Ekonomija

Pet kompanija u trci za tender projekta prečiščavanja otpadnih voda

Ubrzan demografski i infrastrukturni razvoj razvoj Podgorce uslovio je nove prioritete razvoja grada, a trenutno najvažniji projekat koji realizuje gradska uprava jeste izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom mulja i kolektorskom mrežom, naglasio je  zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović na konferenciji “Kapija Balkana – Crna Gora 2017” koja se održava u Podgorici, u organizaciji ministarstva vanjskih poslova Izraela i Crne Gore, ambasada i počasnog konzulata Crne Gore u Izraelu, kao i Glavnog grada.

“Ozbiljna i temeljna priprema tog projekta doprinijela je da se obezbijedi 20 odsto bespovratnih sredstava iz Zapadnobalkanskog investicionog fonda. U toku je predkvalifikacija za odabir konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije. Od 12 kredibilnih kompanija koje učestvuju u nadmetanju, sa partnerima iz KfW banke ćemo odabrati pet koje će se nadmetati za izradu tenderske dokumentacije. Početkom sljedeće godine steći će se svi preduslovi za raspisivanje tendera za projektovanje i izvođenje radova vrijednih cca 50 miliona eura”, istakao je Vešović.

On je konstatovao da je izgradnja Jugozapadne obilaznice i Donjogoričkog bulevara direktno vezana za projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, jer  bi kroz te saobraćajnice trebalo da se izgradi kolektorska mreža koja će povezati postrojenje sa brojnim djelovima grada i povećati broj priključenja na novi kolektor, što podrazumijeva i urbanizaciju značajnog dijela Podgorice.

“Za Donjogorički  bulevar već  je raspisan javni poziv i očekujem da će se ubrzo ugovoriti taj posao vrijedan 10 miliona eura, dok za Jugozapadnu obilaznicu vrijednu 20 miliona eura, gdje će sredstva biti obezbijeđena kroz partnerstvo Glavnog grada i IFC-a kao dijela Svjetske banke, očekujemo raspisivanje javnog poziva do kraja  godine”, naglasio je Vešović.

Vešović je, predstavljajući razvojne projekte Podgorice, izdvojio i rekonstrukciju gradskog stadiona, projekta koji ima perspektivu da se realizuje po modelu javno-privatnog partnerstva, gdje bi pored sportskih bila previđena mogućnost izgradnje i komercijalnih sadržaja u cilju njegove pune funkcionalnosti i dugoročne održivosti.

“Rekonstrukcija javne rasvjete u Glavnom gradu, projekta koji će se odvijati u dvije faze, takođe je prioritet uprave Glavnog grada. Jedan javni poziv koji je dao okvirne tržišne ponude je iza nas, a vrlo brzo ćemo raspisati i naredni poziv za zamjenu 10.700 svjetiljki u ruralnom i prigradskom području, a sredstva će biti obezbijeđena kroz uštede u električnoj energiji”, kazao je Vešović.

Istakao je da adekvatan tretman otpada po standardima razvijenih zemalja prepoznat kao razvojna šansa Glavnog grada i u tom dijelu priritet je realizacija projekata proizvodnje električne energije iz deponijskog bio gasa.

“Po Zakonu o koncesijama neophodno je koncesioni akt predstaviti na javnoj raspravi i nakon završenog procesa raspisati tender za javno- privatno partnerstvo“, rekao  je Vešović.

 

Send this to a friend