Ekonomija

Pet najopasnijih avio-kompanija na svijetu

ilustracija

Portal AirlineRatings.com koji koristi spektar kriterijuma da utvrdi bezbjednost određene avio-kompanije napravio je listu onih koje su dobile samo jednu od pet zvjezdica.

Air Koryo 

Nacionalna avio-kompanija Sjeverne Koreje jedna je od najnebezbjednijih na svijetu. Za razliku od ostalih na listi, ova kompanija nije imala nijedan pad, takođe ima IOSA sertifikat, koji je internacionalno priznat. Pa, zašto je onda ovako loše ocjenjena? Naime, Air Koryo je dobio zabranu letenja u Evropskoj Uniji 2006. godine nakon zabrinutosti za njihove avione. Dok je dio njihove flote počeo da ispunjava svjetske standarde, većina letjelica je i dalje zabranjena. Takođe, avioni koje Sjeverna Koreja koristi su proizvedeni u Rusiji što im automatski umanjuje ocjenu na AirlineRatins.com.

Blue Wing 

Avio-kompanija sa sjedištem u Surinamu. Najviše letova je lokalno, a ima i onih ka Brazilu i Venecueli. Jednu zvjezdicu su zaradili zbog velikog broja nesreća od 2009. godine. Već 2010. zabranjeno im je letjenje u Evropskoj Uniji, što je uticalo samo na let do Francuske Gvajane, prekomorske francuske teritorije u kojoj važe zakoni Evropske Unije. Blue Wing je doživio tri velike nesreće u posljednjih deset godina – 2008., 2009. i 2010. godine. U dvije nesreće su poginuli svi putnici na letu, a treća je rezultirala samo povredama. Avio-kompanija krivi lošu infrastrukturu aerodroma i nemogućnost da slete bezbjedno.

Nepal airlines 

Nacionalna avio-kompanija Nepala je lošija čak i od gore navedenih. Ne ispunjavaju ama baš nijedan kriterijum za bezbjedno letjenje, a u EU su zabranjeni od 2013. godine zbog velikog broja nesreća. Jedna od njih bila je posebno tragična. Naime, 2000. godine avion se srušio u brdo Džarajakhali gdje je eksplodirao i odnio živote 22 putnika i tri člana posade. Prije četiri godine poginulo je 18 ljudi, a istraga je pokazala da je uzrok pada nedostatak koordinacije i odgovornosti posade u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima.

Trigana Air 

Avio-kompanija se nalazi u Indoneziji, a baš kao i Nepal Airlines, ne ispunjavaju nijedan kriterijum. Zanimljivo je da je 2007. godine EU zabranila sve indonežanske avio-kompanije. Samo nekoliko je u međuvremenu dobilo dozvolu. Ne i Trigana Air, koja je od 2002. godine imala čak 14 velikih nesreća. Deset nesreća je označeno kao „hull loss“, što je termin koji se koristi kada je avion toliko oštećen da popravka ne dolazi u obzir. Najkatastrofalnija je bila 2015. godine kada se avion srušio u ruralnom dijelu Papue kada je poginulo 49 ljudi i pet članova posade. U pitanju je bila greška pilota.

Yeti Airlines/Tara Air 

Letjenje iznad Himajala je opasan posao. Još jedna nepalska avio-kompanija našla se na listi. U poslednjih osam godina imali su devet fatalnih nesreća, a uveliko su zabranjeni na prostoru Evrope. Yeti Airlines je vlasnik Tara Air-a, a obje se nalaze na listi jer su ispunile samo tri od osam najvažnijih kriterijuma, te imaju zajedničku istoriju nesreća i mašenja piste pri sletanju. Uprkos tome, ove dvije kompanije posjeduju najveću flotu u Nepalu što ih čini najvećim domaćim prevoznikom. To znači da turisti u Nepalu imaju velike šanse da završe u jednoj od njihovih letjelica.

1 Komentar na "Pet najopasnijih avio-kompanija na svijetu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend