Ekonomija PROJEKTOVAN DEFICIT OD 100 MILIONA EURA

Radunović: Plate do kraja naredne godine neće rasti

Darko Radunović

Ministar finansija Darko Radunović saopštio je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da plate, do kraja naredne godine, neće rasti.

On je istakao da Vlada daje saglasnost na veće zarade u obimu u kojem može izdržati.

“Predviđeno je da do kraja 2020. godine neće rasti plate. Već smo jednom povećali minimalnu cijenu rada, zatim smo najavili devet odsto u dva važna segmenta-zdravstvo i prosvjeta. To nijesu mali izdaci. Volio bih da smo u prilici da u većem procentu povećavamo, ali ovo što predvidimo i obećano, mislim da je održivo i da možemo ispoštovati. Sve ostalo što bismo ponudili, mislim da ne bi bilo pošteno, ako nijesmo sigurni da je održivo”, kazao je ministar u odgovoru poslaniku SDPa Rašku Konjević.

Konjević je ukazao da zarade treba povećati ne samo u zdravstvu i prosvjeti, za šta će budžetom za iduću godinu biti izdvojeno oko 20 miliona, već i u ostalim djelovima javne uprave, kao što je policija. On je istakao da između 3.100 policijaca radi za platu između 400 i 500 eura. Radunović je kazao da treba stvoriti bolje uslove za rad u tom sektoru.

“Treba stvoriti bolje uslove za rad tim ljudima i platiti njihov trud koji nije samo redovan posao, nego je i van radnog vremena i prekovremeno”, rekao je ministar na Odboru koji je razmatrao Predlog zakona o budžetu i predlog odluke zaduženju za narednu godinu.

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je da, uprkos smanjenju fiskalnog opterećenja rada za dva i povećanju minimalne zarade za 15 odsto, nije se povećala prosječna plata.

“Dolazimo u situaciju da pravimo iskorake, a da to građani ne osjećaju. Tu je odgovornost i države i privrednog sektora. Mora postojati konsenzus koji će rezultirati smanjenjem opterećenja rada, povećanjem minimalne zarade, ali da to ima za posljedicu i povećanje prosječne zarade, jer bi to, po logici finansija, morao biti slučaj”, kazao je Mugoša.

Skupštinski Odbor podržao je Predlog zakona o budžetu za narednu godinu o kojem će se na plenumu raspravljati krajem decembra. Ukupan iznos primitaka i izdataka je, kako je naveo ministar, 2,58 milijardi eura.

“Od toga, za tekući budžet se izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona eura, kapitalni 229,96 miliona. Transakcije finansiranja su na nivou od 556,95 miliona eura”, precizirao je Radunović.

Ministar je naveo da će Vlada naredne godine, i pored ranije planiranog suficita budžeta, ostvariti deficit, zbog postojanja oko 100 miliona eura raznih troškova koje izvršna vlast nije projektovala.

“Mi ćemo u ovoj godini imati oko 100 miliona raznih troškova koje nijesmo projektovali. Imaćemo opterećenje i fiskalni uticaj Montenegro Airlinesa u narednoj godini od 22 miliona eura, povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti oko 20 miliona, povećanje budžeta Ministarstva zdravlja 25 miliona, a prenosimo i za oko 30 miliona radove na auto-putu koji nijesu izvršeni u ovoj godini ili nijesu naplaćeni, ali će biti u narednoj”, rekao je Radunović.

Poslanik DPS-a Branko Čavor smatra da je Ministarstvo finansija analitično, sistematično i detaljno predložilo budžet.

“Najrealniji odnos je povećavati prihode, a troškove držati na realnom nivou. Zbog toga mislim da je Ministarstvo finansija veoma analitično, sistematično i detaljno, na osnovu postojećih inputa predložilo budžet. Ključno je da postoji dovoljno uslova da se finansiraju sve javne politike u narednom periodu”, kazao je Čavor.

Radunović je kazao i da postoji rizik od pada garancije za projekat otpadnih voda u Budvi, te da je riječ o sumi od 29,25 miliona eura. Projektom gazduje austrijsko-njemački konzorcijum WTEEWN koji je najavio da će do kraja godine napustiti projekat i aktivirati garanciju koja je na 60 miliona eura.

“Nijesam optimista da ćemo uspjeti to da izbjegnemo i mi smo spremni da, ako do toga dođe, to platimo u ovom periodu do Nove godine”, rekao je Radunović.

17

avatar
1000
15
2
0
 
16
DAKA S-400Nije bitnoBnjjSjeverna KorejaMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Hvala vladi CG!

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Oborite cijene hrane za značajnu mjeru, pa ne moraju rasti plate! A ne skupo da bude sve.

Bnjj
Gost
Bnjj

A radnici u pekarama, security, prodavnicama koji rade za 200,300e ko će njima poveća plate

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

A padate na sljedecim izborima vidjet cete, narod ne moze da trpi vise 30 godina unistavanja Crne Gore ni vase bogacenje

Mirko
Gost
Mirko

hahaha hoce hoce samo poslanicima

Lipovo
Gost
Lipovo

Kad god Mugoša progovori ja mislim RECESIJA je.

mrgud
Gost
mrgud

glavno je da su vama nekima dobre plate a ova sirotinja neka crkne . . .sto smo trazili to smo i dobili . . .

skols
Gost
skols

Odlicno,idu praznici,pušti djaola da vam ne zafali za hotele sa 5 zvjezdica. Sjajni ste,hvala

oooo
Gost
oooo

Ne znam cemu ovolika prica ka da narod to nije znao. Samo ste trebali rec sve ostaje isto ili ce bit jos gore i gotovo.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

To smo znali i da nam niste rekli,a mislim i ove postojece da cete smanjivati sa izmisljenim krizama itd….

Bojan
Gost
Bojan

Pa što bi rasle? Vi ste svoje već dovoljno podigli, stanove nabavili, pare su luksuz

Lako je
Gost
Lako je

Otpuštite desetine hiljada viškova po ministarstvima i opštinama. Eto para koliko voliš.

marko
Gost
marko

naravno da nece,imamo toliko investiciha,zdravih firmi,auto puteva,zicara dje se treba pomoci

Enigma
Gost
Enigma

Sram te bilo,, lideru u regionu” 😂😂😂😂

Luseri u region
Gost
Luseri u region

A Šehović veli da će biti povećanja prosvjeti, ajde dogovorite se pa onda izadjite u javnost sa saopštenjima

Komunisticka
Gost
Komunisticka

To je ispravno malo se radi a velike se pare vrte, dosta je sto uzimaju mimo plate i trose nemilice na kocku, ljubavnice, dzipove, stanove po parizu, rimu, beogradu….., svadbe, kupuju i prave kafice, skoluju djecu po bijelom svijetu, srecom nece da uce pa se na to nesto i ustedi….., sve u svemu tome se mora stat na put…

skols
Gost
skols

Svaka cast,istina ziva,ne mogu vise stizat koliki su im rashodi. Lideri u regionu,bravo

Send this to a friend