Ekonomija

Plaćamo li najskuplju struju, čeka li nas novo poskupljenje?

Ilustracija

Podaci EUROSTATA da plaćamo najskuplju struju u regionu pokrenuli nova/stara pitanja: Zašto je tako? Da li to neko “otima” od građana? Hoće li struja ponovo da poskupi? Sagovornici CdM-a različito ocjnejuju tvrdnje EUROSTAT-a. Dok jedni misle da je ovo posljedica javšluka, da građani dotiraju za biznise pojedinaca, drugi smatraju da građani Crne Gore ne plaćaju najskuplju struju, te napominju kako bi izgradnja Drugog bloka Termoelekrtane trajno riješilo ovo pitanje.

Poslanik Neđeljko Rudović kaže da odgovore sa stručnog stanovišta treba da daju Elektroprivreda Crne Gore EPCG i Regulatorna agencija za energetiku.

“Kao što je struktura crnogorske ekonomije neodrživa dugoročno pa se deficit pokriva zaduživanjima, što je ilustracija javašluka i nedostatka vizije onih koji vode državu, tako za posljedicu imamo da se nesposobnost vlasti nadomještava uzimanjem od građana. Zato plaćamo i najskuplju struju u regionu i najskuplje gorivo, ne samo u regionu nego i u odnosu na neke od najbogatijih članica EU. Umjesto da vlast služi državi i građanima, što se u normalnim državama vidi po životnom standardu, zdravstvenoj nejzi, školskom sistemu i radnim mjestima, ovdje i država i građani služe da partija na vlasti ostane vlast. Tu nema prostora za jačanje ekonomije i poboljšanje standarda”, jasan je Rudović.

Zato godinama, dodaje on, građani i privrednici plaćaju desetine nerazumljivih taksi i stavki.

“Upoređenjem sa računima za struju sa zemljama u okruženju, vidi se da mi plaćamo najviše stavki, od čega je stvarna cijena struje manja od polovine ukupnog računa. Plaćamo aktivnu energija (VT), aktivnu energiju (NT) angažovanje mrežnih kapaciteta, gubitke u mreži (VT), gubitke u mreži (NT), fiksni dio mrežnih kapaciteta, naknadu operateru tržišta, naknadu za podsticanje obnovljivih izvora električne energije i PDV 21 odsto”, jasan je sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, ono što je zanimljivo je da je stavka gubici na mreži ogromna.

“Ko je za to snosio odgovornost? Šta se promijenilo u poslednjih deceniju na tom planu? Zašto gubici nijesu manji? I najzad, zašto se u Crnoj Gori ne grade nove hidrocentrale u vlasništvu države? Umjesto njih, gradi se autoput, iako je sve oglo biti riješeno za duplo manje novca brzom cestom. Autoput će donositi samo gubitke zbog održavanja, a hidrocentrale bi donosile profit i nižu cijenu struje”, ističe Rudović.

 

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić kaže da građani Crne Gore plaćaju najskuplju struju u regionu.

“Građani su oko 14 miliona eura preko računa dotirali vlasnicima minihidrocentrala. Iako je udio iz obnovljivih izvora enegrije značajno preko preporučenog od EU, to je izgovor da se daje podsticaj za mHE, a pri tome udio mHE u energetskom bilansu Crne Gore je zanemarljiv”, tvrdi Raonić.

Prema njegovim riječima, tri i po decenije Crna Gora nije izgradila ni jednu elektranu. Upozorava da Termoelektrana Pljevlja, koja proizvodi 2/3 struje u Crnoj Gori, može da radi još par godina, a za njenu rekonstrukciju ili gradnju nove treba isto toliko vremena.

“Čini mi se da dolazi grđe vrijeme od 1918. i čini mi se da eneregtska nezavisnost ne brine ove budžetske Crnogorce”, naglašava Raonić.

Poslanik Demokratske partije socijaista Filip Vuković ima drugačije viđenje situacije. On za CdM kaže da nijesu tačni podaci da plaćamo najskuplju struju u regionu.

Kada je riječ o cijeni po kwh, ona je, kaže Vuković, možda veća nego u Srbiji i, možda BiH, ali sigurno nije najveća u regionu.

“I drugo, mi se tu ne pitamo ništa. Cio region je potpisao članstvo u energetskoj zajednici kao uslov za pregovore o pristupanju EU, a tu se zna kada se tačno usklađuju cijene električne energije, bez obzira da li uvozite ili izvozite el. energiju”, jasan je on.

Vuković tvrdi da bi izgradnjom Drugog bloka TE riješili pitanje snabdijevanja električnom energijom.

