Ekonomija

Ovom regionu je samo nebo granica

Nakon veoma dugog perioda na tivatskom aerodromu su krenuli u proceduru sanacije poletno-sletne staze (PSS) što je i najvažniji resurs i osnovno sredstvo za rad svakog aerodroma. Inicijativu je pokrenuo direktor te vazdušne luke, Radovan Marić odmah nakon dolaska na mjesto direktora prije godinu.

“Od prvog dana mog dolaska na Aerodrom Tivat, kao apsolutni prioritet postavio sam za cilj da poletno-sletna staza i ostale manevarske površine obezbjede maksimalnu sigurnost u funkcionisanju vazdušnog saobraćaja. Svakako da ta 2,5 kilometara betonsko-asfaltne površine koja bukvalno predstavaljaju ‘prozor u svijet’ Crnoj Gori, nijesu od svih relevantnih subjekata tretirana na pravi način. I ranije sam naglašavao da je Crna Gora, dominantno, vazdušna destinacija. Upravo zbog toga je od strateškog značaja za našu državu da taj segment aerodromske infrastrukture bude apsolutno siguran. Naravno, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, kao nadzorni i stručni organ, je dala prikaz stanja i smjernice, te je izvršni menadžment, u skladu s tim, pored ostalog, formirao komisiju za sanaciju, na čijem je čelu direktor tivatskog aerodroma”, kazao je Marić.

Komisija na čijem je čelu Marić uradila je smjernice. Prva faza je realizovana jer je urađeno projektno rješenje što je podloga za plan sancije, nakon toga uslijediće tenderska procedura i izbor izvođača za taj posao.

“Za procijenjeni obim saobraćaja u tekućoj godini, planirana sanacija će zadovoljiti sve elemente sigurnosti. Međutim, u sklopu sertifikacije Aerodroma Tivat i određenih neusaglašenosti, prepoznatih od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, u periodu pred nama neophodno je planirati i generalnu rekonstrukciju svih manevarskih površina, uključujući i PSS. Izvršni menadžment i to prepoznao i već su određene aktivnosti na tom planu sprovedene i formirana komisija tako da će nakon interventne sanacije uslijediti rekonstrukcija poletno-sletne staze”, odgovor je Marića na pitanje da li je sanacija PSS-a dovoljna ili je neophodna generalna rekonstrukcija.

Politici, kako kaže, otkako je na aerodromu nema mjesta.

“Funkciju sam shvatio kranje odgovorno. Kao dugogodišnji vojni pilot i instruktor letenja u obavezi sam prepoznati prioritete aerodroma, bilo da se radi o vojnom, mješovitom ili civilnom. U konkretnom slučaju, kada imamo aerodrom kroz koji će, već ove godine, proći preko million i dvjesta hiljada putnika, sletjeti i poletjeti nekoliko hiljada aviona, sigurnost avio-saobraćaja ima posebnu težinu. Tako da je na drugima da procijene da li je HGI napravila dobar izbor”, poručio je Marić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istina
Gost
Istina

Fala Bogu da je konacno profesionalac na celu neke drzavne firme. Evo i mjerljivih rezultata.Sjajna vijest za nase gradjane i turiste. Dosta nam je politickog kadriranja na vodecim funkcijama po tati, striku itd. Ne daj Boze da se kakvo cudo desilo na PSS u Pg ili Tv, tek tada bi se pokrenulo pitanje ko i kako rukovodi ovom firmom godinama,… Više »

Marta
Gost
Marta

Postojanje

Azis
Gost
Azis

Bravo!

Senka
Gost
Senka

Svaka cast, bolje bi bilo da su svuda struka i znanje!

Luka
Gost
Luka

SDP I sad SD imaju vaznija posla, partijskog zapošljava je, tako da je konacno dosao pilot na taj aerodrom pa zna posao, ucio vrijednosti u SFRJ

Mare
Gost
Mare

Bravo za g. Marica, dobro bi bilo da profesionalci budu svuda na svim pozicijama

Zbunjen
Gost
Zbunjen

Nije mogla nikako sanacija prije sezone da se uradi?

Send this to a friend