Ekonomija

Pejović najavio gašenje KAP-a i otkaze za 500 radnika

Direktor firme Uniprom, u čijem vlasništvu je Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Pejović najavio je danas gašenje KAP-a, i da će bez posla ostati preko 500 radnika. Pejović je rekao da će fazno gašenje početi 15. decembra, te da je to konačna odluka i da više pregovora nema.

Pejović na današnjem presu (Foto: CdM)
Pejović na današnjem presu (Foto: CdM)

“Nakon 50 godina rada KAP-a, a osma godina od kako njime upravlja Uniprom, baš u trenutku kada je cijena aluminijuma veoma povoljna na berzi, nažalost danas moram saopštiti da su sve učinili da danas najavimo da se Kombinat Aluminijuma zatvara”, rekao je Pejović.

Ovo je prvi put, rekao je, da se problemi i teškoće dijele sa javnošću.

“Dobru volju da prevaziđemo haos predstavnici EPCG pokazali su juče kada su ponudili višu cijenu 127 eura po megavat satu. Sve vrijeme manipulišu informacijama, da ukoliko zadrže normalnu cijenu biti u minusu 80-100 miliona eura. Mi protiv građana nećemo nikada raditi. S obzirom na to da će gašenje KAP-a imati 100 miliona viška, vjerujem da će ovaj profit podijeliti sa građanima tako što će od januara smanjiti cijenu struje za 50 odsto. Građanima ponavljam, nikada nijesmo niti ćemo sticati profit preko vaših leđa”, kazao je Pejović.

Istakao je zabrinutost zbog otpuštanja preko 500 radnika i prekid saradnje sa više od 200 domaćih kompanija.

“Predstavnici države, određeni ministri, čelnici javnih preduzeća i službi pokrenuli su hajku protiv Uniproma. I to putem konkretnih postupaka kao što su pokušaji da mu se umanji imovina naplatom obaveza koje su nastale za vrijeme bivših operatera, pogrdnim kvalifikacijama i neistinama i potpunim odsustvom zainteresovanosti za jednog od najvećih crnogorskih izvoznika. U ozbiljnoj državi, bili bi tu da zaštite, podrže i pomognu”, rekao je Pejović.

Uniprom je, saopštio je Pejović, samo prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014. pa do 30.11.2021. godine platio 456.054.404 eura.

Kompanija Uniprom, koja je vlasnik KAP-a, najavila je ranije da će obustaviti proizvodnju zbog visokih cijena struje i otpustiti 500 radnika.

Prema ugovoru sa Elektroprivredom (EPCG) oni su do sada plaćali 45 eura po megavat satu (MWh), a sada im nude da ta cijena bude oko 120 eura zbog rasta cijena električne enargije na evropskim berzama.

Sa druge strane, iz EPCG kažu da bi dalja primjena postojećih cijena koje važe za Uniprom dovela EPCG u gubitak od preko 60 miliona eura u 2022. godini, što bi se, kako kažu, odrazilo na teret građana Crne Gore i visinu cijene struje koju plaćaju.

“EPCG stalno manipuliše. Kažu da će ako struju bude isporučivala KAP-u biti u minutu 80-100 miliona. Poručujem im sad – nema više KAP-a. Ostvariće 100 miliona gubitka. Da ja stičem na teret građana profit, ne. Ja se odričem svega. Neću da dozvolim da građanin kaže – mi smo trpjeli zbog tebe. Kod mene je prioritet građanin”, ponovio je Pejović.

Ni jedna Vlada, ističe on, nije ni jedan jedini euro pomogla Uniprom kompaniju.

Ističe da megavat kod Elektroprivrede košta plafon 28 eura, mi smo je plaćali najskuplje u svijetu – 45 eura.

“Sve smo uredno plaćali što se tiče EPCG”, dodao je.

Rekao je da će se sva prava radnika ispoštovati.

“U Unipromu je zaposleno 150, a u drugoj firmi koja radi kod nas oko 380 ljudi”, dodao je on.

A.Šofranac

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Milatoviću, sad ga opanjkavaj kod stranih investitora ali i prupremi se za ovih 500 radnika sa svojim familijama.

krivo kopter
Gost
krivo kopter

drugi put prijeti otkazima i zatvaranjem da vidimo ovaj put oli odrzat rijec

Ebabil
Gost
Ebabil

Sve je pogaseno pa i to,,bilo je za ocekivat 🤣

Stavra
Gost
Stavra

Povuce ovo jos dosta firmi u ambis koje su radile za kap boksite zeljeznicu spedicije koje su vozile aluminijum i jos doata toga treba sve dobro preracunati prije gasenja

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

Ako tako brinete za građane, ajde da prioritet u isporuci domaće struje imaju građani po domaćim cijenama, Sve što ne potroše građani da ide KAP-u po dosadašnjoj povlašćenoj cijeni, a sve što mora da se uveze neka uveze KAP po tržišnim cijenama.

