćeni u iznosu od 824,0 miliona eura, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 60,1 miliona eura ili 7,9 odsto. U odnosu na plan (januar-jun) prihodi su viši za 20,7 miliona eura ili 2,6 odsto. Na drugoj strani, izdaci budžeta u prvoj polovini godine iznosili su 733,9 miliona eura ili 15,3 odsto BPD-a, i u odnosu na planirane manji su za 125,6 miliona eura odnosno 14,6 odsto. Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 69,0 miliona eura, što je više od polovine planiranog za cijelu godinu”, naveo je Marković.

Naglašava da je, prema podacima Uprave za saobraćaj, od planiranih 36,9 miliona eura, potrošeno 20,2 miliona, dok je Uprava javnih radova od opredijeljenih 63,3 miliona eura realizovala skoro 12 miliona eura.

“Upoređujući sa prethodnim godinama, ovakav stepen realizacije je očekivan, uzimajući u obzir zimu i loše vremenske uslove u drugom kvartalu, ali i ustaljenu dinamiku radova koja je po pravilu veća u drugoj polovini godine. Budžet za 2019. godinu usmjeren je na nastavak sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije i karakteriše ga brži rast prihoda u odnosu na rashode”, kazao je Marković.

Ponovio je da je suficit tekućeg budžeta u 2017. godini bio 15 miliona eura, a u 2018. godini 100 miliona.

“Dakle, više trošimo onamo gdje je to najpotrebnije – a to su investicije i razvoj, a štedimo na tekućoj potrošnji”, pojasnio je Marković.

On je rekao da je više od 200 kilometara puteva rekonstruisano, građene su nove škole i vrtići, renovirani zdravstveni objekti i unaprijeđena zdravstvena usluga, dobili smo skoro 70 novih hotela, povećana je minimalna zarada, kao i penzije, redovno se isplaćuju sve zarade, penzije, socijalna davanja….

“Predložili smo smanjenje poreskog opterećenja rada kroz smanjenje stope doprinosa, a naredne godine se ukida i krizni porez kada je riječ o dohotku fizičkih lica. Sve to će dodatno rasteretiti našu privredu i doprinijeti povećanju zarada zaposlenih”, uvjeren je Marković.

Obezbijedili su, kazao je, milionska ulaganja u obrazovanje i nauku, kroz različite oblike stipendija i drugih podsticaja za učenike, studente i mlade naučnike i istraživače.

“Poseban kvalitet su i uspješne politike u oblasti sporta i mladih, gdje smo istim novcem ostvarili mnogo veći efekat kod naše omladine. Namjerno sam rekao ulaganja, a ne izdvajanja, jer svaki euro koji pođe za mlade i talentovane je euro u našu bolju budućnost”, zaključio je predsjednik Vlade.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Popaj
Gost
Popaj

Povjerovao bih mu da se ne bavim ugostiljteljstvom.

Trsa
Gost
Trsa

Čuš naš turizam. Ko je ikada mrdnuo neđe, vidio je da je ovo sprdnja.

Bnjj
Gost
Bnjj

Marković priča bajke realno stanje je drugačije

Mne
Gost
Mne

Zašto redakcija cdm na neke postove ne objavljuje sve komentare. Kakva je to diskriminacija?

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg je prazna zemlja ako je napredak ka što priča Marković onda se nebi iseljavali

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakva korist od turizma kada radnici rade za 300,400e nama ne treba turizam kada radnici ne maju korist

Pata
Gost
Pata

Đe to ima 300-400 €, da se ne selimo? Nemamo nikakav posao, ni za 100.

Shushi
Gost
Shushi

Za nekoga su zlatne a za vecinu bizuterija..

