Ekonomija

Penzioneri KAP-a tuže državu zbog otpremnina

KAP

Penzioneri Kombinata aluminijuma KAP počeli su da potpisuju punomoćja advokatima, koji će podnijeti tužbu protiv države, ukoliko im do 31. decembra ne isplate otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima fabrike i Zakonu o budžetu.

Predstavnik penzionera Zoran Vukotić kazao je “Danu” da je tokom ljeta advokatska kancelarija Sava Šofranca podnijela tužbu u ime 150 penzionera, te da se ročište po toj tužbi očekuje tokom januara, dok su ostali penzioneri od utorka počeli da potpisuju punomoćja.

Od utorka je potpisano još 60 punomoćja, a ima ukupno 420 penzionera.

“U ponedjeljak je posljednji rok za potpisivanje punomoćja i ko ne potpiše neće dobiti otpremninu u slučaju da sud presudi u našu korist. Advokati nas besplatno zastupaju i penzioneri neće imati troškova bilo da dobijemo ili izgubimo spor”, rekao je Vukotić.

On, ipak, očekuje da sud donese odluku u njihovu korist jer su dva zakona na njihovoj strani, a Vlada, koja je izvršna vlast, neće da sprovede zakon.

Preko suda ćemo tražiti da se ispune naša prava, ukoliko nam Vlada do 31. decembra ne isplati otpremnine poručio je Vukotić.

Vlada, shodno zakonima, treba da penzionerima isplati 5,45 miliona. S obzirom na to da Zakon o budžetu važi do 31. decembra, tada im ističe rok za isplatu.

Vlada je, međutim, tražila od Skupštine da izmijeni zakon, jer smatraju da je diskriminatorski.

Send this to a friend