Ekonomija

Pejović: SDT nije podiglo optužnice u predmetima Avala i Šetalište Petrovac

dav

Specijalno državno tužilaštvo nije podiglo optužnice protiv odgovornih u predmetima ,,Avala” i “Šetalište Petrovac”, jer da jeste-znalo bi se za to, smatra potpredsjednik Demokrata i odbornik u Skupštini opštine Budva Mijomir Pejović.

Pejović je, na današnjoj konferenciji Demokratske Crne Gore, podsjetio da javnost i dalje nema odgovor na pitanje dokle se stiglo sa pokretanjem postupka krivično pravne odgovornosti u predmetima prodaje hotela ,,Avala” i izgradnje šetališta u Petrovcu.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je prošle godine, kako je Pejović rekao, uslijedilo saopštenje da su navedena dva predmeta u radu kod SDT i da je u predmetu ,,Avala” određeno finansijsko vještačenje koje je u toku. Za predmet ,,Izgradnja šetališta u Petrovcu”, VDT tada je odgovorilo da je završeno vještačenje po vještaku građevinske i ekonomske struke i da je u toku analiza izvršenog vještačenja prije donošenja odluke.

No, navodi Pejović, SDT izgleda nije ni podiglo optužnice protiv odgovornih u ovim predmetima.

“Iz Izvještaja o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2017. godinu koji je dostavljen Skupštini Crne Gore ne može se dokučiti sudbina ovih predmeta. Sumnjam da se kriju u statističkom podatku Izvještaja da je kod Specijalnog državnog tužilaštva, od 664 predmeta u kojim je pokrenut izviđaj, ostalo u provjerama 357 predmeta, preciznije ostalo neriješeno znatno više od polovine predmeta u radu”, naglasio je.

Demokratska Crna Gora, dodaje potpredsjednik te partije, ne vidi ni jedan opravdani razlog da SDT u ovako važnim predmetima, ni poslije više godina, ne donosi odluku o pokretanju postupka pred nadležnim sudom za utvrđivanje krivično pravne odgovornosti onih pojedinaca koji su Budvi i Crnoj Gori nanijeli višemilionsku štetu.

“Podsjećam da sam još 2011. godine kao odbornik SO Budva javno pozvao VDT da se pozabavi predmetom ,,Šetalište Petrovac”, ukazujući da je cijena za izgradnju ovog šetališta, od prvobitno ugovorenih dva miliona, naknadnim aneksima povećana na preko osam miliona eura. Na navedeni način je isisavan novac iz budžeta Opštine Budva i pljačkani svi građani Budve. Nesporan je i veoma naglašen javni interes da se vinovnici ove očigledne pljačke što prije privedu pravdi, ali i da se opljačkani novac vrati Opštini Budva, odnosno njenim građanima,” izričit je Pejović.

Ta pljačka, kaže, dešavala se u vrijeme kada je Budvom harala organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem, koja je dio svojih kriminalnih aktivnosti već sama priznala.

Zato, ističe, Demokrate smatraju da se nikako ne smije zaboraviti pljačkaška privatizacija hotela ,,Avala”.

“Uz dobro poznate činjenice da je hotel ,,Avala” prodat za samo 3,2 miliona eura, iako je bio procijenjen na nekoliko puta veći iznos, na postupak njegove privatizacije posebno svjetlo je bacio jedan od suvlasnika kompanije ,,Beppler & Jackobson” koja je kupila hotel ,,Avala”, Igor Lazurenko, koji je pred sudom u Londonu detaljno opisao kako je tekla procedura kupovine hotela ,,Avala””, navodi Pejović.

Specijalno državno tužilaštvo, naglasio je, ukupnoj javnosti duguje odgovor da li je u tom predmetu korišćena međunarodna pravna pomoć, pribavljena izjava jednog od suvlasnika kompanije, koja je tada kupila hotel ,,Avala” i kakvi su rezultati svega toga.

“Prije oko godinu dana nakon mog presa na ovu temu VDT je reagovala svojim saopštenjem. Nadam se da će na isti način postupiti i nakon ovog presa, ali i da će imati što da kažu u vezi sa (ne)postupanjem u ovim predmetima čiju sudbinu ukupna demokratska javnost sa razlogom iščekuje”, zaključio je Pejović.

Send this to a friend