Velika Srbija
Gost
Velika Srbija

Nikad gora godina, nikad manje gostiju! Vreme je da se vratite pod Srbske skute i izbegnete definitivnu propast! Mi smo vam jedina nada, jedino mi mozemo da vas zastitimo od albanaca! Vratite se veri svojih predaka! Samo Srbija, nikad Crna Gora! CCCC

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Iskuliraj nas albanac sa laznog profila 😀

sds
Gost
sds

BG Pasaluk.

Velika Srbija
Gost
Velika Srbija

Nikad gora godina, nikad manje gostiju! Vreme je da se vratite pod Srbske skute i izbegnete definitivnu propast! Mi cemo vas zastiti Samo Srbija, nikad Crna Gora! CCCC

TALOG
Gost
TALOG

Lijek ,,PLAVEX,, u C.Gori 19,80eur.uSrbiji 4,50 eura.
Pametnom i lostenom,sve je jasno
Mnogo je ruzno LAGATI solstveni narod.

Animus
Gost
Animus

Napisite odnos izmedju drzavnih prihoda i prihoda na crno, da znamo koliko gubi drzava. Po tome se mjeri uspjeh sistema.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Ja primam 500 eura što sam na biro u italiju. A prima se 780 eura.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Zdrav nam bio premijeru 200 godina i nikad sa vlasti ne otišao. Sve nam cvjeta ka ognjište. Garež svuda.

KapetanRicudis
Gost
KapetanRicudis

E ovo je ljepota bozija! Izgleda da ja ma I ovi oko meme zivimo u nekom drugom svijetu samo yoga jos nismo svjesni.

Ajde!
Gost
Ajde!

Dje nosis jaja?

AlKatheti
Gost
AlKatheti

Jašite kad imate koga jos 20 godina, ja vi abera necu dati.

Slavko
Gost
Slavko

Crnogorci kao lideri u regionu sa prosjecnom platom mogu napuniti rezerovoar i po’ goriva. Na sta je DPS doveo nasu Crnu Goru. Jad i bijeda, u Albaniji se tri puta bolje zivi.

I sto ima gosti
Gost
I sto ima gosti

Propali politicar trazi radno mjesto u gradjevini….
Pita ga gazda “””:A vi ste politicar I sto znate o gradjevini???
Politicar:::
“””Znam postavljati kamen temeljac “””🤣

Torcida
Gost
Torcida

Je li moguce da ovo prica i gleda narod u oci,javno??? Pa sve ste drpisali i unistili sto ste mogli. Herceg Novi,Risan,Kotor… sve unisteno. A on pominje hotelčiće sa 1 zaposlenim?

I sto ima gosti
Gost
I sto ima gosti

Kako se kunu politicari ????
“”NE MAKO SE S OVOGA MJESTA “:”:

Prc CG
Gost
Prc CG

U Svajcarskoj,Njemačkoj,Austriji Itd,prosječna penzija je veća za 1000(hiljadu) eura nego u Crnoj Gori!!!!!
Sto se ne potrudite da dostignute europske standarde nego se upoređujete sa istima ili Gotima od sebe?????

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Al ne mogu da shvatim da ovi komentari botova imaju ili nula ili jedan lajk i gomilu dislajkova. Pa, angažujte se malo. Looool, boli vas briga izgleda. Samo da izbiflate to što imate i nazad na sisanje državne kase.

I sto ima gosti
Gost
I sto ima gosti

Imate li Vi djecu?????
Znaju li Vam prenijeti djeca ako se vi ne krecete NASIM PUTEVIMA
Sto reci ????
Blago nama kako nam mozak ispirate
Sramota…PIHHH….

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ajmo svi u Prag kod Slavka Perovića. Čehinje su ekstra. Umerena klima, povetarac. Zelenilo. Što ćemo u ovo podijeljeno ruglo od države? Da gubimo dane i godine.

I ja zabrinut
Gost
I ja zabrinut

E jesmo GOVEDA dobro STE nam ime dali

Vale
Gost
Vale

Bruka

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Jedan mi je covjek rekao u rumuniju žive 50 godina zato što nema tableta ili para za tablete tako je ja vjerujem i kod nas.

