Ekonomija

Pekari predlažu 70 centi za bijelu veknu

Foto: Pixabay

Grupacija pekara pri Privrednoj komori uputila je trgovačkim lancima prijedlog da od 1. januara cijena osnovnog hljeba u Crnoj Gori bude 58 centi bez PDV-a, odnosno 70 centi u maloprodaji, uz napomenu da vladina odluka o zamrzavanju cijena ističe 31. decembra, kazao je za Pobjedu direktor Uniprom pekare i zamjenik predsjednika Grupacije Vesko Nikolić, dodajući da će isti prijedlog dostaviti i resornom ministarstvu.

Očekuje da bi sastanak sa trgovcima i predstavnicima ministarstava kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i poljoprivrede trebalo da bude održan sredinom sedmice. Da je sastanak sa pekarima u planu, potvrdili su Pobjedi i u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

“Međuresorna radna grupa, koju čine predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i poljoprivrede trenutno analizira situaciju i nastoji da pronađe najbolje rješenje za sve. Na toj liniji planirani su i sastanci sa proizvođačima hljeba, a o narednim mjerama javnost će biti blagovremeno obaviještena”, rečeno je Pobjedi iz MER-a.

Nikolić je, imajući u vidu energetsku krizu, ukazao i da u Srbiji od 1. januara najavljuju poskupljenje struje, čija će cijena biti gotovo duplirana, pa je za očekivati da se i to odrazi na cijenu sirovina.

Na pitanje da li su poskupljivali ostale vrste hljeba, Nikolić navodi da industrijske pekare u koje spada Uniprom, Inpek i Don don, od avgusta, kada je ova odluka u primjeni, nijesu povećavale cijene, ali nema informaciju da li to važi i za privatne pekare.

Trgovci, kako je naveo, imaju razumijevanja za njihov prijedlog, navodeći da je to realno poskupljenje, ali sugerišu da javnost o tome mora biti obaviještena od strane ministarstava.

Nikolić je ranije ocijenio da je odluka o zamrzavanju cijene bijele vekne od 600 grama na 40, odnosno 50 centi imala smisla u momentu donošenja, ali da su već polovinom septembra poskupili i brašno i energenti.

Naveo je da su samo tokom posljednja dva mjeseca sirovine poskupile 50 do 150 posto.

Prema posljednjim podacima sa Novosadske robne berze, pšenica se prodavala za 28 centi po kilogramu, dok je ta cijena početkom jula bila 18 centi.

Na svjetskim berzama u Parizu, Čikagu i Mineapolisu cijena pšenice se prošle nedjelje kretala između 25 i 26 centi po kilogramu.

Nikolić je ranije ukazao da je apsurdno zamrzavati cijenu hljeba, imajući u vidu da su pšenica i energenti berzanske robe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miso
Gost
Miso

Aj Taj leb I nije problem Al ostalooo!!!

Zastidje
Gost
Zastidje

Najgori hleb ikada u istoriji covjecanstva,cist otrov!

Jelena
Gost
Jelena

Neka zaokruze na 1e, svakako se polako primiču, lakše će mi biti ako zaokruze, ko će cekati 30 centi.

Montenegro
Gost
Montenegro

Bio sam u Voli, sve je skuplje za 50% no prije 2 godine. Ova Vlada nije bas dobra cini mi se

Milko
Gost
Milko

Treba dici na 5 eura,samo jako i najvaznije u svemu da je osvezilo i da je svezije i svezije iz dana u dan !!!

Idemo jako
Gost
Idemo jako

Normalno… cijene su podivljale… u mtel sami poskupili kablovsku i internet za 1€ …. da ne pricamo sve ostalo…. plate ostaju iste a problem je poskupljenje hljeba… bokan sve poskupio -30-40%….

Red
Gost
Red

Mtel svake nove godine poskupi svoje pakete 1€

Send this to a friend