Ekonomija

PKCG: Sezona dobra, očekuju se prihodi veći od milijardu eura

Prema preliminarnim podacima Monstata za period januar- septembar 2018. godine, u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori bilježi se povećanje broja dolazaka turista od 12,4 odsto i noćenja od 7,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Prezentovana je Analiza kvantitativnih i kvalitativnih efekata ljetnje sezone 2018 uz realizaciju ranije usvojenih zaključaka Odbora udruzenje turizma i ugostiteljstva, kao i aktivnosti na pripremi i promociji zimske sezone 2018/2019.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević, a u radu osim članova Odbora učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović sa saradnicima, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović, zamjenica direktora Uprave za inspekcijske poslove Rada Marković, glavna turistička inspektorka Svetlana
Šljivančanin, te predstavnici lokalnih samouprava.

Dobri rezultati

U informaciji o poslovanju u turizmu tokom proteklih devet mjeseci, koja se poziva na preliminarne podatke Monstata, a predstavila ju je sekretarka Odbora Sanja Marković, između ostalog navodi se da je broj dolazaka stranih turista u kolektivnom smještaju veći za 13,2 odsto, a ostvarenih noćenja za 7,9 odsto.

Broj dolazaka domaćih turista je veći za 6,1 odsto, a ostvarenih noćenja za 3,8 odsto. Prosječna
dužina boravka turista u posmatranom periodu bila je 4,1 dan.

U strukturi noćenja stranih turista u kolektivnom smještaju, u periodu januar-avgust 2018. godine, evidentno je da noćenja turista iz deset zemalja učestvuje sa 65,4 odsto. Najviše su zastupljeni gosti iz Srbije 15,9 odsto, Rusije 13 odsto, Francuske 8,3 odsto, Velike Britanije 5,5 odsto, Njemačke 5,2 odsto, Poljske 4,5 odsto, Bosne i Hercegovine 4,3 odsto, Švajcarske  3,1 odsto, Češke 2,7 odsto i Ukrajine 2,1 odsto.

Procjenjuje se da će u 2018. godini prhodi ovog sektora iznositi preko milijardu eura. Predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević kazao je da su i ove godine evidentirani problemi koji ugrožavaju kvalitet crnogorskog turističkog proizvoda. Naizraženiji su, navodi on, vezani za buku, sivu ekonomiju, privremene objekte.

Očekujemo da ćemo najvećem problemu, buci, značajno stati na put upotrebom limitatora koja će otpočeti 1. maja 2019. godine”,  kazao je Ivančević.

Kada je riječ o sivoj ekonomiji, on ocjenjuje da je ovaj problem najizraženiji u smještaju i izletničkom turizmu, te navodi da je za njegovo ublažavanje potrebno sinergijsko djelovanje sa nadležnom inspekcijom. Prema njegovim riječima, novi Plan privremenih objekata na period od pet godina, koji se donosi 2018,g. bi trebalo da rezultira uklanjanjem kako je kazao “vašarske ponude sa crnogorskih šetališta”.

Damir Davidović, državni sekretar u resornom ministarstvu, izrazio je zadovoljstvo dostupnim podacima koji govore u prilog dobroj turističkoj sezoni.

Preliminarni podaci su optimistični. Centralna banka Crne Gore bilježi rast prihoda u turizmu od 10 odsto, a Poreska uprava porast naplate. Aerodromi Crne Gore bilježe maksimalne rezultate”, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, najviše ohrabruje rast broja gostiju iz najjačih turističkih emitivnih tržišta – Njemačke, Velike Britanije i Francuske. Ovi turisti čine oko 20 odsto ukupnog broja
gostiju u kolektivnom smještaju.

“Rezultat turističke sezone je veoma dobar. Procjenjuje se da ćemCrnu Goru u ovoj godini posjetiti 2,2 miliona turista koji će ostvariti 12,5 miliona noćenja. Do kraja godine trebalo bi da ostvarimo
više od milijardu eura prihoda”, rekao je Davidović.

Govoreći o problemima u ovom sektoru, Davidović je kazao da se sa njihovim rješavanjem neće čekati do početka sljedeće sezone.

“Sezonu su obilježili brojni izazovi, među kojima je najveći komunalna neuređenost u pojedinim opštinama”, rekao je državni sekretar, navodeći buku, naplatu komunalnih taksi, sivu ekonomiju i
nedostatak kadrova kao ključne probleme.

Milonja Blagojević, Etno selo Montenegro, smatra da je prošlo vrijeme onih turista koji sjede u hotelima, pa je neophodno osmišljavati sadržaje kako bismo ih što duže zadržali, kao što su izleti,
rafting, obilazak nacionalnih parkova i slično.