“Naći investitora za drugi blok u ovom trenutku je teško. Ipak, postoji interesovanje pa se nadam da ovo pitanje biti riješeno. Mislim da mi još uvijek imamo šansu da napravimo novu TE. Treba napraviti novu koja troši manje uglja, koja bi bila 500 megavati, a onda ne bi zavisili od uvoza. Ne bi nam trebalo više uglja nego sada, a smanjila bi se emisija CO2”, jasan je Vuković.

Na pitanje da li možemo imati problema sa EK u vezi sa poglavljem 27. ukoliko se upustimo u ovaj projekat, Vuković nema dilemu.

“Ukoliko bi novbi blok TE bio usklađen sa standaradima EU vjerujem da nam oni ne bi pravili problem kada je riječ o poglavlju 27. Mi imamo sirovinu, imamo tržište naše, a mogli bi i da izvozimo struju. Drugi blok bi riješio pitanje snabdijevanja elktričnom energijom. To je pitanje par ekselans za cijelu državu. Ako ovo nemaš, nemaš ni poljoprivredu, ni turizam, ništa. Nadam se da će se naći partner za ovaj projekat”, zaključio je Vuković.

Da podsjetimo, Vlada je krajem prošle godine odlučila da raskine ugovor ša češkom kompanijom Škoda praha, koja je bila aktuelni partner EPCG na projektu izgradnje Drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

<<<Od 2019. prenos i distribucija skuplji 0,78 odsto<<<

Izvjesno je da će cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koju će plaćati domaćinstva u narednoj godini biti veća za 0,78 odsto u odnosu na ovogodišnju. To je nedavno saopšteno iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Elektroprivreda još nije utvrdila cijenu električne energije za domaćinstva za narednu godinu, a iz RAE su naglasili da je elektroenergetska kompanija dužna da do sredine ovog mjeseca objavi cijene električne energije za 2019. godinu.

Tokom prethodnog mjeseca iz EPCG je saopšteno da cijena električne energije u Crnoj Gori naredne godine neće biti niža.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jelka
Gost
jelka

Ne može kWh biti 10,2 €. Može li neko da objasni kako se došlo do ove cifre?

ddr
Gost
ddr

Bruka i sramota.

Saraj
Gost
Saraj

Nas elektroenergetski sistem nije dobar. Prenos i distribucija su skupi, a losi. Masovni ispadi koji se desavaju na tom sistemu su medju najgorima u Evropi. U razvijenim zemljama gotovo da vise ne postoji pojam masovni nestanak struje zbog nekog ispada.

Gasa
Gost
Gasa

Dobro je sto se grade obnovljivi izvori kao vjetroelektrane na Mozuri i Krnovu. Sa tim treba nastaviti. Solarne elektrane, Vjetroelektrane u moru velike plaze bi takodje bile dobar potez, jer salno ima vjetra i plitko je daleko u moru da ne ometa turizam.. Pola Lamansa je zato u vjetro elektranama. Prenos i distribucija su veci problem od proizvodnje u koju… Više »

Marv
Gost
Marv

Narod bolje I zasluzio nije.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo gazite voli to narod crnogorski svih vjera. Gazite jer nama je merak da budemo mazohisti.

mojsilovic
Gost
mojsilovic

sta ce nam struja, moze beton da se mijesha i ruchno.

Iki
Gost
Iki

Zato sto je Slobodan Milosevic kriv za skupu struju 2018 u CG!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nije Slobo nego Rusija.

Iki
Gost
Iki

Rusija ce da bude kriva nocas kad nestane struje u cijelu pg jer je dunuo vjetar 2 km na cas u maloj bostanici.

iggi pop
Gost
iggi pop

Ova vlast jedinu opasnost od ovih građana moze da ima samo u slucaju ako im se desi da poskupe kafu, sve ostalo ovaj narod uziva da ga gazis.

Gost
Gost
Gost

Montenegro is North Korea!

UDBA
Gost
UDBA

Da nam dugo dugo zivi voljeni DPS, pa cemo placati i najskuplju struju na svijet i u Beograd!

Gost
Gost
Gost

Najbolje bi bilo da svi ugradimo solarne sisteme na krovove zgrada i kuća kao ona dva prijatelja iz Nikšića kojima EPCG ne može ništa naplatiti jer ne troše struju državnu. Solarno je čudo narode moj dobi i pošteni. Dako nam smanje račune preko zime već kada će da pušte u rad vjetroelektrane na Možuri kako je najavila ministarka ekonomije Dragica… Više »

\"nezavisni inte
Gost
\"nezavisni inte

Vuković priča neistine…Crna Gora pokriva svoje potrebe za energijom na godišnjem nivou i to zahvaljujući tome što privreda ne radi, što je pokrenuto Krnovo i što TE nakon rekonstrukcije od prije nekoliko godina kao i Perućica imaju veću proizvodnju…

dali
Gost
dali

Još nešto ja sa mojom porodicom pokušavam na sve moguće načine da uštedim na struji ,sve sijalice pozamjenjivao,na jeftinu se čeka da se pale mašine ,gasim svudje svijetlo osim tu dje sjedimo ,neznam više što činimo čak me kritikuju u kući i opet nema šanse ispod 40 eura još poskupe vazda od januara kao da su čekali da zima debelo… Više »

podrumar
Gost
podrumar

a TV internet i mob tel racuni su u vasu kucu….ojo 100€ ?

komšija
Gost
komšija

jesi li probao da spuštiš sklopku 3-4 dana?

