Ekonomija Grbović u intervjuu Dnevnim novinama

Oživljavanje Doma revolucije je istorijski momenat za Nikšić

Oživljavanje Doma revolucije je istorijski momenat za lokalnu upravu, ocijenio je u intervjuu Dnevnim novinama prvi čovjek nikšićke opštine Veselin Grbović. 

Opština Nikšić jedna je od rijetkih u Crnoj Gori koja se može pohvaliti suficitom u lokalnoj kasi i to treću godinu zaredom. Prilikom preuzimanja mandata predsjednika najveće opštine u Crnoj Gori naslijedili ste brojne finansijske probleme, koji su bili najteži izazovi i kakvo je trenutno stanje?

GRBOVIĆ: Mandat predsjednika opštine Nikšić počeo je u aprilu 2013. godine. Zatečeno je izuzetno teško stanje u finansijama Opštine, a posebno po pitanju dugova prema dobavljačima, kratkoročnim finansijskim kreditima, porezima i doprinosima, kao i zaostalim neisplaćenim zaradama. Prvi mandat ove lokalne uprave je protekao u saniranju dugova, ali isto tako u velikoj investicionoj gradnji, što je u znatnom dijelu popravljalo lošu sliku u finansijama. Danas možemo reći da je ta slika neuporedivo ljepša i svjetlija. Već treću godinu poslujemo sa suficitom u budžetu Opštine, sa izmirenim kratkotrajnim kreditima i bez obaveza prema dobavljačima, sa redovnim platama radnicima i sa značajnim depozitima kod banaka, čime je omogućeno planiranje novih značajnih investicija.

Intenzivno se radilo na unapređenju sveukupne slike grada. Realizovani su brojni projekti, neki su još u toku, koje posebno izdvajate?

GRBOVIĆ: Svakako najvažniji završeni projekti su zgrada Pozorišta, Olimpijski bazen, Tehnopolis, Gradski trg, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstruisane gradske ulice, trotoari i kvartovi, zgrade za prosvjetne radnike, zdravstvene radnike, penzionere, raseljena lica, socijalno ugrožene i sl. Poboljšani su saobraćajna infrastruktura i povezanost Nikšića sa Trebinjem, Bilećom, Plužinama, Žabljakom i Podgoricom i drugi mnogobrojni projekti.

Posebna pažnja posvećena je unapređenju putne infrastrukture, čime se Nikšić učinio dostupnijim. Na pojedinim dionicama radovi su nedavno završeni, a drugi su još u toku.

GRBOVIĆ: Završen je put od Petrovića do Vraćenovica i dalje do granice prema Bileći. Završava se rekonstrukcija puta od Trubjele do Vilusa. Urađena je dionica od Vilusa do Ilinog brda i granice prema Trebinju. Urađena je dionica od Kusida do Trubjele, obilaznica oko Nikšića. Planirana je izgradnja puta Nikšić Cetinje, rekonstrukcija puta Nikšić Kuside i dionica puta od obilaznice Nikšić do Jasenovog polja.

Brojna sela na teritoriji opštine su takođe dobila adekvatne puteve. Izdvajamo glavnu saobraćajnicu ka Župi, asfaltirana su prva dva kilometra puta, a Opština i Vlada obećale su da će saobraćajnica u potpunosti biti rekonstruisana.

GRBOVIĆ: Teritorij a opštine Nikšić iznosi 2.065 km2 i najveća je ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, kao i u bivšoj Jugoslaviji. Putna mreža je izuzetno velika, a posebno broj i dužina seoskih puteva. U posljednje dvije godine asfaltirali smo preko 50 km lokalnih puteva, čija vrijednost radova iznosi oko tri miliona, dok je za dva km puta za Župu, ranga magistralnog puta, utrošeno oko 450.000 eura. Nastavak radova na ovom putu očekujemo u proljeće 2020. godine.

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede radili ste na vodosnabdijevanju brojnih sela. Koliko je tu urađeno i da li ste zadovoljni?

GRBOVIĆ: Opština je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede postigla zaista izvanredne rezultate u izgradnji vodovoda u selima Sume, Orah, Lukovo, Župa, Dragovoljići, Bršno, Dučice, Koravlica, Petrovići, Vraćenovići… Lično sam najponosniji na ove projekte.

Poseban izazov za lokalnu upravu je stavljanje u funkciju Doma revolucije, koji je napokon počeo da se privodi namjeni uz partnerstvo sa privrednicima. Šta to znači za opštinu i koliko je značajno otvaranje fitnes centra i potpisivanje ugovora sa dva nova zakupca?