Pjer
Gost
Pjer

Vjeruj ni Rumunija nije sto je bila nekad

Goran
Gost
Goran

Rumunija je Švica za vas

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Jedan mi je covjek rekao da u rumuniju žive do 50 godina pošto nema lekova ili nema para za ljekove.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Ja mogu samo da kažem sram vas bilo ništa mi ova država dala nije. To je druga stvar nostalgija pa voliš da vidiš naše more i planine.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ja ovo ne mogu čitat, evo pokušavam već treći put i ne mogu.. džaba. Ako će ovaj naslijedit Mila za džaba nam zlatne ferhadije.

spustaj cijene
Gost
spustaj cijene

Ja imam kucu na brajice,25 kreveta,sve puno,krevet=1,5e!

Ćotek
Gost
Ćotek

Med i mlijeko 😻😻😻

NE utralan
Gost
NE utralan

Sve cveta a socijala 90 eura e sram vas bilo

Bxdc
Gost
Bxdc

Javite ovima u Splendid, da se ne sjekiraju

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Đe će ti duša markovicu.

Cheese
Gost
Cheese

Donekle je premijer u pravu. Grade se hoteli, rizorti, skijalista se unapredjuju, putna infrastruktura nam je sve bolja. ALI, problem je spoljna politika koja je previse agresivna prema Srbiji i Rusiji ruku na srce, ali istina se mora kazat pa kakva je da je. Druga stvar su abnormalno visoke cijene u odnosu na uslugu. Jer recimo u Budvi, ne mozete… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Cheese , izbaci prvu stvar , ostalo ok .

mossi
Gost
mossi

hoteli su puni ..problem je privatni smjestaj koji ce se prilagodit trzistu ……ili ce dici kvalitet ili ce spustiti cijene…isto I restorani I plazni barovi….samo gradovi nisu nista uradili….parking parkovi zelene povrsine trgovi neka desavanja na otvorenem predstave koncerti

Jokso
Gost
Jokso

Slazem se, koliko ja ja poznajem ljudi iz srbije nece da ide u cg, u srbiji je prva opcija grcka pa tek onda se razmislja o cg.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

nasi ambasadori koji nista ne rade da uzmu da u zemljama u kojima nas predstavljaju posreduju izmedju agencija i hotela steknu prijateljstva i ireklamiraju svaki po samo jedan grad u crnoj gori mi bi bili turisticka sila u odnosu na brojh stanovnika

Robert farkas
Gost
Robert farkas

😄😁😂😆😖😖😖😨😨😨

Mila
Gost
Mila

Sezona nika gora!!! Uobicajena julska rupa jos traje a sezona iz godine u gogodinu sve kraca.

free samples
Gost
free samples

Bot sendvicar leegendooo!!!! hahaha ove botine ce ubuduce zazirati da ostave komentar hahah

Brano
Gost
Brano

Onda nemamo šta da brinemo, ovi na primorju treba da zadovoljno trljaju ruke a ne da kukaju kao ovih dana, kako je 50% manje turista nego lani. Duka bolje zna. Još malo pa će nam i struja i benzin biti džabe, kao u Kuvajtu. Grcamo u bogatstvu.

free samples
Gost
free samples

sto jes’ jes’ otvarali po hotel a zatvarali po fabriku…..

Garfild
Gost
Garfild

Jesu tebi jer nikada nidje nisi bio da uporedis a nisi nusi dovoljno obrazovan pa za bolje neznas . Svaki seljanin misli da je njegovo selo najljepse

LSCG
Gost
LSCG

Imam 55 god..ali u ovakve prumice,nebih vjerovao da ima 3 god.Kako Vas nije sramota da iznosite ove gluposti.

