Ekonomija

Pale akcije većine kompanija na Montenegroberzi

Ilustracija

Akcije većine kompanija na Montenegroberzi pale su ove sedmice u priličnom mirnom trgovanju i uz skroman promet koji je iznosio 284,63 hiljade eura.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 2,7 odsto na 776,11 poena, dok je MONEX pao 1,9 odsto na 10.024,19 bodova.

Prema pisanju Vijesti, vrijednost indeksa MNSE10 od 776,11 je njegov novi istorijski minimum. Računanje tog glavnog indeksa počelo je 1. aprila 2015. godine, kada je njegova vrijednost iznosila hiljadu poena.

Promet je realizovan kroz 60 transakcija i bio je 1,5 puta manji od prošlosedmičnog.

Jedina značajnija transakcija desila se u ponedjeljak kada je prodato 104 hiljade akcija Štamparije Obod za 114 hiljada EUR.

Cijena akcije tog cetinjskog preduzeća je ostala nepromijenjena na 1,1 eura.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, te dionice prodao je Savez samostalnih sindikata, a kupio neko od drugih vlasnika te kompanije.

Gubili su Otrantkomerc 6,3 odsto na 90 centi, Port of Adria dva odsto na 12,53, Crnogorski elektroprenosni sistem 1,7 odsto na 59, Plantaže 1,5 odsto na 13 centi.

Iz Port of Adria su ove sedmice saopštili da je podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije projekat koji prevazilazi granice Crne Gore i uvršten je na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju i Energetsku zajednicu.

Iz te kompanije su kazali da će Crna Gora biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i zapadne Evrope, čime će postati energetska spona zapadnog Balkana sa EU.

Iz kompanije su podsjetili da je prvi brod sa opremom za taj projekat uplovio u Port of Adria 8. avgusta prošle godine, gdje je uspješno iskrcano devet kotura sa kablovima i dodatna oprema, dok je pozitivan trend nastavljen ove godine.

Ove godine je iskrcano ukupno šest brodova, sa esencijalnim elementima za ovaj projekat, uključujući projektni generalni teret koji obuhvata transformatore, betonske elemente i panele, elektronsku i dodatnu opremu.

Gubitke su zabilježile i akcije Crnogorskog Telekoma 6,3 odsto na 1,77 eura, Rudnika uglja pet odsto na 4,27, Elektroprivrede četiri odsto na 2,4, Jugopetrola 1,5 odsto na 11,52 eura.

Dobijala je Hotelska grupa Budvanska rivijera neznatno na 5,8 eura.

Nijesu se mijenjale cijene akcija Poslovno logističkog centra Morača, Solane “Bajo Sekulić” i Luke Bar i ostale su na dva eura, 1,35 eura odnosno 26 centi.

Akcija fonda Trend pojeftinila je neznatno na 9,25 centi.

Vijest koja je obilježila sedmicu je i da je Vlada usvojila Predlog izmjena zakona o budžetu za ovu godinu u iznosu od oko 9,5 miliona eura, koje će, između ostalog, opredijeliti za subvencioniranje ranjivih kupaca električne energije.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je da je Vlada, zahvaljujući rezultatima postignutim u ovoj godini, u mogućnosti da dospjele obaveze države izmiri, odnosno uputi sredstva gdje su najpotrebnija.

“Sredstva iz rebalansa biće opredijeljena za Ministarstvo ekonomije u iznosu od jednog miliona eura, u skladu sa uputstvom za subvencije za proizvodnju i pružanje usluga koje se odnose na subvencioniranje ranjivih kupaca električne energije”, rekao je Radunović.

Sredstva u iznosu od 490 hiljada eura biće opredijeljena u tekuću budžetsku rezervu, dok će Ministarstvu saobraćaja i pomorstva biti opredijeljeno 7,12 miliona, od čega 5,2 miliona za program Civilnog vazduhoplovstva ili Montenegro Airlinesu (MA), a 1,9 miliona za preduzeća Željeznički prevoz i Željeznička infrastruktura.

Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) biće opredijeljeno 893,6 hiljada eura.

Ukupan promet na Montenegroberzi u novembru je iznosio 1,41 milion eura, što je oko 74 odsto manje u odnosu na oktobar.

“U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je manji 59 odsto, kada se izuzme primarna prodaja obveznica Crne Gore u prošloj godini, koja je iznosila 80,41 milion eura”, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Prosječan dnevni promet u novembru iznosio je 63,96 hiljada eura, a veći dio prometa, odnosno 67 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu.

Najveći rast cijene u novembru od 877 odsto zabilježile su akcije kompanije Riviera Kotor, dok su dionice Ultepa iz Ulcinja najviše pale, 87 odsto.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na dan 30. novembar iznosila je 2,8 milijardi eura i bila je 1,83 odsto niža u odnosu na isti prošlogodišnji period.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Porez i Prirez
Gost
Porez i Prirez

da pala zato skace PDV , struja, a porez na nekretnine jos ce da podignu. joj kako lijepo udaraju po narodu.

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

Mi miljijardu u alfa romeo 🍁👍💱ja i majka smo dobri trgovci bili i ja isto 👍🍁majkin ujak isto možda smo na njega bio je glavni za elan u bg 🍁👍elan je poznata fabrika u cijelom svijetu i dan danas 👍🍁💱musa lucic 🍁👍💱belo odelo bele cipele prije 50 godina 😂😂💱👍🍁🌴🌳🌵

Send this to a friend