Ekonomija

Penzioneri protiv Fonda PIO podnijeli 96 tužbi

Ilustracija

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je u prošloj godini pokrenuo 104 postupka protiv penzionera da vrate preplaćeni dio penzije, a penzioneri su u 96 slučajeva tužili Fond PIO da im se vrati dug zbog manje isplaćene penzije i mnogim drugim osnovama, navodi se u izvještaju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Penzioneri su pristali da vrate preplaćenih 29.000 eura.

“Fond je pokrenuo postupak u 104 predmeta radi povraćaja neosnovano isplaćenih i primljenih iznosa penzija ili nekog drugog pripadajućeg prava sticanja bez osnova. Na osnovu opomena, vansudskih i sudskih poravnanja ili presuda preplaćena lica uplatila su ili su prihvatila da im se od penzije odbija iznos od 29.000 eura”, navodi se u dokumentu.

U predmetima protiv Fonda, kako se navodi, vrijednost spora nije precizirana tužbom, već će se to uraditi u toku postupka pred sudom na osnovu nalaza i mišljenja vještaka.

“Protiv Fonda PIO u prošloj godini podneseno je 96 tužbi zbog isplate duga, manje isplaćene razlike penzije, neisplaćivanja vanrednih usklađenja vojnim penzionerima, isplata razlike penzije zbog neisplaćivanja usklađenja prema odluci Upravnog odbora Fonda PIO iz 2007. a koja se odnosi na usklađivanja penzija i novčanih davanja za 11,89 odsto, naknade štete zbog manje isplaćene otpremnine, penzije, utvrđenja ništavosti administrativne zabrane, izjave za žiranta i ugovora o kreditu, izdavanja privremene mjere zabrane postupanja po administrativnoj zabrani, kao i naknade materijalne štete”, ističe se u izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zeljko
Gost
zeljko

hoce li sada penzioneri ili advokati biti krivi sto je fond nezakonito odbijao penzionerima clanarine bez njihove saglasnosti. Koliki ce sudski troskovi biti po fond i drzavu kad ih bude tuzilo 10000 penzionera?

gagi
Gost
gagi

A kome sto vratila DPS-masinerija,gospodo penzioneri.

Send this to a friend