Ekonomija

Pejović: Svi navodi drvoprerađivača o nepravilnostima u poslovanju područne jedinice Plav biće temeljno ispitani

Foto: Uprava za šume

Na inicijativu predstavnika drvoprerađivača iz Plava, danas je u Upravi za šume, VD direktora, Srđan Pejović sa svojim saradnicima: VD pomoćnice direktora Jelicom Paldrmić i načelnikom službe za finansije, računovodstvo i javne nabavke, Vulom Boškovićem organizovao sastanak kako bi se detaljno upoznao sa problemima koje ovi drvoprerađivači javno ističu već duži period.

Kako je saopšteno iz tog resora, drvoprerađivači iz Plava izložili su direktoru probleme sa kojima se susreću prilikom konkurisanja na javne pozive, a takođe su i ukazali na određene nepravilnosti, za koje tvrde da postoje u poslovanju područne jedinice Plav.

“Nakon detaljne analize javnih poziva i neophodnih uslova, koje je Uprava za šume objavila u prethodnom periodu, došlo se do zajedničkog zaključka na način što je uočen propust drvoprerađivača u svojoj dokumentaciji, a koji će nastojati da koriguju u narednom periodu, kako bi mogli da ravnopravno učestvuju na budućim Javnim pozivima, sa potpuno ispunjenim uslovima”, navodi se u saopštenju.

Pejović je istakao da će se u narednom periodu aktivno raditi na napuštanju koncesionog sistema zaključno sa 2022. godinom, kada ističu preostali koncesioni ugovori i da će prodajom drveta na lageru, što je u budućim poslovnim planovima, sirovina biti dostupna svima koji budu imali potrebu za njom, po znatno većoj cijeni od trenutne.

“Uprava za šume se prvenstveno bavi šumarstvom i da iz tog razloga zaštita šuma i šumskog resursa jeste i mora biti primarni cilj. Ono na čemu treba raditi u narednom periodu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svakako je precizna evidencija svih drvoprerađivača i njihovih proizvodnih kapaciteta, na osnovu podataka koje će se prikupiti obilaskom terena, čime će se olakšati postupci prodaje državnog resursa i osigurati da on ide u ruke onima koji se zaista sa tom privrednom djelatnošću i bave”, kazao je pejović.

On je istakao da je neophodna podrška lokalnoj ekonomiji, zbog čega će se raditi sve da se lokalne firme i zaposleni u njima sačuvaju i podrže, kako bismo zaštitili odlazak ljudi iz manjih sredina.

“U toku je detaljna analiza svih poslovnih knjiga Uprave za šume iz prethodnog perioda, nakon čega će se procesuirati sve nepravilnosti koje budu utvrđene, što svakako neće biti izuzetak i za Područnu jedinicu Plav. Svi navodi drvoprerađivača iz Plava o nepravilnostima u poslovanju Područne jedinice Plav biće temeljno ispitani, a ukoliko se isti potvrde, sigurno je da će svi zaposleni, koji budu snosili odgovornost za te nepravilnosti biti i sankcionisani”, zaključio je Pejović.

Send this to a friend