Nego sto
Gost
Nego sto

Gasi Pejovicu, spasi sebe ove sredine…A Vlada neka otvori sebi novu fabrikicu pa da vidimo kako oni vode biznis hahaahahha

freeMNE
Gost
freeMNE

Šta je to za eksperte, dovešće oni novog investitora.

sigmund
Gost
sigmund

Lukavo 😂

Благо теби
Gost
Благо теби

Daj neka se ugase vise.godinu dvije unazadbkad god zagusti prijetite sa nekim radnicima od kojih je 90posto istih uzeli penziju I otpremninu,pa rade na slcrno na stetu ostalog naroda.
Daj da se Kap jednom vise preprica.

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno je zatvoriti Kap

vavilon
Gost
vavilon

što visi neka i otpane

Prc
Gost
Prc

Crna Gora je velika zemlja sa velikom tržištu… Brzo ce se naci posao. E viva

Laki
Gost
Laki

Mene stize racun 53e previse bas previse a on hoce toliko struje za 45e 😂😂

The_Stig
Gost
The_Stig

Kako je KAP sa 5000 dosao na 500 radnika o tome niko ne prica. Niko i ne spominje njih i njihove porodice. Kako su oni zivjeli preko 10 godina. Cak i ovih 500 su dobili otpremnine (kada je KAP bio u stecaju).

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Neka Otpuštene radnike zaposli EPCG.Rovčanin reče da bi izvozom struje koju prodaju KAPu,na tržištu zaradio 160 milki.Pa lijepo nek izvole i zaposle ljude.Imaju odakle.

Ivan ivan
Gost
Ivan ivan

Pejoviću,gasi imaš moju punu podršku.Ništa nije valjalo u prethodnom periodu za ove koji su sad na vlasti,gasi ako može i sjutra pa neka se pokažu ovi novopečeni eksperti sa nabudženim biografijama.Ustupi im prostor,preklinjem te.

olivermlakar
Gost
olivermlakar

Dečki u administraciji, to nije ljepo što vas zanima samo jednostrano komentiranje. Mislim, onoga, ak malo kritike, ili protumišljenja pustite na portal, neće vam niko uzet junfera. Ljubac.

Crnogora
Gost
Crnogora

Pa onda je sama reakcija i gasenja Boksita.Strasno.

ide vuk
Gost
ide vuk

Treba ugasiti ovu nesrećnu vladu i još nesrećniji crnogorski narod kad je mdočekao ovakvu svlast.

ironman
Gost
ironman

Drag neki čojek

Srećko
Gost
Srećko

Da sam na tvom mjestu odmah bi ga zatvorio i uživao do kraja živira bez nervoze i stresa pa neka ovi eksperti bez dana staža zauzmu kormilo.

J.j.j
Gost
J.j.j

E pa Pejovicu izgleda da je dosta bilo. Ako je ti placas 45 a ja 100 evra onda nesto nije u redu. Napokon promjene.

Soko tica
Gost
Soko tica

Pejovicu ulozio si 22 miliona u kombinat . A samo zemljiste kosta oko 300 miliona . Neznam sto se bunis . I sjekiras se za radnike . Kako ne .

Izkorjena čupat
Gost
Izkorjena čupat

Struja se prodaje pomorski kablom italiji i evropi epcg ima struje koliko oćeš uzimaju pare sa nje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ugasili su Montenegro Airlines, pa ugasili Aman i zatvorili Sveti Stefan, zatvorili Duvanski kombinat, gase Institut Simo Milošević… Samo da bi Vučić kupio Crnu Goru za male pare. A oni će napunit džepove i nestati.

Hogar
Gost
Hogar

Po Crnu Goru bi bolje bilo da smo bombardovani ili da nas je pogodio razorni zemljotres..kraće bi se oporavljali od posledica,nego što ćemo od zlih klovnova srpskog sveta.
#i sad će se pojavit Milatović i Spajić sa novim tabelama i dijagramima 😵

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Oćemo li u kapitalizam ili dogovornu ekonomiju?
Nema niko da se ljuti što se zatvara kombinat koji od svoga postanka nije pozitivno poslovo.
Radnike treba na neki način zbrinut i završit sa teškom industrijom u crnoj gori,naravno i željezaru treba zatvorit.

Lipovo
Gost
Lipovo

Što EPCG ne raskine ugovor sa njim pa neka je kupuje na berzi!

