Ekonomija

Performans Foruma mladih SDP-a ispred kabineta Sulja Mustafića

Forum mladih SDP održao je danas performans ispred kabineta direktora Zavoda za zapošljavanje Sulja Mustafića.

Tom prilikom medijima se obratio Dino Kolić, student i član glavnog odbora Foruma mladih SDP.

“Na samom početku, podsjetio bih javnost, posebno studente da shodno članu 3 Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, nezaposlenim licem ne smatra se redovan učenik, student, zaposleni kojem miruju prava iz radnog odnosa, penzioner i poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednika kod nadležnog organa”, kazao je Kolić.

Na ovaj način je, kako dodaje,  sa evidencije nezaposlenih eliminisano preko 20.000 mladih koji imaju status studenta, koliko ih je prema zvaničnoj statistici upisano u toku 2018/2019.godine.

“Glavni izvršilac ovog  posla je direktor ZZZCG. Pošto smo čuli da ima velikih problema, odnosno da je potrošio nekoliko hiljada gumica neumorno brišući studente sa evidencije nezaposlenih, odlučili smo da mu svečano uručimo gumicu sa kojom će do kraja završiti započeti posao i koja mu se neće istrošiti”, naglasio je Kolić.

Kako je kazao, na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore stoji informacija da je broj nezaposlenih u Crnoj Gori 38.535 odnosno 16,61 odsto.

“Ukoliko dodamo na ovu cifru 20.000 studenata koji shodno zakonu ne spadaju u kategoriju nezaposlenih, dolazimo do znatno većeg broja nezaposlenih odnosno 58.535 ili 25,23 odsto. Zaista je poražavajući podatak da se trenutno na evidenciji ZZZCG nalazi 361 magistar i 14 doktora nauka, koji ne mogu pronaći posao u svojoj struci. Mišljenja sam da bi Vlada koja je u prethodnoj godini ostvarila ekonomski rast od 4 odsto morala povećati minimalnu zaradu koja je najniža u regionu, ukinuti krizni porez i okrenuti se rješavanju ključnih problema sa kojima se susrijeću građani i nikako se ne bi smjela služiti fingiranjem broja nezaposlenih”, kazao je Kolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

Ne budalite i ne srozavajte još više ionako srozan ugled partije. Studenti imaju posao – studiranje. Kad s tijem završe, diplomiraju ili batale mogu se upisat u nezaposlene. Najbolje da se prijavite na biro čim se rodite.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Kako se studenti mogu voditi kao nezaposleni ? Valjda će, kad završe, sa srećom, naći posao ili, dok ne nađu, biti upissni ns spisak biroa ?

stakor
Gost
stakor

kako bih se ja zeznuo – kladio bih se u sve sto imam da sdp nema omladinu, da su svi pobjegli od te retrogradne politike… a oni cak dva clana omladine. Moćno

Send this to a friend