GRBOVIĆ: Stavljanje u funkciju Doma ravolucije je istorijski rezultat ove lokalne uprave. Fitnes centar je počeo sa radom i potpuno je izmijenio sliku Doma. Ubrzo počinju radovi na dva prostora sa ukupno 3000 m2, pored ulica Njegoševe i Nika Miljanića. U središtu Doma se radi veliki parking prostor. Uskoro će se uraditi i prostor za laboratoriju i TV Nikšić. Opštini je veoma značajno što će se u ovim prostorima zaposliti preko 300 radnika i Dom postaje centar dešavanja našeg grada.

Veliki projekat koji sa nestrpljenjem očekuju građani je i rekonstrukcija stadiona FK Sutjeska. Kada počinju radovi?

GRBOVIĆ: Veoma važan projekat je rekonstrukcija zapadne tribine stadiona Sutjeska, čime je omogućeno da i u Nikšiću gostuje A reprezentacija Crne Gore i igra međunarodne utakmice. Očekujemo da radovi počnu u novembru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Najnekompetentnija, najnestručnija vlast u istoriji Nikšića; ali im je dobar marketing, što jes- jes. Grbović ima manire uličnog siledžije, inače. Rijetko nonšarmantan tip😁 Vlada strahom i galamom, zakon mu je što mu srce žudi. Nadam se da će se tužilaštvo i njim pozabaviti, zaslužio je.

ronaldo
Gost
ronaldo

Samo jako Vele!

DPS 🐃🐃🐃🐃
Gost
DPS 🐃🐃🐃🐃

Treba da smo ponosni. Fitness centar je skoro vazan za napredak Niksica kao da su novu fabriku napravili

Raso
Gost
Raso

“Poslije Radojica kojeg je naslijedio,ni Nesu Maratoncu ne bi bilo tesko da postigne neke “rezultate” kojima se ovaj hvali. Inace ista fela kao i svi ostali DRPS namjestenici, ugradjuje li se ugradjuje,potencijalni kandidat za Zspu!”

Ovo ne moze da se objavi? Evo sam naprvio screenshot pa cu objaviti po ostalim portalima i forumima sra CDM cenzurise…

Marko
Gost
Marko

,Ovo je najbolji predsjednik do sada i svaka čast za sve sto ste uradili za Nikšić.

Dzordz
Gost
Dzordz

E blago nama sa istorijskim momentima. Nemoj samo da gradonacelnik trazi medalju za istorijske zasluge. Qq

Toni
Gost
Toni

Pa on sve ovo i radi da bi se kasinje time hvalio. Pravi čovjek spomenik sebi…

NKL
Gost
NKL

Uopste mi se ne svidja arogancija Grbovica ali su rezulati lokalnr vlasti nesporni. Grad je ipak malo zivnuo. Evo sjedim u kafani s pigledom na prelijepi Trg Slobode.

Lipovo
Gost
Lipovo

Podignut kao spomen na II WAR, bicce zavrssen poslije III WAR.

mrki
Gost
mrki

a svečano otvorena narodna kuhinja

Flojd
Gost
Flojd

Ko je bio na vlasti u Nikšiću prije ovih sad?

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve zgrade i putevi ni riječi o investicijama koje otvaraju fabrike i radna mjesta

Dzordz
Gost
Dzordz

Mi smo moj prijatelju dozivjeli intelektualno pucanje. Nije problem napraviti fabriku nego je problem sto nema ko raditi u njoj. Nase skolstvo nije sposobno obuciti omladinu za majstorske poslove. Stancuju samo diplome fakulteta koje dobro naplacuju a znanje je na zadnjem mjestu.

Bob Rok
Gost
Bob Rok

Svaka cast, vrijeme je bilo da nakon 50 godina Dom Revolucije koji se nalazi u samom centru grada se upotrijebi za nesto. Bolje i kasno nego nikad.

Komšija
Gost
Komšija

Kad je tako što je Nikšić na 50 000 hiljada stanovnika? Što se odlazi iz Nikšića? Što je grad starih? Što uzimaju se pare iz sirotinjsjog fonda? E ovo su pitanja? A putevi se grade od republičkih para? Izuzev krpljenja rupa… I kolika je prosječna plaća po satu, nedjelji u mjesecu? A grbo vrijeme grbu ne ispravi…

Bnjj
Gost
Bnjj

Tačno njih ne interesuju ljudi nego projekti

viki
Gost
viki

ne mogu se načuditi da nije spomenuto otvaranja privatnog hotela Onogošt..znači prošla vlast,tj isti oni, su nagrdili i zadužili opštinu a narod ih je glasao ponovo

Send this to a friend