Ekonomija

Partnerski rješavati izazove u sektoru ribarstva

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja spremno je da, kako su saopštili njegovi predstavnici, u narednom periodu intenzivnije pomogne profesionalnim ribarima i uzgajivačima u izgradnji efikasnog i konkurentnog sektora i daljeg uskađivanja sa ribarskom politikom EU.

Generalni direktor novoformiranog Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Slavica Pavlović, odražala je sastanke sa profesionalnim ribarima na moru i uzgajivačima morske i slatkovodne ribe i školjaka.

“Ministarstvo će aktivno raditi na prevazilaženju svih problema u partnerstvu sa ribarima”, navela je Pavlović u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da će se u cilju kontinuirane komunikacije nastaviti sa redovnim konsultacijama.

“Sastanci su bili prilika da se zajednički sagleda trenutno stanje u sektoru ribarstva. Ribari su tom prilikom podsjetili na najizraženije probleme sa kojima se susrijeću u obavljanju svoje djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Ribari su, istovremeno, iznijeli i niz predloga i sugestija za prevazilaženje problema, među kojima su najznačajniji vezani za ribarske luke, nepostojanje adekvatne infrastrukture na kopnu, odnosno mjesta prvog iskrcaja i prve prodaje, zastarelost flote, kao i neadekvatnu kreditnu podršku.

Pavlović je, kako se dodaje, upoznala ribare i uzgajivače sa jačanjem administrativnih, kao i inspekcijskih kapaciteta, kroz formiranje novog direktorata, čime se stvaraju uslovi za efikasniju implementaciju svih pravila koja pred Crnu Goru postavlja Zajednička ribarska politika.

Predstavnici Direktorata za ribarstvo imali su sastanak i sa predstavnicima Instituta za bilogiju mora, na kojem je izraženo očekivanje za nastavak izuzetno dobre saradnje koja je ostvarena u prethodnom periodu između te dvije institucije.

“Saradnja je naročito važna u dijelu pripreme i učešća na međunarodnihm projektima, kao i na realizaciji mjera održivog upravljanja i očuvanja resursa riba i drugih vodenih organizama, predviđenih Agrobudžetom za ovu godinu”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend