Ekonomija

Plate u Strazburu traži 508 radnika

Država svojevremeno nije prihvatila ponudu da radnicima bivše fabrike Radoje Dakić u stečaju dug od 77 zarada po osnovu pravosnažnih presuda isplati u ratama i to samo glavnicu, kazao je Branislav Ćupić, jedan od advokata koji zastupa radnike.

Oni su, kaže, ovakvo rješenje nudili bivšem ministru finansija Miloradu Katniću, bivšem i sadašnjem premijeru Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću, kao i svim potencijalnim kupcima, piše Pobjeda.

Jedino je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, kaže Ćupić, pokazao interesovanje, ali do toga ipak nije došlo. Dodaje da su spremni da, pod ovim uslovima, ponude potraživanja bilo kome. Istu inicijativu imao je i advokat Dragan Prelević koji se obraćao, četvorici premijera i dvojici gradonačelnika.

“Neshvatljivo da Vlada i glavni grad svjesno gube 25 miliona eura potraživanja koja kroz stečaj ne mogu naplatiti, jer su na kraju isplatnog reda. Da su prihvatili naš prijedlog, mogli su ne samo da valorizuju imovinu, nego i višestruko zarade”, rekao je Prelević i istakao da sada građevinske firme bagatelno kupuju najvrjednije građevinsko zemljište u Podgorici.

Država i njeni fondovi su vlasnici 50,57 odsto Radoja Dakića, ali sudeći po preporuci koju je Vlada dala Ustavnom sudu po pitanju ustavne žalbe zbog neizvršenih sudskih presuda radnika, od kojih su prve donesene 2006. godine, ona se ne osjeća pozvanom da reaguje. Naprotiv, Ustavnom sudu je preporučeno da ne usvoji ustavnu žalbu, jer u Vladi smatraju da nijesu odgovorni za poslovanje preduzeća čiji su vlasnici i dodaju da ne mogu parama poreskih obveznika isplaćivati dugove koji su posljedica neuspješnog poslovanja. Ombudsmanu su odgovorili da su od resornih ministarstava tražili preduzimanje odgovarajućih aktivnosti, a da radnici treba da se namire u stečaju.

“Kako su većina radnika, kao i država u jednom dijelu potraživanja, razlučni povjerioci, teško je očekivati da će Poreska uprava kao predlagač stečaja naplatiti potraživanje od 10,8 miliona eura, koje nije obezbijeđeno”, smatra Ćupić.

Nadu radnicima daje mišljenje bivšeg sudije suda u Strazburu Nebojše Vučinića koji je ukazao da je državi bolje da ovo pitanje što prije riješi u skladu sa donijetom presudom za pet radnika Dakića, kojima je lani isplatila 217 hiljada eura, jer će na njihove žalbe sud postupiti jednako. Advokat ćupić kaže da ovih dana priprema dokumentaciju za slanje predstavke u Strazbur za 156 radnika, a Prelević je to već uradio za svojih 352 klijenta.

“Objekti koji su vlasništvo Dakića ne mogu biti rušeni radi parcelacije, mogu biti kupljeni u postupku javne prodaje, pa nakon toga eventualno uklonjeni i to samo nakon pribavljanja elaborata o uklanjanju”, upozorava Prelević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slobodan
Gost
Slobodan

Dobro će te i vi dragi advokati zaraditi.Jedino vas novac interesuje.

Send this to a friend