Ekonomija Ekonomisti i bankari o eventualnom limitiranju gotovinskih transakcija

Plaćanje kešom odlazi u istoriju

Ilustracija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje Pobjede da li i Crna Gora treba poput, recimo, Sjeverne Makedonije da ograniči plaćanje u kešu.

Sjeverna Makedonija je, podsjetimo, nedavno ograničila plaćanje u kešu do 500 eura, objasnivši da je jedan od razloga borba protiv sive ekonomije, ali i sprečavanje pranja novca. Tragom te vijesti Pobjeda je pitala državne institucije, ekonomiste, bankare i poslanike da li bi i Crna Gora trebalo da slijedi taj primjer.

Iz Ministarstva finansija njihovoj redakciji su kazali da do sada nijesu imali inicijativu za ograničavanje, odnosno limitiranje transakcija u gotovini. Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković je kazao da se treba pripremiti na trend da će gotovina polagano iščezavati, jer države u tom dijelu imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa.

“Sjeverna Makedonija je unijela ograničenje u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Umjesto keša, kupci robe i usluga u vrijednosti većoj od 500 eura mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama. Obrazloženje te odluke je u smanjenju sive ekonomije. Crna Gora praktikuje sva pozitivna iskustva, što ne znači da treba da uvodi jača ograničenja od onih koja važe u EU, niti se to traži od nas”, kazao je Pejaković odgovarajući na pitanje da li i u Crnoj Gori treba uvesti ograničenje plaćanja u kešu.

On podsjeća da je Crna Gora u procesu harmonizacije sa direktivama EU.

Na pitanje da li su u Udruženju pravili analizu u segmentu ograničenja plaćanja gotovinom, Pejaković ističe da su konkretni statistički podaci kod Centralne banke Crne Gore, gdje se svakako razmišlja i o ovom segmentu poslovanja.

“Ministarstvo finansija i Ministarstvo javne uprave u procesu digitalizacije, fiskalizacije i jače naplate taksi, pokrenulo je program za elektronsko plaćanje administrativnih taksi. Formirana je radna grupa, uz participaciju Udruženja banaka i konkretno uključenje komercijalnih, aquiring banaka u segment tarifiranja i obezbjeđenja infrastrukture konkretnog projekta uz definisanje POS podrške. U skladu sa standardima, neophodno je da se sertifikuju softver i POS terminali. Radi se na smanjenju sive ekonomije sa više aspekata”, kaže generalni sekretar Udruženja banaka.

Vasilije Kostić, profesor na Fakultetu za menadžment, kaže da se savremeni platni promet nepovratno kreće u pravcu istiskivanja gotovine to je i intencija EU, odnosno njenih organa.

“Smatram da je od samih nastojanja da se gotovina isključi iz platnog prometa važnija prirodna tendencija sistema da se kreće u tom pravcu dakle evolutivna promjena naspram konstruktivne promjene”, kazao je Kostić.

Savremeni platni promet prati dinamičnu promjenu u odvijanju ekonomskih aktivnosti, ubrzanih do nevjerovatnih granica mogućnostima informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

“Pa svako usporavanje, a to izaziva plaćanje gotovinom, mora da bude zamijenjeno bezgotovinskim elektronskim načinom plaćanja. Na taj način plaćanje gotovinom će ubrzo biti prošlost pa s tog aspekta svako određivanje granice u plaćanju kešom ne samo kod nas je aproksimativno i pomalo anahrono. Ipak, potreba za kešom i plaćanjem u kešu još ima svoje razloge, pa će tako neko vrijeme funkcionisati. Potrebe su različite od zemlje do zemlje pa se nameće i dilema o limitu u plaćanju gotovinom, u različitim zemljama, jer nivo razvoja određene ekonomije opredjeljuje nivo raspoloživog dohotka građana, što uslovljava i obim transakcija i njihovu strukturu. S tog aspekta granica u raspolaganju gotovinom u cilju plaćanja bi morala biti direktni izraz karakteristika same ekonomije, njenog finansijskog sistema, odnosno obilježjima platnog prometa i ciljeva koji se određivanjem te granice žele postići”, ocijenio je Kostić.

Logično je pretpostaviti, kaže ovaj ekonomski analitičar, da ta granica u nominalnom iznosu može biti viša tamo gdje je viši nivo ekonomskog razvoja, ali to zavisi i od mnoštva drugih okolnosti nivoa tehničko-tehnološkog razvoja, jer je stepen raspolaganja gotovinom manji u visoko razvijenim ekonomijama.

“Definitivno, nikada nije rano krenuti u susret nečemu što sigurno dolazi, naprotiv to se zove proaktivno djelovanje koje je osnov svekolikog uspjeha. Tako i promjene u podsticanju istiskivanja gotovine iz platnog prometa su potpuno opravdane. Granica ograničenja će svakako biti aproksimacija (manje ili više dobra), ali i toga treba biti svjestan”, kaže Kostić.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić kaže da je dobro što sve veći broj građana koristi bezgotovinsko plaćanje kreditne kartice.

“Ali nijesam siguran da bi ograničavanje plaćanja gotovinom riješilo postojanje sive ekonomije. Uz to, veoma teško bi bilo odrediti koji je to limit za gotovinsko plaćanje. Ko je u sivoj zoni, naći će veoma lako način da ovaj propis izigra”, rekao je Sekulić.

Pejaković podsjeća na praksu u Hrvatskoj, članici EU, od koje Crna Gora uzima sva pozitivna iskustva. Hrvatska je ova ograničenja uvrstila u Zakon o fiskalizaciji tako što jedan obaveznik fiskalizacije smije drugom obavezniku platiti fakturu u gotovini do najviše 675 eura, dok je kod Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma iznos gotovinske transakcije sa 15.000 eura smanjen na 10.000 eura.