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Milano kolikoj košta da ti sredim frizerski salonu inutra da ti nabavim mašine iz italije i makaze sve iz italije. 👍😆

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

Milane snila baba što joj milo bilo. 😆👍

dali
Gost
dali

Uzimali su nam po euro ako se sećate bez pitanja a mi kao bravi dozvolili ,e dje to ima ,pa uzmi Englezu ili Francuzu iz džepa .Strah je čudo ,ali nama samo ostaje da iznajmimo državu da sa njom neko pametan profitira a da mi malo bolje živimo jer se i ovako ama baš ništa ne pitamo a od nas… Više »

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

sve mi dozvoljavamo dok nam zivot prolazi a oni pune dzepove udruzeni sa opozicijom

KLM
Gost
KLM

Dabogda duplo skuplja bila

Pjer
Gost
Pjer

Placamo li placamo.Mislim na nas redovne platise.

Cikakure
Gost
Cikakure

Svi su redovne platiše. Ako ne platiš par mjeseci isjekoše je.

Marv
Gost
Marv

Sta opet Srbija bolja. Pa ovo je smejurija, ispada da sve sto se prica o Srbiji I okruzenju je jedna ogromna laz. Mi placamo najskuplje, najlosie bankarske usluge imamo, najmanje autoputeva imamo, plate su nam na dnu regiona, procjena BDP u izvjestaju EK najniza do 2020, zdravstvo najslabije … Pa kako smo onda lideru u regionu? Pa jel ima jedna… Više »

komšija
Gost
komšija

Što se patiš, seli se u Srbiju!

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

@komsija Pa da znas mnogi iz CG to rade. Evo ih pun Novi Sad. Dozlogrdilo vise brate.

Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Samo vi glasajte za DPS teletabis. E viva nikad vise 1918 ! Nato eu integracije.. slijepi narode. Dok ima ovaca ima i sisanja.. teletabisiiii

Dejo marlboro💔
Gost
Dejo marlboro💔

UJST MIRKO 😆👍

Krsto
Gost
Krsto

Drugi blok bi rijesio sve probleme u CG

ja sam
Gost
ja sam

Ja sam mislio da ulazak u NATO rjesava sve probleme, ali izgleda da ulazak u EU rjesava sve probleme….

Gost
Gost
Gost

Zašto smo najgori uvijek u regionu i Evropi? Sve je skupo, struja i ostalo. Zašto nemamo stabilan standard kada se može? Zato što nekima to u Crnoj Gori nije u interesu.

Veljko
Gost
Veljko

Račun za struju: 52 eura! Utrošena struja: 18 eura, dažbine: 34 eura! Odnos: 35% : 65%!

Guseni
Gost
Guseni

Sve da poskupi 200 % opet bi sve isto bilo,ovaj narod je ubijen u pojam.

NIKA VISE 1918
Gost
NIKA VISE 1918

ZASTO NA SRBI OVO RADE? ovo su oni 100 posto,ne bi nasa vlast nikad napravila.Srbi,ostavite nas vise na mir,ovo je vase maslo

xyz
Gost
xyz

Najskuplja struja,najskuplji internet ,najskuplja telefonija,najskuplje gorivo a sve to najgori kvalitet u Evropi,eto sto mi placamo a niko se ne buni osim po internetu.

Delta sity
Gost
Delta sity

Trazili smo pa gledajmo i placajmo.

Sve ovo mi zasluzujemo

razocarang i
Gost
razocarang i

Neka ovo bude parametar u odnosu na prosjecnu platu u C.Gori I Srbiji.
Kafa se uzme,samo cijena Struje,goriva i vode ,ne uzikajuci ostale troskove zivota,koje su u Srbije nize izmedju 20 i 30 %,sto znaci da je prosjecne plate u Srbiji jaca za 20 %.

lidija
Gost
lidija

Domaćinstva plaćaju po znatno nižoj cijenu elektrićnu eknergiju od ove koja se navodi u tekstu. Ko je i kako izračunao ovih 10,2 cent/kWh?

