Ekonomija

Po pet košnica za mlade koji žele da se bave pčelarstvom

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja ove godine će dodijeliti po pet košnica sa pet pčelinjih rojeva sa ramovima za sve nezaposlene mlade plečare od 18 do 30 godina.

Za ovu mjeru opredijeljeno je 25.000 eura, a podrška Ministarstva iznosi 50 odsto vrijednosti košnica.

Korisnici ove podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što dobiju iješenje o odobrenju podrške. Oni se tako obavezuju da će se baviti pčelarstvom u narednih četiri godine.

Iz resora je navedeno da će savez organizovati obuku za mlade pčelare.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Rok za prijavljivanje na javni poziv je 22. mart.

Poziv za dodjelu podrške pri nabavci voska

Ministarstvo je danas objavilo i javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku pri nabavci voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda za ovu godinu.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 50.000 eura i uvećan je u odnosu na prethodnu godinu. Podrška Ministarstva iznosi do 50 odsto realizovane investicije, odnosno do 50 odsto izvršene nabavke voska.

Trajanje poziva je do 22. marta.

Povećana podrška pčelarstvu

Iz Ministarstva su naveli da je kroz agrobudžetski program unapređenja pčelarstva ove godine opredijeljeno je 367.000 eura, što je uvećanje za 26 odsto.

Od ove godine uvedene i su i nove linije koje se odnose na sufinansiranje troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela koja osim kontejnera podrazumijeva i podršku pri nabavci prikolica i platformi namijenjenih za transport pčelinjih društava, kao i nabavku plodišnih nastavaka (dio košnice).

Pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške, kao što su bavljenje ruralnim turizmom, organska proizvodnja. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda.

Send this to a friend