Ekonomija

Pet godina poslovanja Lovćen banke

Lovćen banka AD Podgorica je obilježila jubilej, pet godina poslovanja na crnogorskom bankarskom tržištu. Svečani koktel, u čast pola decenije rada, održan je u četvrtak, na Trgu Svetog Petra Cetinjskog.

Na svečanom koktelu, uručene su i dvije donacije i to NVO Aktivna zona sa Cetinja koja je pokrenula “Inicijativu za zeleni Lovćen“.

“Navedena sredstva se doniraju u cilju nabavke 1000 sadnica javora i bukve, namijenjenih pošumljavanju požarima oštećenih djelova Nacionalnog parka. Akcija će biti podržana i kroz  prisustvo i pomoć tokom sadnje, čime će se dati i dodatni doprinos ovoj važnoj inicijativi”, saopšteno je iz Lovćen banke.

Donacija je uručena i Gimnaziji “Slobodan Škerović“ iz Podgorice kojoj se doniraju novčana sredstava u iznosu od 1.500 eura za potrebe opremanja čitaonice u okviru školske biblioteke.

Lovćen banka AD Podgorica počela je sa radom 25. avgusta 2014. godine. Banku su osnovali domaći poslovni ljudi i naučni radnici, zajedno sa njemačkim državnim investiciono-razvojnim fondom DEG-om (KfW grupa), jednom od najvećih evropskih razvojnih institucija.

Za ovih pet godina banka je uspjela  izgradi stabilan sistem koji je neophodna osnova za intenzivan rast i ispunjavanje poslovnih rezultata i ambicioznog strateškog plana. Danas, poslovnu mrežu Lovćen banke čini 11 filijala (dvije filijale u Podgorici, po jedna u Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Ulcinju i Rožajama) sa sjedištem u Podgorici.

Na kraju jula 2019. godine, ukupna aktiva Lovćen banke iznosila je 184 miliona eura, kreditni portfolio 148 miliona eura, a depoziti su iznosili 140 miliona eura. Banka je za prvih sedam mjeseci tekuće godine ostvarila neto profit od 1,2 miliona eura.

Zaisler

“Ponosni smo što smo kapital uvećali četiri puta i što smo bitan igrač na finansijskom tržištu. Ima još puno toga što želimo da uradimo. Tek nam predstoji rast, novi izazovi i novi proizvodi koje želimo da vam predstavimo”, kazao je dr Andreas Zeisler, član Odbora direktora.

Welteke

“Septembra hiljadu devesto devedeset devete sam postao predsjednik Centralne banke Njemačke i nedugo nakon toga sam dobio telefonski poziv koji me je informisao da Crna Gora želi da uvede njemačku Marku kao platežno sredstvo. Uvođenje njemačke Marke, a zatim Eura i osnivanje Lovćen banke su uspješne priče u Crnoj Gori. Zadovoljstvo mi je što sam u oba događaja imao učešće i želim Crnogorcima i zaposlenima banke, kao i klijentima uspjeha i narednih dvadeset godina”, navela je Ernst Welteke, član Odbora direktora.

Gojko Vučinić

“Pre pet godina, kada smo krenuli sa saradnjom u okviru podrške tranziciji MFI Kontakt u Lovćen banku, najjači utisak ostavio je jedinstveni tim koji je funkcionisao kao porodica. Znali smo da je pred njima dug put ispunjen izazovima i bilo nam je drago da zajedno radimo na izgradnji sistema zasnovanog na najboljim praksama, ali prilagođenog specifičnostima lokalnog tržišta i viziji menadžmenta”, istakao je Gojko Vučinić, Managing Partnera – Glenfield Training & Consulting Doo.

Danas, dodaje on, nakon pet godina, sistem je već institucija, a porodica broji već stotinu zaposlenih, hiljade klijenata i milione eura kredita.

“Ipak, vrednosti na kojima počiva ostale su netaknute i predstavljaju čvrst temelj na kome se gradi dalji razvoj. Zbog toga sam iskreno ponosan na čitav tim koji je za vrlo kratko vreme dostigao nivo za koji su tipično potrebne decenije i često pominjem na predavanjima Lovćen banku kao jedinstveni uspešan primer sa isto tako jednistvenim posvećenim timom”, naglasio je Vučinić.

Vinko Nikić

“Lovćen banka proslavlja svoj jubilej prvih pet godina uspješnog poslovanja na bankarskom tržištu Crne Gore. Veoma smo ponosni na činjenicu da je u ovom relativno kratkom periodu, Lovćen banka zauzela veoma značajno mjesto u bankarskom sektoru, podržala veliki broj projekata iz svih oblasti i na taj način prepoznavši kvalitetne biznis ideje, dala šansu da iste zažive u stvarnosti”, kazao je dr Vinko Nikić, glavni izvršni direktor.