By the way
Gost
By the way

Pogledaj račun, ako ga uopšte plaćaš.

lidija
Gost
lidija

Gledam, pa zato ovo i pišem. Pogledajte i vi koja je cijena DT i NT, dodajte pdv i ne možete dostići ovih 10,2 cent/kWt.

Trten
Gost
Trten

Sada je cilj da se CG dovede u bezizlaznu situaciju. Zato je vlada i raskinula ugovor sa česima. Za dvijw godine ce izaci sa predlogom za izgradnju HE na Morači i predstaviće to kao nešto što je neizbježno. I tu nam je kraj.

razocarang i
Gost
razocarang i

Trten,pa to je jasno i pticama na grani.Gdje ste vidjeli da se Autoput gradi na sredinu deonice,od Grada do TRI BUKVE.
Ali oni kkoji su tako odlucili,imali su u vidu da se put preko Morace oslobodi,za nesmetanu gradnju Hidrocentrala.
To je opasan LOBI,sa tim,Crna Gora i DE FAKTO postaje PRVI EVROPSKI EMIRAT.

Marv
Gost
Marv

A ono Eko drzava mozes okacit macku o rep 😀

goja
Gost
goja

Nikad vise 1918 🙂

ooo
Gost
ooo

Pa i plate su za trećinu veće u CG nego u ovim pobrojanim zemljama. Ali to ne navode NVO Crnogorci nego samo koriste priliku da opljunu po državi očekujući nove dotacije i projekte.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

druze trenutna vlast nije isto sto i drzava. Veci smorodoljubi od tebe siguran sam, sjutra da ti kazu da su za zajednicu sa Srbijom ti bi rekao ok. Ja sam uvjek bio patriota i 90tih kad su oni nesto drugo bili a ja i tada bio izdajnik samo tada nisam bio cetnik vec ustasa jer volim svoju drzavu Crnu Goru

Poslanik bez im
Gost
Poslanik bez im

Po broju komentara može otprilike da se zaključi koliko cena struje svrbi crnogorce.

Mojsije
Gost
Mojsije

Nažalost sve je najobičnije naklapanje.REGULACIONA AGENCIJA i EPCG su mjerodavni da daju objašnjenje.

amo
Gost
amo

Elektroprivreda CG najveca mafija na BALKANU.Reketiraju gradjane godinama i niko im nista ne moze cak ni tuzilastvo.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Bolji izraz nisam odavno čuo…”Budzetski Crnogorci”…pa jel ima neko u Cg koji vjeruje da će oni naći investitora za TE br 2….oni koji nisu nijednu fabriku doveli za 30g…njihovi investitori su Statis…Mank..Pou..raznorazni sumnjivi palestinci i arapi koji su u čitavom svijetu pod istragom za pranje para i sverc…to su kredibilni investitori…ali ne brinite…ovi budzetski crnogorci što vole Cg do poslednje… Više »

LSCG
Gost
LSCG

Nego što! Trpi stoko!

anonymous
Gost
anonymous

Ja znam da je u EU trend gasenja termoelektrana i da se apsolutno fokusiraju na obnovljive izvore energije (sunce i vjetar). Ne vjerujem da ce nas okurazit da gradimo drugi blok TE Pljevlja. Naprotiv…

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

to je istina, da ne govorimo o hidrocentralama. Ali nasim umnim glavama to nije bitno vec samo kako da sto vise para da uzmu o posljedicama ne brinu

ooo
Gost
ooo

Pogrešio si u nadimku treba da ti stoji Severna. kad si četnik budi četnik do kraja.

Anonimni
Gost
Anonimni

Kuc kuc… Ko je? Siva zona!

ajmo
Gost
ajmo

E toliko se gradi vjetroelektrana i protočnih a nama strija poskupljava, još kad nađemo naftu a nama poskupi, eeee bijedno narode

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

jesmo li vidjeli kako to francuzi rade???

Ivan
Gost
Ivan

nemamo mi petlje za to.u CG u zadnje30 godina napredovali smo masu al unazad

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

nije stvar samo u tome imamo li petlje vec o nasm stavu, kulturi, karakteru. Godinama ubijeni u pojam, sire vjersku i nacionalnu mrznju, opozicija i pozicija jer im je dobro, servijaraju ti turbofolk godinama, ispiraju mozak farmama zadrugama parovima itd

...
Gost
...

Zivimo u 21. vijeku ,a čini mi se sa smo u srednjem

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Nece poskupiti u ovu godinu,a u sledecu hoce sigurno

Tajkun
Gost
Tajkun

I ovdje smo REGIONALNI LIDERI,
a u svemu ostalom “Svjetski rekorderi u Evropskim integracijama” (kako rece ona mala slatka Luksiceva piar-ka) 😀

Send this to a friend