Ekonomija

Petnjica jedna od rijetkih opština na sjeveru koja nema dugovanja prema PU

Sa sastanka

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša održao je danas sastanak sa predsjednikom opštine Petnjica Samirom Agovićem povodom planiranog početka rada ekspoziture u ovoj opštini.

Sastanak je bio posvećen prezentaciji tekućih aktivnosti u Poreskoj upravi i opštini Petnjica, te definisanju okvira saradnje u cilju građenja povoljnijeg poslovnog ambijenta i jačanja stepena dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša saopštio je da je ekspozitura u Petnjici formisana novim Aktom o sistematizaciji, u nastojanju da se građanima cijele države obezbijede uslovi za direktnu komunikaciju sa službama Poreske uprave, uključujući privrednike u novoformiranim jedinicama lokalne samouprave, te zahvalio rukovodstvu opštine za prostorije obezbijeđene za rad ove organizacione jedinice Poreske uprave, koja će početi s radom od 1. novembra.

“Istakao je da na teritoriji opštine Petnjice trenutno posluje 100 pravnih lica i 5 preduzetnika, ali da je i sama opština poreski obveznik, kod kojeg se, bez obzira što se radi o novoformiranoj jedinici lokalne samouprave, već može uočiti visok stepen fiskalne odgovornosti. Naveo je da se nada da će se poreska baza na teritoriji Petnjice širiti, imajući u vidu privredni i turistički potencijal koji ista ima, te da će se kroz blisku saradnju sa organima lokalne samouprave nastojati da Poreska uprava bude proaktivna, otvorena i transparentna u pristupu poreskim obveznicima, kako bi se izmirivanje obaveza učinilo što jednostavnijim”, saopšteno je iz PU.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović saopštio je da lokalni privrednici imaju razvojni potencijal i upoznao prisutne sa naporima za snaženje privredne aktivnosti u Petnjici, a samim tim i povećanje naplate izvornih prihoda.

“Konstatovao je da je opština Petnjica jedna od rijetkih opština na sjeveru Crne Gore koja nema dugovanja prema Poreskoj upravi, zaposlenim kao ni prema dobavljačima, te da su opredijeljeni da i u budućem periodu budu odgovorni prema obavezama koje imaju kao lokalna uprava”, saopšteno je iz PU.

samir agZaključeno je da će se realizacijom planiranih investicionih projekata dati doprinos oživljavanju i valorizaciji i ovog dijela Crne Gore, što će za posljedicu imati ne samo privredni rast i već veću naplatu prihoda za budžet države, a dogovorena je i organzacija sastanka za sve privrednike u cilju edukacije i upoznavanja sa poreskim propisima.

Poreska uprava svojim službama pokriva cijelu teritoriju države, te na regionalnom nivou postoji 9 područnih jedinica i 15 ekspozitura, pri čemu će ekspoziture Tuzi i Gusinje početi s radom do kraja ove godine.

Send this to a friend