“Blokirani poduzetnici ne smiju plaćati gotovim novcem, a ukoliko naplate u gotovini, dužni su je odmah položiti na žiro račun”, objašnjava Pejaković.

On ističe da gotovinska plaćanja građana nijesu predmet ovih ograničenja.

“Ukoliko transakcija iznosi više od pomenutih ograničenja, plaćanje, ili naplatu treba izvršiti ili putem kreditne kartice, ili nalogom preko bankovnog računa”, pojašnjava generalni sekretar UBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

ZBOG CEGA TO NISTE URADILI 2006 GODINE !!! JE LI OVO NAKNADNA PAMET !!!ZAMJERIT CE TE SE POJEDINCIMA , KAKO CE KUPOVAT DZIPOVE PO 100000 IZ KESA ? BOJIM SE DA CE PRODAJA U CG KOMPLETNO STATI JER , POSTEN COVJEK I NEMA VISE OD 500 E , PENZIONERI VIDE 500 E JEDINO AKO ZAGLAVE U BOLNICU MJESEC DANA ,… Više »

Roki
Gost
Roki

Bitkoin? Ko njega kontroliše? I ostale takve valute? Ne dam ja kešovinu. 1500 je 3 puta po 500. Neka su zdravo.

Grigor
Gost
Grigor

Otislo je odje vec. Nema niko kesh…

Tuluzi
Gost
Tuluzi

Bakarsko poreki monopl. Robovlasnicki sistem u bijelim rukavicama.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Zasto mojom imovinom Ja ne mogu da raspolazem,nego je vlasnik neko drugi ,koji mi odredjuje kako da je koristim? Tako ako imate novac na karticu a nemate kod sebe karticu,ne mozete ga podici na banku,imao sam jednom takvo iskustvo. Pitao sam sluzbenicu,je li vlasnik Mog novca plasticna kartica ili Ja ,iako sam imao licnu kartu kod sebe da dokazem indetitet?!??!… Više »

xox
Gost
xox

sve u svemu: ne petljajte se oko kesa jer ima dosta koji treba da sakriju pare negdje pa dok ne vide dje ce sa tim….. usklađujemo zakone

Animus
Gost
Animus

Pa da nam banke za svako placanje skidaju kajmak. Sto vise placanja, to vise provizije bankama. Divnooo!

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Kako onda ostaviti baksis konobaru

Marko
Gost
Marko

Rečeš mu da naplati koliko ti oćeš i posle razliku mu uplati uz platu vlasnik lokala. U Austriju ti sami uračunaju bakšiš i naplate karticom.

Aoooo
Gost
Aoooo

Marko: A, ne, no ćemo pravit ugovor i priznanicu za 50 centi bakšiša.

Paka
Gost
Paka

Kod nas je jos upotreba casha katastrofalna. U Delta city u PG postavili toboz automate da se plati parking a nema senzor da se beskontaktnom karticom bez pin-a plati za sekund no kusuranje sa aparatom bez ikakve nuzde.

Blueser
Gost
Blueser

Ja ne idem tamo od kad su to uveli jer mi vrijeđa inteligenciju.

Zoki
Gost
Zoki

40centi ti vrijedja inteligenciju.. Ali zato parkiras iza pa kad ti napisu 50e onda si preinteligentan

Yassa
Gost
Yassa

Kod nas je jos upotreba casha katastrofalna. U Delta city u PG postavili toboz automate da se plati parking a nema senzor da se beskontaktnom karticom bez pin-a plati za sekund no kusuranje sa aparatom bez ikakve nuzde.

Paka
Gost
Paka

Kod nas je jos upotreba casha katastrofalna. U Delta city u PG postavili aparate da se plati parking a nema senzor da se beskontaktnom karticom bez pin-a plati za sekund no kusuranje sa aparatom bez ikakve nuzde.

Nick
Gost
Nick

Ja tamo ne ulazim od kad su to uveli

budala
Gost
budala

Ovo kod nas nikad nece zazivjet, pa makar ne usli u eu

Marko
Gost
Marko

Ođe državi i ne odgovara da se ukine. Ne bi ilo više koverti.

dolar
Gost
dolar

Novost je da makedonija ekonomska velesila uvodi novinu. Sada ce to da uradi USA jer je to preporuka makedonije. Sto nama
preostaje

Milos
Gost
Milos

Sto ne pomenete Njemacku gdje je taj prijeog glatko odbijen. Oko 60% njemaca se po anketi izjasnilo da i dalje vise preferira kes kad placa. Prica da bi se ovime smanjila siva ekonomija su presmijesne. Ovdje jedinu korist imaju banke a i drzava koje bi imale uvid u sve transakcije gradjana sto je sramno. Potpuno se gubi privatnost. A korist… Više »

Dzzzoo
Gost
Dzzzoo

Znaci novac drzimo na racunu? A sta kad banka propadne, kao sto smo nedavno bili svjedoci

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Džasti džasti ne sekiraj se sva je lova u vlasti banka propadne a lova ne nju ćape aco milo duško 1 duško 2 stanković katnić medenica i ostali čuvari narodnog blaga

POJK
Gost
POJK

i Obavezno uvedite provizije kako bi se bankari mogli još više puniti. Ako se ovo uvede plaćanje treba da bude bez provizija u suprotnom ovo bi bio još jedan namet na finansije građana. Podgorička banka uvodi da se plaćaju provizije i prilikom uplate plata. E za ovo treba da ljudi izađu na ulice jer im se sve više tuđa ruka… Više »

Send this to a friend