Ekonomija

Penzionisani radnici KAP-a traže da im se otpremnine isplate što prije

KAP gains in bankruptcy

Advokati penzionisanih radnika Kombinata aluminijuma uputili su prošle sedmice urgencije Višem sudu u Podgorici da u što kraćem roku donesu odluku u njihovom predmetu, u cilju isplate pripadajućih otpremnina.

Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je da su u urgencijama zamolili sudije koje postupaju u tim predmetima da po mogućnosti ubrzaju postupanje po žalbi, imajući u vidu da je u pitanju veliki broj tužilaca, koji duži vremenski period čekaju isplatu otpremnina.

“Tužioci u ovom parničnom postupku su penzionisani radnici KAP-a koji vode višegodišnju borbu za ostvarivanje prava na otpremninu shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

Advokati Balša Srdanović i Vladimir Čađenović uputili su urgenciju Višem sudu odnosno predsjednici Građanskog odjeljenja, sudiji Magdaleni Zečević, dok je advokat Savo Šofranac uputio urgenciju sudiji Višeg suda Vjeri Šljivančanin.

Raković je rekao da penzioneri predugo čekaju na ostvarivanje svog, na zakonu zasnovanog, prava na isplatu otpremnina.

„U pitanju je veliki broj tužilaca među kojima ima i onih koji se nalaze u teškom materijalnom položaju i mnogima od njih je ugrožena egzistencija. Svjesni smo velike opterećenosti u radu sudija Višeg suda i razumijevajući tu okolnost, urgencijom ukazujemo na razloge zbog kojih smatramo da predmet treba imati prioritet u postupanju“, ocijenio je Raković.

On smatra da svi radnici u Crnoj Gori treba da dobiju otpremnine kojima je to pravo omogućeno na osnovu važećih pravnih akata.

„To je pitanje od velike važnosti za Vladu, jer je ona ta koja je njihove firme privatizovala ili uvela u stečaj i njihova prava i pravdu uzimala u svoje ruke“, rekao je Raković.

On je kazao da su radnici KAP-a to pravo ozakonili kroz usvojeni lex specialis.

Osnovni sud je polovinom oktobra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a, kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otpremine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza.

Presudu u korist grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u tom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

Iznosi otpremnina se kreću od šest do 14 hiljada EUR za pojedine tužioce penzionere koji su od suda određeni u skladu sa socijalnim programom od 2009. godine.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godini, njih 414, potražuju 5,45 miliona EUR otpremina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikada nije sproveden u praksi. Taj iznos biće uvećan za kamate i sudske troškove.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. godine se petkom okupljaju ispred Vlade.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vidoviti
Gost
Vidoviti

U ovom slucaju ti ljudi su zasluzili svaki cent.Zivot i zdravlje su ostavili u toj fabrici pomazuci crnoj gori.To se zaboravlja…Koliko firmi je zivjelo od Kap-a.Danas ih svi ignorisu.Potjerani u penziju,od nje nemogu skolovati djecu,medju njima puno podstanara…

Stari
Gost
Stari

Pazitese da ne bude da vi njima placate.

Mali Jože
Gost
Mali Jože

Ovo niđe nema u svijet. Penzija in 700-1000 eura i traže po 20 hiljada otpemnine. Samo se ovi na budžetu bune. A mi što punimo budžet, glasa ne puštamo. Kad mi koji punimo budžet napravimo naš sindikat, svi ćete se primirit.

Vidoviti
Gost
Vidoviti

Sto pricas neistine ,cemu tolika mrznja,nijedan od njih nema toliku penziju.I da su otisli u punu a ne u umanjenu.Ko sa 30 godina staza kada odbijes bolovanje ima toliki iznos.Nema ni upola manji.A drugo najvise su izdvajali bas oni za CG.Jer je vise izdvajanje sto je visa plata,da ne pricam koliko je tu novca otislo za sport,pomoc.drugim firmama itd.Nego ti… Više »

Send this to a friend