Prema njegovim riječima, nakon pet godina poslovanja, sumirajući rezultate  rada, gdje je podrškom veliki broj projekata iz različitih oblasti poslovanja realizovan i stavljen u funkciju na cijeloj teritoriji Crne Gore, dolazi do zaključka da je Lovćen banka ispunila očekivanja svojih klijenata, privrede i samostalnih preduzetnika i na taj način značajno pomogla i opšti ekonomski rast u Crnoj Gori jer podrškom ovih projekata Lovćen banka je kreator mnogih novih radnih mjesta i na taj način jedan od kreatora bržeg rasta i razvoja nacionalne ekonomije.

“Takođe, velikom podrškom građanstvu, Lovćen banka je preko projekata 1000+, obezbijedila veliki broj stambenih kredita i na taj način omogućila velikom broju naših građana da riješe stambeno pitanje, kao jedno od najvažnijih životnih pitanja. Lovćen banka se u ovom petogodišnjem periodu pozicionirala putem mreže svojih filijala na cijelom crnogorskom primorju i srednjoj regiji, a otvaranjem naše filijale u Rožajama, započela je put širenja poslovne mreže na sjever Crne Gore i na taj način se stavila u funkciju svim potencijalnim klijentima, kompanijama i fizičkim licima i svojom prisutnošću dala do znanja da predstvalja ozbiljnog i pouzdanog partnera za sve vrste saradnje”, navodi Nikić.

Kako je dodao, na peti rođendan svoga postojanja, sa aktivom od cca. 185 miliona, depozitima od cca 141 miliona i ukupnim neto portfoliom od cca. 150 miliona, Lovćen banka je postigla rezultate s kojima se ponose i tako postala značajan faktor na ukupnom bankarskom tržištu Crne Gore, kao institucija kojoj se vjeruje i koja je prepoznata kao banka podrške svim dobrim i perspektivnim biznis idejama, bilo da su nosioci pravna lica ili samostalni preduzetnici.

“Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim akcionarima na punoj podršci od početka poslovanja, a posebnu zahvalnost dugujemo njemačkom Investiciono razvojnom fondu DEG, kao našem strateškom partneru od prvog dana, bez čije podrške Lovćen banka danas ne bi bila tu gdje jeste. Na samom kraju veliko hvala cijelom timu Lovćen banke koji nas je svojim profesionalnim zalaganjem i punim doprinosom, učinio prepoznatljivim brendom na našem bankarskom tržištu”, poručio je Nikić.

Aleksandra Popović

“Sa ovog mjesta smo krenuli, imali smo jasnu viziju i podršku osnivača i moćnog međunarodnog strateškog partnera. Priča o Lovćen banci je priča o njenim klijentima, njihovim i našim porodicama, poslovnim idejama i planovima, o izazovima jednog doba. O poslovnoj i ljudskoj hrabrosti, o timu koji je želio i ostvario više. Bili smo tim od početka, prošli smo pet zajedničkih godina sa Vama, poštujući pravila struke i zakona i dali svoj doprinos daljem razvoju Crne Gore – pet godina stalnog rada, stabilnosti, sigurnosti i povjerenja”, kazala je Aleksandra Popović, predsjednica Odbora direktora Lovćen banke.

Kako je naglasila, rezultate ove crnogorske banke su ispratile i podržale i moćne evropske i svjetske institucije.

“Banku smo gradili povezavši lokalna znanja sa najboljim međunarodnim know-how. Danas je Lovćen banka, iako mlada, prepoznata i finansijskim krugovima Evrope i regiona. Dalji razvoj i rast biće izazov za ovaj tim, za akcionare, za zaposlene i menadžment, za naše klijente. Sigurna sam da će za nekoliko godina, Lovćen biti jedna od vodećih crnogorskih banaka novoga vremena – prepoznata kao moderna banka, inovativnih proizvoda, rješenja i servisa, jer dužni smo ispratiti narastajuće potrebe naših klijenata. A ipak, biće ovo uvijek banka ovog naroda i ovog vremena”, zaključila je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pupo
Gost
Pupo

NLB banka je najbolja banka

Klijent
Gost
Klijent

Predjoh u ovu banku zbog povoljnog kredita al mogli bi da porade na bankomatima.. nit ih ima u svim gradovima a u pg na 2 mjesta..nema ih ukupno 10..uzas..

Lucije
Gost
Lucije

Nova je banka, biće sigurno

Send this to a friend