Thor
Gost
Thor

Ako je istina ovo sto zbori Pejovic, onda je velika sramota ove vlade ostavit bez hljeba 500 radnika. Neka svaki ima po 2 djece i zenu, eto 2000 ljudi i vise ostade bez ljeba usred zime. Tuga i velika sramota, nadam se da ce ministar Spajic dobro razmislit o ovom slucaju. Jos jedan nepromisljen i los potez a sve u… Više »

Montenegro
Gost
Montenegro

U pitanju su stotine povezanih firmi u reprolancu, pa negativni multiplikativni efekti, slobodno još dodajte par hiljada na tu računicu! Ugasiti najvećeg proizvođača i izvoznika u vremenu krize mogu samo diletanti! Ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru!!! Podgorica je mrtva bila kada god KAP nije radio, šta misle ovi sa državnih jasala, kako primaju platu!? Živi bili, pa viđeli…

KRMCI
Gost
KRMCI

ako epcg daje struju kapu po 40eura, njeni gubici će biti veći nego sve zajedno što taj tvoj reprolanac može da obrne a ne da zaradi…..

Alokin
Gost
Alokin

Aj stavi na papir oa onda komentarisi. Nije ti komplikovana racunica

Pjesak
Gost
Pjesak

Apostoli nam sve firme pogasiše

Spasoje
Gost
Spasoje

kako uspjesan ministar ekonomije, gasi fabrike umjesto da otvara hahaha

Balsa
Gost
Balsa

Ova Vlada unisti sve cega se dohvate. Oce li se ovaj narod ikad osvijestiti?

Ja i Jos neko
Gost
Ja i Jos neko

Da su na vrijeme ulozili u drige izvore energije ne bi dosli do ove situacije. Doduse lakse je optuzivati druge za svoje greske.

brdjanin
Gost
brdjanin

Appstoli svjesno gase svaku firmu koja je radila u prethodnom periodu. Otvaraju prostor za svoje. Inace, normalno bi bilo da pohapse i procesuiraju one koji su kriminalom stekli imovinu a ne da zatvaraju firme. Toliko o ekspertima!

Ami dzi
Gost
Ami dzi

Dusa mala

Kasno je
Gost
Kasno je

Dovešće apostoli novog vlasnika iz Srbije,pa Epcg,pa Luku Bar,itd…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Glasajte experte, pa trpite !!!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Sram bilo sramnu vladu ove nesretne drzave

Brusilica
Gost
Brusilica

Gasi to. Ne mozemo svi gradjani da placamo visoke racune za struju da bi jedna privatna firma imala profit. Kap je ionako propala firma, gubitas najveci. To je trzisna utakmica, ako ne poslujes dobro ne mozes da opstanes.

Emanon
Gost
Emanon

Na berzi je cjena 160e za MWh, sta vam nije jasno? Hocu i ja, kao i svi ostali gradjani ove drzave da placaju 3 puta manji racun.

BosaNova
Gost
BosaNova

Neka uzme Epcg KAP za taj visak koji im stane i da vise pocinemo od subvencija i kombinacija

Naroz
Gost
Naroz

Prvo Montenegro Airlines, sad KAP… Nije loše za godinu dana rada apostolata.

GAETA
Gost
GAETA

Dragi moji radnici KAP-a, Vas 500 sa porodicama i mi gradjani koji nijesmo zadovoljni radom ove sramne vlade, na ulice do BOLJE BUDUCNOSTI!
Radnicka klasa je uvjek bila najveca snaga.

Folirant
Gost
Folirant

Nece ga ugasiti, po ko zna koji put blefira

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

EPCG se uništava, sada i KAP. Toliko porodica ostaje bez kore hljeba. Utvrditi čija je odgovornost i suditi za izdaju!

ivica
Gost
ivica

Sad ce oni to da daju srbima jer Srbija treba aluminijum i kupice Srbija za djaba EPCG koji ce im dati struju za djabe.
Sirotinja ce da radi i ide na Litije za Svetog savu i SPC.

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Gospodin bio i ostao!

Danilo
Gost
Danilo

Gasi to pa nek agregati se griju na svjeće.

Virus
Gost
Virus

Ponovno pokretanje KAP-a 20 miliona.
Godišnji gubitak EPCG 60 miliona.
Saldo je nula.

Realnost
Gost
Realnost

Ovo je samo ne naivno ,potpuni kolaps sistema ,politika je uništila biznis ,covjek je rasteretio firmu eto jeftine struje ,Pametnome dosta .

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Gasi to neka treba, ne štedi.Ne štede nas.

Kokot
Gost
Kokot

KAP je rupa bez dna.Što se tiče gašenja svi znamo da je to isplanirano i prije pregovora.

Montenegro
Gost
Montenegro

A sto rade apostoli. Gase najvecu firmu

Ja i Jos neko
Gost
Ja i Jos neko

Da da, za sve su krivi neki drugi, vazda krivite druge.

Realno
Gost
Realno

Svi na ulice!

moreplovac
Gost
moreplovac

I treba pa neka eksperti ukapiraju da za ponovno paljenje samo treba 22miliona eura.

Send this to a friend