Tomo Knežević, direktor Lipske pećine, pozitivno ocjenjuje rezultate ovogodišnje ljetnje sezone. On ističe da je Lipska pećina, među brojnim stranim posjetiocima, ove godine privukla i goste iz Izraela.

“Želja nam je da Cetinje bude prijestonica izletničkog turizma”, kazao je Knežević.

Pripadnici Uprave za inspekcijske poslove, prema riječima zamjenice direktora Rade Marković, do 31. avgusta obavili su 16.620 kontrola i konstatovali 8.970 nepravilnosti.

“Dakle učešće pomenutih nepravilnosti u ukupnim kontrolama iznosi 54 odsto, a kad se to spusti samo na nivo turizma to učešće iznosi 65 odsto. Stanje je ipak bolje nego u prethodnoj turističkoj sezoni, posebno na tržištu roba i usluga, te zapošljavanja”, rekla je
Marković.

Rajko Malović, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, saglasio se da je ljetnja sezona 2018. bila uspješna.

“Morsko dobro je prihodovalo 10 odsto više nego u 2017.godini. Međutim, nezadovoljni smo komunalnim redom”, kazao je Malović.

Svetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka, kazala je da su tokom ljeta imali 4.600 inspekcijskih nadzora i evidentirali 2.709 nepravilnosti, što je 12 odsto više nego u istom periodu 2017. “Gosti su se inspekciji najviše žalili na neizdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, zauzimanje plažnim mobilijarom veće površine kupališta od dozvoljene, neorganizovanje spasilačke službe. U fokusu inspekcije bio je i nelegalni rad plovnih objekata”, navela je Šljivančanin.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić se fokusirala na dobre rezultate u post sezoni koja još traje.

“Danas u Crnoj Gori boravi 12.000 turista što je devet odsto više nego 2. novembra 2017. U oktobru je stopa rasta broja turista iznosila između 24 i 29 odsto, a tokom septembra su takođe zabilježene
dvocifrene stope”, rekla je ona.

Iskazala je zadovoljstvo što su zabilježene dvocifrene stope rasta broja gostiju sa najvećih turističkih tržišta – Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Austrije.

“Ovi gosti su ostvarili veći broj noćenja u hotelima nego turisti iz Srbije i Rusije”, navela je ona.

Pripreme za zimu

Prema riječima Radak Kukavičić, ove godine su ranije počele pripreme za zimsku sezonu. U fokusu NTO će naročito biti promocija sadržaja koje nude naši centri za doček Nove godine.

“Novogodišnje ponude ćemo naročito promovisati u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Takođe, tradicionalno očekujemo goste iz Francuske i Izraela koji dolaze krajem januara i u februaru”, rekla je ona.

Miloš Popović, direktor Skijališta Crne Gore, kazao je da se sva skijališta grade u skladu sa Strategijom regionalnog razvoja 2014-2020 i prostornim planovima.

“Od svih aktivnih projekata koji su u toku budžet za izgradnju skijališta u prvoj fazi od četiri godine iznosi više od 100 miliona eura. U ski centar Kolašin 1600 investirano je 16 miliona eura i
nastojaćemo da ga pustimo u funkciju ove zimske sezone”, naveo je Popović.

U ski centar na Cmiljači, Bijelo Polje, do sada je investirano tri od ukupno 23 miliona eura a završetak je planiran za 2022. godinu. U ski centar Žarski, Mojkovac, planirano je 27 miliona eura ulaganja, do sada je uloženo dva miliona. Na Savinom Kuku, Žabljak, investiraće se 27
miliona, a do kraja godine 2,5 miliona. Prema riječima Popovića, u skijalište na Hajli u Rožajama, do sada je investirano 2,5 miliona eura.

“Svi ovi centri se rade u skladu sa najvećim međunarodnim standardima. Do sezone 2019/20 imaćemo 45 kilometara uvezanih skijaških staza”, rekao je Popović.

On naglašava da Kolašin 1600 treba da postane motor razvoja svih skijališta, a tome će naročito doprinijeti završetak izgradnje dionice autoputa Mateševo – Smokovac.

Predsjednik Odbora Ivančević istakao je kontinuirano zalaganje Privredne komore za ravnomjeran regionalni razvoj i bolje valorizaciju potencijala sjevera Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Pa imacemo skijaskih centara vise od Austrije.

KLM
Gost
KLM

Cudan mi ovaj redosljed zastupljenih gostiju

Send this to a friend