Pjer
Gost
Pjer

Moguli kako dijete zaposliti u drzavnu firmu
Ne treba stan to ima rijeseno

Mne
Gost
Mne

Hahahaha hahahaha hhah hahhahha

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Što veli Dule…zlatne godine,pišemo 20 jul imam kuću 100metara od splendida udaljenu,kapacitet 30 kreveta…….28 kreveta prazno,nidje živog turista.Jako neozbiljna priča i ne istinita…sramno.

Pedja
Gost
Pedja

Pa sta si radio celu zimu i prolece , sto nisi sam doveo goste. Angazuj se covece !

Garfild
Gost
Garfild

@Pedja a jeste bas je on/a kriv/a sto turisti nece u Cg pa treba nekim cudom da ih sam/a dovuce u svoj smjestaj

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Pedja,pojma ti nemaš o turizmu,nisu turisti goveda pa da ih možeš dovesti.

Pedja
Gost
Pedja

Ok, nemam pojma , a ti verovatno jos izlazis na magistralu i hvatas na sarm . E tako se radilo 80- tih.

Petrovac
Gost
Petrovac

Imam apartmane u Petrovcu i kapacitet sličan tvom,već od kraja aprila do sada su puni.
Savjetujem ti za sledeću godinu da dobro razmisliš o cijenama i pratiš konkurenciju.
Postavi kompletan smještaj na online prodaju i siguran sam da ćeš ostvariti dobre rezultate.
Srećno !

Afrika
Gost
Afrika

pa što ne izađeš javno da kažeš ovo, nego si došao na portal da se jadaš. Zato nam je sve sunovrat

sloboda
Gost
sloboda

oće li se usvojiti zakon ko želi platu i penziju, da im se isplati u dinarima

Marv
Gost
Marv

Buahaha pa ovo je ko u Sjevernoj Koreji. I tamo cvetaju ruze samo kad predsjednik prica i kada se gleda nacionalna TV 😀 Samo se na TV zivi kao u Monte Karlo 😀

Meho
Gost
Meho

Minimalac najnizi u regionu, kamate najvise, gorivo medju najskupljim, plata nije rasla evo vec dvije godine (sezonci u Hr odlaze da rade), dug u BDPu 80%, najslabiji rast od svih u regionu u narednih dvije godine, kriminal najgori, sjever prakticno prazan, mladi bjeze glavom bez obzira(kao u cjelom regionu doduse).. kako? Jel mi neko moze objasniti pored svega sto je… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Златне године ЦГ туризма ће бити онда кад сви ови хотели буду радили пуним капацитетом, радници на посао ишли задовољни, а буџет државе захваљујући туризму буде пун. То што држава у бесцијење даје обалу бјелосвјетским моћницима који је бетонирају и ограђују је све само не златне године ЦГ туризма. А опрости Душко!

Mila K
Gost
Mila K

Treba se zahvaliti premijeru, bar je imao dovoljno hrabrosti da prezentuje najavu krize. Hvala.

Nikola
Gost
Nikola

Hahaah bas cijenama i usluga vidi se kakav nam je turizam. Ne kapiraju ljudi da velelepnim hotelima ne privlace turiste njih zanima priroda i naravno usluga, ne zanima ih beton i neljubazno osoblje i prevranti na svakom koraku

Montenegro
Gost
Montenegro

A najbolje da ce i apartmani bit puni.. 20e krevet raspali.. kako ne… danas u nekim hotelima imas smjestaj sa doruckom za te pare.. dabogda im niko ne dosao u te sobicke, garaze sa krevetima i šupe dje zimi drze drva a ljeti krevete…

Krnji
Gost
Krnji

Hahahahahaha.pa ovaj nije normalan..

Leart
Gost
Leart

Oce li meni iko objasniti kako ovaj nedeljko rudovic nije uhapsen ? Covjek je saradjivao sa licem sa potjernice zaboga ?

