Ekonomija

PKCG podržava poreske reforme, povećanje minimalne zarade, ali i dalje postoje nepoznanice

PKCG

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore razmotrio je informacije o najavljenoj poreskoj reformi Evropa sad – “Maršalov plan”, te dopunu člana 40, stava 1, Statuta Privredne komore Crne Gore čiji je predlog usvojen na sjednici,a o kojem će dalje odlučivati Skupština PKCG, saopšteno je iz Komore.

Sjednicu je vodila v.d. predsjednice Privredne komore dr Nina Drakić, a u radu su, pored članova Upravnog odbora učestvovali i predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović i v.d. generalnog sekretara Mitar Bajčeta.

Nina Drakić kazala je da je u cilju pripreme ovog sastanka i prezentovanja “ Maršalovog plana“ upućen dopis Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomskog razvoja, kako bi delegirali dokument na osnovu kojeg je napravljena ova poreska reforma. Međutim, niko od predstavnika nadležnih ministarstava nije bio u mogućnosti da dođe i deteljnije predstavi plan .

Drakić je iz dostavljenog materijala sve prisutne ukratko informisala o najavljenim izmjenama, ističući da je osnovna
reforma koja podrazumijeva Maršalov plan –Evropa sada, povećanje minimalne zarade na 450 eura u odnosu na sadašnjih 250 eura, što će predstavljati rast od 80 odsto, te povećanje akciza na nezdrave proizvode
koji štete građanima i njihovom zdravlju.

“Najavljeno je smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 odsto na 21 odsto i time omogućeno povećanja zarada. Država će se odreći prihoda u korist rasta privrede i dostojanstvenih primanja radnika”, kazala je ona.

Drakić je navela da će se uvođenjem neoporezivog dijela zarade na 700 eura bruto, kao i progresivnog oporezivanja istih smanjiti i na minimum svesti siva ekonomija na tržištu rada.

Miljan Šestović, direktor Sektora za analize i istraživanja prisutnim članovina prezentovao je informaciju o tome kako će izgledati model obračuna od januara 2022.godine, na osnovu dostupnih informacija, kako bi imali širu sliku.
On je naveo primjer, kazavši da će na sadašnju zaradu od 250 eura neto ukupni troškovi biti 410 eura ili 39 odsto.

Ono što je istakao je i to da se još uvijek ne zna kako će progresivno operezivanje biti za zarade iznad 1000 eura.

Privrednici su se složili da je najavljena reforma pozitivna da  cr Posebno u dijelu oporezive stope na dobit, podizanja gotovine, te oprorezivanja dividendi. A kao mogući problem naveli su da postoje mala i srednja
preduzeća koja povećanje zarada ne bi mogla izdržati, te bi bankrotirala.

Sa sjednice je poručeno i da država mora imati snažan institucionalni odgovor kada su u pitanju inspekcijski organi i
konkretan rad na terenu, kako bi se na minimum svela siva ekonomija.

Drakić je kazala da će u komunikaciji sa Ministarstvom finansija inicirati organizovanje okruglog stola gdje bi dobili sve odgovore na pitanja postavljena na današnjoj sjednici Upravnog odbora.

Send this to a friend