Ekonomija

Partije lani zaradile 9,2 miliona eura

ilustracija

Politički subjekti u godišnjim izvještajima za 2018. prijavili ukupan prihod od 9.208.997,29 eura, saopšeno je iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Politički subjekti su bili dužni da podnesu završni račun i konsolidovani finansijski izvještaj za 2018. godinu Poreskoj upravi, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprječavanje korupcije, najkasnije do 31. marta 2019. Izvještaje su dostavila 54 politička subjekta u zakonom propisanom roku, od kojih je ukupno 49 političkih subjekata izvještaje predalo Agenciji.

Agencija vrši kontrolu finansiranja političkih subjekata i nadzor nad sprovođenjem tog zakona, a DRI će izvršiti reviziju godišnjih konsolidovanih izvještaja političkih subjekata čiji ukupan prihod prelazi 10.000 eura.

S tim u vezi, Agencija je utvrdila da su politički subjekti u izvještajima prijavili ukupan godišnji prihod od 9.208.997 eura, ukupan godišnji rashod od 9.575.790.98 eura, i dugovanja u iznosu od 2.154.458.29 eura. U strukturi prijavljenih prihoda prednjače prihodi prikupljeni iz javnih izvora (budžetska sredstva), u iznosu od 84,01 odsto ukupno ostvarenih prihoda.

Agencija je, u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izvršila analizu podataka iz dostavljenih izvještaja i upoređivanje sa podacima o poslovanju političkih subjekata koje ima u svom posjedu.

Kao i u slučajevima ranijih kontrola izvještaja političkih subjekata, Agencija je utvrdila i konstatovala potrebu što skorije izmjene Obrazca koji propisuje formu godišnjih izvještaja, kako bi se dodatno unaprijedio i standardizovao način izvještavanja političkih subjekata.

Agencija podsjeća da je, u cilju daljeg unapređenja transparentnosti finansiranja političkih subjekata, ova institucija uradila Analizu regulatornog okvira za finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, kojom je definisano 46 preporuka za unaprjeđenje zakonskog okvira u ovoj oblasti.

Agencija će i u narednom periodu insistirati na ispunjavanju svih preporuka iz Analize, i s tim u vezi, pružiti stručnu podršku prilikom budućeg unapređenja propisa u ovoj oblasti, u cilju dodatnog jačanja integriteta političkih subjekata i izbornih kampanja i jačanja transparentnosti poslovanja političkih subjekata.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Zar je moguće da partije koje su unutrašnji neprijatelji države,teroristi,
tako dobro zarađuju?
Užas!

Meka
Gost
Meka

Ovi iz DPSa barem nesto I daju svojim glasacima. Opozicioni politicari ni centa ne daju svome clanstvu. Tuzno.

Bum tras bum
Gost
Bum tras bum

Bilo bi lijepo sada da objave KOLIKO SU PARA DONIRALI DJECI ZA KOJU SMS PORUKAMA UPLACUJEMO POMOC….

ND
Gost
ND

E đe nama pare idu….

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Od čega su zaradili oće li mi ko objasnit kojim biznisom se bave osim sto nas j..u u zdrav mozak

Ovako je
Gost
Ovako je

Ko: Jednim od 3 najunosnina: Politika, religija i kriminal.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Ovo su moje ruke što broje na stotone eura 💶🏦🤓👌👍

Send this to a friend