Komita
Gost
Komita

Kako je draginja ? Da nece opet nesto da stopira ka maljevik ? U bar je 1000 radnih mjesta ugasila samo da bi par nepismenih brdjana s rumije pomislilo da je ona ozbiljan politicar

Nenad
Gost
Nenad

Sto vise ulazete nama sezona sve losija..nedje nesto ne valja a sto vidjite sami..ako mi iz cg vise ne mozemo da ljetujemo kuci, kako ce onda strani turisti..mouda su vama zlatne godine ,imate tih paruljina sto bi mugi rekao, a nama su crne da crnje ne mogu biti..

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Dje je medojevic ? Rece li on ono da drzava bankrotira ? Hahahahhahahah

Liberal
Gost
Liberal

Svaka cast ,ovdje se vidi da drzava brine o gradjanima

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Bravo! Izvoli 🥪

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Idemoo botovii uraaaaa !!!! 🤯🤯🤯🤯🤯

Stefo12
Gost
Stefo12

Turizam bi jos bolje cvjetao da nam ovi ljubitelji paradajz turista ne organizuju svako malo proteste ,mislim da znate na koga mislim ,gospodin koljenica i njegova druzina

Mladen
Gost
Mladen

Narod treba sledece godine na redovnim parlamentarnim izborima da sadasnju vlast posalje u politicku proslost. Dosta je bilo. A onda lustracija i dekriminalizacija drustva i svih drzavnih institucija. Da svane svim postenim gradjanima ove zemlje a slava Bogu to je vecina nas. Ove koji nas terorisu ovolike godine zna se dje idu.

Montenegro
Gost
Montenegro

A ko bi ih to zaminenio ljeba ti?? Mislis li na ove sto ne umiju ni opstinu da vode a ne drzavu.. tek bi ste onda oci povadili izmedju sebe ne bi tri mjeseca trajali..

Edi89
Gost
Edi89

Zahvalkujuci Vladi i vrhu drzave , mis mo danas stabilna i prosperitetna zemlja

goran
Gost
goran

Zlatne godine turizma samo da još bude turista. Plaže poluprazne u JULU!!!!!! A pričali su da im sezona traje 12 mjeseci.

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Crna Gora ima cime da se ponosi

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Izvoli 🥪

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Mudre odluke i odvaznost su mapirale CG na glavnu svjetsku pozornicu

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Prijatno 🥪

free samples
Gost
free samples

dijeli dijeli druze ako zafali ima kod mene…..

Zigman
Gost
Zigman

Crna Gora je ulaskom u NATO i sigurnom i odvaznom politikom obezbijedila sebi ovakav status u svijetu kakav danas uziva

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Jeste! Upravo tako! Izvoli 🥪

DjeSiBre
Gost
DjeSiBre

sta radi jagnjeca brigada.

samo jako
Gost
samo jako

da nijesi ti dju udara glavom jutros?

Montenegro
Gost
Montenegro

Predsjednice ne znam sta i kako ali tek su se da kazemo danas napunile plaze..

Prc CG
Gost
Prc CG

Vjeruje li ovaj “gospodin”samom sebi…..Spusti se “gospodine”do mora pa da vidiš te zlatne godine ,sve je polu prazno!!!!

Kapetan
Gost
Kapetan

Crnogorski turizam je u punom razvojnom zamahu!

Wilkins
Gost
Wilkins

Ulaganja 1,500,000 ranije, 1,300,000, novi hoteli, 140 novih hotela visoke kategorije, ulaganja u industriju, turizam čudo, sve bolji i bolji, putevi, auto put, sve ćeta. 15 god. plate ne mrdaju !!! Ako sve nabrojano ne radite zbog standarda i povećanja plata, a prestanite onda kumim vas Bogom, NE MUČITE SE.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Postovani gospodine premijeru jeste li isli ovih dana na more? Ima mjesta slobodno podji

Jahorina
Gost
Jahorina

Hvala bogu ako nije guzva jer ona samo kolaps stvara!

