Ekonomija

Pejović: Otvaranjem novih pogona u KAP-u biće zaposleno još 100 radnika

Sredinom jula u Kombinatu aluminijuma biće otvorena fabrika silumina, a do kraja godine i pogon za proizvodnju bileta, kazao je u razgovoru za Novu M vlasnik KAP-a Veselin Pejović. Poručuje i da će otvaranjem novih pogona biti zaposleno još 100 radnika.

Mnogo se toga promijenilo od kako je nikšićka kompaniju UNIPROM u julu 2014. godine kupila podgorički Kombinat aluminijuma.

“Do sada od 2014-te godine je uloženo nekih 60-70 miliona eura“, kazao je Pejović..

U toku su pripremni radovi za gradnju fabrike bileta-trupaca. Kompletan posao biće završen do kraja godine, a sve će koštati  15 miliona eura.

Sredinom jula, kaže Pejović, biće otvorena i nova fabrika silumina. U toku je instalacija opreme, a svi proizvodi iz tog pogona ići će na međunarodno tržište.

“Kompletna proizvodnja sve je namijenjeno za izvoz, a investicija je 15 miliona eura. Izvoz je orjentisan na par država a to su Poljska, Italija, Njemačka, Austrija, Turska. Sa puštanjem novih fabrika izvoz u 2020-oj godini trebalo bi da bude 300 miliona dolara“, naveo je Pejović..

Da će nova fabrika silumina u mnogome olakšati proces proizvodnje vjeruju i radnici. Milorad Vujošević već 20 godina radi u KAP-u, od čega šest godina u proizvodnji legura.

“Mi smo imali i prije staru liniju međutim ovo je sad nešto najsavremenije što u svijetu u aluminijskoj industriji postoji“, ističe Vujošević.

“Uslovi su mnogo bolji, vidite i sami. Vjerovatno će to ići još na bolje“, istakao je zaposleni Dejan Popović.

Među brojnim investicijama je i ona od pet miliona eura za izgradnju sistema za prirodni tečni gas.

“Mi smo jedina fabrika sada na Balkanu koja ima prirodni tečni gas. Mislim da ćete se sami uvjeriti da na postojećim dimnjacima od fabrike anoda. Vi ste do prije pola godine dok nijesmo pustili gas vidjeli koji dim i koje boje izlazi a šta je danas i koji gasovi se kreću”, objasnio je Veselin Pejović.

Dugo je KAP važio za jednu od pet crnih ekoloških tačaka. Danas je, tvrdi Pejović, daleko od toga.

“Sa još par stvari koje treba da uradimo u elektrolizi B KAP više neće da bude zagađivač, to u svakom momentu može da se provjeri“, kazao je on.

U kompaniji je trenutno zaposleno 550 radnika, a biće ih 100-ak više kada sa radom počnu dva nova pogona.

“Nećemo da stanemo nego idemo u dalju realizaciju i dalji program. Moj plan je da kada se završe ove investicije koje sad postoje da odmah nastavim sa daljim investicijama i daljim prerađivačkim pogonima u KAP-u“, kaže Pejović.

Samo za remontovanje 180 ćelija u elektrolizi B, ali i brojnih objekata u krugu fabrike potrošeno je oko 20 miliona eura. U potpunosti je rekonstruisana zdravstvena ambulanta, restoran kao i kupatila i svlačionice za radnike.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ko će vam raditi, kada ni one prošle niste isplatili ?

Nebojša
Gost
Nebojša

Ajde boga ti!!! Pa ti si fabriku dobio dzabe! Sad ćeš pred izbore da dobiješ još 100 radnika dzabe, i svi zadovoljni! E viva!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Koja škola treba za radnika u Kap-u? Ozbiljno pitsm,jer vjerujem u budućnost ove fabrike. Hvala.

Realan
Gost
Realan

Visa uzaludna a po mojoj procjeni ti je imas primice te 100%

Mark
Gost
Mark

Saberi ako umijes Veseline ?To je 40 miliona a ne 60-70.Ti ni me znas pravu cifru pa je tebi 10 miliona sica…60-70..Tako su se gadjali i tvoji prethodnici Rusi.I oni su bili “ulozili kazu 300 miliona”a nijesu ni 10,pa se uneredise u fabriku.Od fale nema vajde nego cuti i radi.Kome se hvalis i zasto ?!

PetarPan
Gost
PetarPan

Evo iz prve ruke da se zna.Plate redovne na račun cijela,penzijsko na punu platu.Dobar radnik dobija stalni posao u zakonskom roku,normalno neradnici i pametari otkaz.Ako se čovjek razboli ili treba operacija dobiće pomoć.Ako ne daj Bože umre porodoca je zbrinuta i neko radno sposoban će dobiti posao.Malo li je na ovom našem brdovitom balkanu…

Zagoric
Gost
Zagoric

Meni komsija radi tamo kaze da mu je plata manja nego kad su rusi bili i da nema godisnji odmor.

kapovac
Gost
kapovac

nas starih radnika ima oko 250 neka nam se isplati otpremnina i staz poveze da se penzionisemo novi vlasnik izrezao pola elektrolize i Glinicu i sad pravi cerke firme a mi ostali bez stambenih para i odmora itd…

Montenegro
Gost
Montenegro

Novi zaposljeni ,a stari otpusteni HE HE

Marija
Gost
Marija

Tako je, novi putnici udju a stari izadju! Princip je isti i za aluminijum.

Mujica
Gost
Mujica

Ko se krije iza ovog “bizmismena”

Vujica
Gost
Vujica

Sto se to tebe tice dal se neko krije ili se ne krije!

Montenegro
Gost
Montenegro

A sto se tebe tice sto se njega tice .

Bnjj
Gost
Bnjj

Dobro je da ste makli onu vijest Zarka Radulovića ono treba ka hit okačit da opiše CG kad turisti dođu da vide koje plate imaju CG radnoci

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako je istina ovo je odlična vijest. Da li se poštuje zakon o radu i kolike plate imaju ti radnici. CG trebaju fabrike posebno na sjeveru i u Baru i Nikšiću, Pg tu se kreiraju bolje plaćena mjesta i rast plate koja inače prosečna iznosi 432 e po Poreskoj upravi a ne po Monstatu prevarno izračunate 512e po anketama

Marija
Gost
Marija

Zna tematiku radio je sa biletima, kartama za autobus!

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Pakosna si i ljubomora “Marija.”

Vujica
Gost
Vujica

Pa sto ako je radio kao kondukter?! Vidis kako covjek napreduje, sve se moze kad se hoce! I Dzef Bezos je bio postar pa je sad najbogatiji covjek na svijet! U svim tim zivotnim putevima tebi nije lako kad si tako ogranicena!

Aaa
Gost
Aaa

Upravo tako,inace covjek je bio kondukter sa 18 godina, sto je za svaku pohvalu…Danas sa 30 pocinju da rade…

NK men
Gost
NK men

To sto je bio kondukter pa uspjeo to je za pohvalu svudje bez u Crnoj Gori dje se svaki licni i drustveni napredak osporava sa nekom pricom ko je i sta radio ranije. A sto se tice njegovih firmi radnici mu se zale na bas los odnos prema njima i da se za najmanju sitnicu dobija otkaz bez ikakve zakonske… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pejovic je uspio jer je njegova porodica dobila kredit u vremenu bivse Jugoslavije, tzv Zeleni plan.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bar je pismena za razliku od tebe.

Send this to a friend