Ekonomija

Penzije najviše u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Ilustracija

Prosječne penzije u državama nekadašnje Jugoslavije kreću se u prosjeku od 200 do 500 eura. Najniže penzije primaju nekadašnji radnici u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok su najviše u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pišu Dnevne novine.

Najveće penzije

Prosječna penzija u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, iznosi 284 eura.

“Ukupna sredstva potrebna za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja 32,91 miliona eura”, naveli su u crnogorskom Fondu PIO.

Nešto više od 300 eura, prosječno primaju hrvatski penzioneri, dok ubjedljivo najveće penzije, kada su u pitanju bivše države SFRJ, imaju Slovenci.

Zanimljivo, slovenački parlament nedavno je usvojio  izmene zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, prema kojem će svi koji imaju pune uslove za starosnu penziju primati zagarantovanih 500 eura.

Prema podacima Vlade Slovenije, minimalnu penziju od 500 eura primalo bi oko 45.200 penzionera. Zakon je prihvaćen bez ijednog glasa protiv, uprkos tome što su vladin predlog opozicione stranke ocijenile kao populistički potez, namijenjenim privlačenju birača u posljednjoj godini mandata sadašnje vlade.

Srbija na začelju

Ubjedljivo najmanje prosječne penzije isplaćaju se u Srbiji. Penzioneri iz ove države prosječno imaju penziju od 200 eura, a čak dvije trećine od 1,7 miliona penzionera iz Srbije prima manje. Veću prosječnu penziju za 20 eura u odnosu na Srbiju primaju penzioneri Bosne i Hercegovine.

“Najniža penzija iznosi 166 eura, zagarantovana 420 eura, dok najviša penzija iznosi 1.110 eura. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za jul, s uračunatim troškovima, iznose oko 84 miliona eura. Penziju za jul je primilo ukupno 410.134 korisnika”, kazali su u bosanskom Federalnom zavodu za mirovinsko-penzijsko i invalidkso osiguranje.

U Makedoniji nešto je bolja situacija nego u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju prosječna penzija. Penzioneri u Makedoniji, prema podacima makedonskog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosječno primaju nešto više od 225 eura.

“Minimalna penzija dostigla je 136 eura, a maksimalna 770 eura. Prosječna penzija u Makedoniji u prošloj godini iznosila je 124 eura. Trenutno u Makedoniji ima 302.531 penzionera”, objasnili su u makedonskom Fondu PIO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

upravo slusam filozofa Perovica koji tvrdi da je prosjecna penzija u cg 500eura a u srbiji nesto preko 30oeura
meni je puna penzija 137 eura ?
kaze da je u srbiji nezaoslenost veca no u cg dok Vucic i srpska statistika kaze da ih je 12.5%…..kolika je nezaposlenost u cg?

tschugo
Gost
tschugo

moja crnogorska penzija je 15.07 EU od tri godine radnog staza pa ne pripadam u onom prosjeku od prosjecnih penzionera sa visokom penzijom

Mitar
Gost
Mitar

Kod nas zive ne od mjeseca do mjeseca no od kontejnera do kontejnera. Sramota

Oktopod
Gost
Oktopod

A u Srbiji od depinije do deponije

car
Gost
car

Ne brini ti prijatelju za Srbiju , važno je da je vama dobro , pusti nas da brinemo svoju brigu a ti uživaj u blagostanju.

Ljuta
Gost
Ljuta

ma pusti ih srbija im je postala nedostupna i duhovna hrana….
evo danas htio da letim iz pg za bg kad avonska karta u jednom smjeru 306 eura..za penzionere 278eura…odlucih se vozom iz Trebinja jer voz ne kasni…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Odlično Oktopode.
Eto razloga da se CG iz Srbije vrate u milu im CG i da više ne parazitiraju po Srbiji.

Ljuta
Gost
Ljuta

mozda bi ali bi se morali odreci srpskog drzavljansta a cg im nije bise sigurno radi prava glasanja

Penzioner
Gost
Penzioner

Ali u Srbiji je sve, a naročito hrana, tri puta jeftinije. Hljeb 20 centi. Plus što ovdje prosjek izvlače penzionisani funkcioneri i poslanici koji su 2 mandata odradili i zato imaju penziju preko 1000 €. Ustavni sud je ocijenio da je taj zakon neustavan, ali vlada im nije ukinula te penzije kao majkama naknade, nego samo onima za ubuduće. Kad… Više »

Lob
Gost
Lob

Nesto ne vidjeh tu jeftinicu kad sam bio na Zlatibor

car
Gost
car

A što si išao na Zlatibor pored sve lepote cg.

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Ajde ti palako ovamo kod nas u Srbiju, pa da uživamo zajedno. U Srbiji je za tvoju informaciju, skoro sve skuplje, penzije najgore u Evropi. Ali tebi se to ne može dokazati, jer si ograničen.

car
Gost
car

Tebi prijatelju što ti je u Srbiji loše savetujem da ideš gde je bolje, niko te ne zadržava, možda je cg pravo mesto za tebe pa da uživaš do kraja života. Da je meni tako kako je tebi u Srbiji ja bi se odmah iselio da uživam de je bolje a ne da se zlopatim i da kukam.

DejanKO
Gost
DejanKO

Sto cini botovi iz Rozaja i Mojkovca. Znaci nije ono sto mi vidimo nego ono sto nam kazu iz DPS-a. Kakvi isprani mozgovi

Anonimni1
Gost
Anonimni1

Taman sam to htio da napisem. U Srbiji na pijacu za 20 e mozes da kupis sta hoces. Meni majka ima 130 eura penziju, (starosnu). Lideri u integracijama .

nsss
Gost
nsss

Varaš se, u Srboji je sve skuplje za oko 30%. Jedino što je jeftinije je struja i telekomunikacione usluge. Živim u NS a često sam u CG tako da sam upoznat veoma dobro sa cijenama.

DejanKO
Gost
DejanKO

Ti si Novi Sad vidio samo na razglednici, nisi iz Mojkovca mrdnuo

Ljuta
Gost
Ljuta

vidi se da cesto putujes za CG autobusom sigu.rno..ili ne ides na pjacu uopste pa te zena vara kad se vrnes koliko je potrosila ???
Pozdrav Iz Niksicke Zupe

zor
Gost
zor

284 eura oh kako da ne.Ovo me podsjeća na ovu prosječnu platu od 500+ eura hahah, 90% nema više od 200eu.

DejanKO
Gost
DejanKO

Tako je. A 90 % zaposlenih nema preko 350 eura.

stetoc1na
Gost
stetoc1na

kako bi ono, porodica Zugic i 100 nezaposlenih Crnogoraca ima prosjecnu platu 500e. Tako se i prosjek penzija izvlaci. I na kraju podatci su tacni. Glasali smo i sad uzivamo.

Send this to a friend