Dunja
Gost
Dunja

Nijesu samo prisutna ulaganja na primorje, vec je i veci dio sjevera postao nezaobilazna destinacija svih ljubitelja sniga i skijanja, a sve zbog truda i izdvajanja novcanih sredstava. Novo skijaliste Kolasin 1600 se pokazalo kao pun pogodak.

Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Ovdje kod nas je sve zlatko bravo. Zivimo od 250 eura od cega podje 150 na racune sto znaci 100 mjesecno 3 eura na dan i to.je zlatno bravo.

Minja
Gost
Minja

Tek ce Crna Gora da ima prihode jer ovo sto se radi mora se na kraju isplatiti

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Da da da bravo, evo izvoli 🥪

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Не липши магаре до зелене траве.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ovo da ne znam pa da kazem moguce..A ne drugovi/komsije/ itd. zive/rade/izdaju itd na primorje nidje nikog kao u horor filmove i ovaj ovo prica sve prazno…Rusima je Putin zabranio oni idu u Grcku/Tursku/Emirate itd tamo su Bogovi a ovdje im mi saka jada sankcije uvodimo..Srbi takodje za manje pare docekaju ih kao gospodare..Treba da se boris za goste a… Više »

PG-081
Gost
PG-081

Ja sam u Bečiće na plažu,prva dva reda lezajki skoro ispunjena,ostalo sve prazno.Pa ne znam da li da vjerujem svojim očima ili Markovicu

Duško Maček
Gost
Duško Maček

Ne vidis ti to dobro, onako je kako premijer kaze i tacka.

Rajan
Gost
Rajan

Ne vidis ti nista, aj umi se….

Srna
Gost
Srna

Radite punom parom a to se vidi, samo naprijed

Wilkins
Gost
Wilkins

Vidi se, vidi, samo što se ne ośeća. A ka će ne, znamo.

Jakov
Gost
Jakov

Iz godine u godinu Cg biljezi sve veci napredak, a pazljivo osmisljena ulaganja su doprinijela razvoju turizma i sve vecoj posjecenosti od strane turista iz inostranstva.

Dakica
Gost
Dakica

Tako je!Svaki rad se na kraju isplati

CiciMici
Gost
CiciMici

Time sto ste otvorili hotele imamo i nova radna mjesta sto je za svaku pohvalu

Azra01
Gost
Azra01

Samo nastavite sa radom kao i do sad!

Goran
Gost
Goran

Aj promeni malo

Jasminka
Gost
Jasminka

Crna Gora je turisticka destinacija, koja je zbog konstantnog ulaganja i truda od strane predstavnika vlasti postala jedna od omiljenih destinacija.

jrjr
Gost
jrjr

Jel’ mi zivimo u istoj drzavi kao Markovic?

Poštar
Gost
Poštar

Koliko je bilo stalno zaposlenih 2006te u hotelskom turizmu TOKOM CIJELE GODINE, a koliko ih je danas. Drugim riječima i narod i država je mnogo većem gubitku.

Milica
Gost
Milica

Hahahahahahahaahhahahah kakav zaluđenik

Janus
Gost
Janus

A u njima će da rade … Filipinci. 🙁

srebrenica
Gost
srebrenica

bulatović nije nikad bio predsjednik nezavisne cg, tj bio je protiv statusa današnje moderne države, tj. kome kome je do dženaze široko mu polje

alo
Gost
alo

Samo sto ne zasluzuju bas svi novootvoreni hoteli dodijeljenih 5 zvjezdica, nekima je gledano kroz prste

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Samo vi otvarajte. Nasi gradjani mogu samo da gledaju zidove

Pura mali
Gost
Pura mali

Možeš i da crnčiš kod Žara, baštovan ima 260€ plate za jednu smjenu koja se svakog dana produžava po potrebi za iste pare! Konobari padaju s nogu za 350-450€. Da dodju Filipinci udavili bi Žara poslije mjesec dana!

Send this to a friend